Sliačska ulica (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Sliačska (Bratislava))
Sliačska ulica
ulica/námestie
Sliačska ulica vyložená kamennou dlažbou, tzv. „mačacími hlavami“. Pohľad v smere od Ahoja na Račiansku. V pozadí nové sídlisko rodinných domov na Briežkoch
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Bratislava
Mestská časť Nové Mesto
Obvod III
Súradnice 48°10′29″S 17°07′03″V / 48,174737°S 17,117406°V / 48.174737; 17.117406
PSČ 831 02[1]
Začína na Račianska ulica
Map
Poloha v rámci Bratislavy (interaktívna mapa)
Wikimedia Commons: Sliačska, Bratislava
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Sliačska ulica je ulica v Bratislave, v mestskej časti Nové Mesto,[2] v okrese Bratislava III. Je to dlhá ulica vedúca od Račianskej ulice do lokality Ahoj-Briežky v Malých Karpatoch; končí sa na hranici bratislavského lesoparku.

Katastrálne územia[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v katastrálnych územiach Vinohrady a Nové Mesto. [3]

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica bola pomenovaná v roku roku 1945 (pôvodne v tvare Sliačska cesta) podľa kúpeľného mestečka Sliač (okres Zvolen).[4]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Sliačska ulica sa začína ako kolmá prípojka Račianskej ulice oproti podniku Mondelez Slovakia (predtým: Kraft Foods Slovakia, a. s., pôvodne: Figaro). Na začiatku prechádza okolo sídliska (vpravo) s hromadnou bytovou zástavbou, školskými zariadeniami a okolo administratívnych budov (vľavo). Potom podchádza viadukt železničnej trate z Bratislavy hlavnej stanice k Železničnej zastávke Bratislava-Vinohrady a ŽS Bratislava-Nové Mesto.

Názvy štvrtí, cez ktoré prechádza Sliačska ulica za železničnou traťou, nie sú celkom ustálené - pozri Briežky a Ahoj. Napravo hneď za traťou nasleduje časť lokality Briežky (prípadne lokality Ahoj v širšom zmysle) s vinohradmi, záhradami s chatkami, chatami a rodinnými domami a naľavo lokalita Vtáčnik s ojedinelými rodinnými domami a záhradami s chatkami a chatami.

V oblasti pri Lopeníckej ulici sú na Sliačskej ulici z oboch strán rodinné domy, chaty a ojedinelé nezastavané záhrady. Na Sliačskej 17 je objekt (bývalej?) Správy diaľkových káblov (vľavo). Odtiaľ vyššie je vľavo les bratislavského lesoparku. Potom sa Sliačska ulica stáča prudko na východ a potom na zas na sever; v tejto oblasti sú rodinné domy a/alebo záhrady s chatkami a chatami; táto najsevernejšia časť Sliačskej ulice sa (pri akejkoľvek definícii názvu Ahoj) nazýva Ahoj.

Od viaduktu železničnej trate po objekt (bývalej?) Správy diaľkových káblov je Sliačska vyložená kamennou dlažbou (tzv. „mačacími hlavami“).

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Územný plán[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Územného plánu hlavného mesta SR Bratislava a Územného plánu zóny Koliba-Briežky (stav okolo roku 2010) sa ráta v oblasti Briežkov a Ahoja so zastavaním parciel na území vinohradov a záhrad v oblasti ulíc Sliačska, Krahulčia a Lopenícka málopodlažnou bytovou zástavbou,[9] ako aj s vybudovaním inžinierskych sietí (vodojem, splašková kanalizácia).[10]

Susedné ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Na Sliačsku ulicu sa pripájajú (pri pohľade od Račianskej ulice)[11]:

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam PSČ Slovenskej republiky [online]. pscpsc.sk, [cit. 2016-07-18]. Dostupné online.
  2. Abecedný zoznam ulíc Bratislavy a pomenovaných priestranstiev [online]. Hlavné mesto SR Bratislava, rev. 2015-11-29, [cit. 2016-07-18]. Dostupné online.
  3. Katastrálna mapa Bratislava [online]. katasterportal.com, [cit. 2019-11-02]. Dostupné online.
  4. HORVÁTH, V.: Bratislavský topografický lexikón, 1990, s. 262.
  5. Dopravný podnik Bratislava [online]. Bratislava: Dopravný podnik Bratislava, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.
  6. Bratislava : Cestovné poriadky. imhd.sk (Bratislava: mhd.sk). Dostupné online [cit. 2022-04-08].
  7. Cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy - ARRIVA Bratislava [online]. arriva.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  8. Total Avengers s.r.o.. Cestovné poriadky [online]. idsbk.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  9. VZN Územného plánu obytnej zóny Koliba–Briežky, 2002.
  10. Riešenie územného plánu. 4.4.3 Severovýchodný rozvojový smer. Technická infraštruktúra, časť B – s. 62. In: Územný plán hl. m. SR Bratislava, 2007.
  11. Mapa.sk [online]. mapa.zoznam.sk, [cit. 2019-11-02]. Dostupné online.