Slobodný viacplatformový softvér

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Open Source je označenie pre programy, ku ktorým je k dispozícii zdrojový kód pod so slobodnou licenciou. To znamená, že na vývoji takýchto programov sa môžu zúčastniť viacerí programátori alebo si ich môže ktokoľvek, kto vie programovať, prispôsobiť svojím potrebám.

Viacplatformový“ (angl. cross-platform) je označenie programov, ktoré fungujú na viacerých hardvérových platformách či operačných systémoch.

Výhody použitia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravdepodobnosť, že open source program obsahuje malware (škodlivý kód) je na rozdiel od freeware programov výrazne nižšia, pretože zdrojový kód môže ktokoľvek skontrolovať.
  2. Je možné použiť rovnaký program aj po prechode na iný operačný systém.
  3. Tieto programy sú väčšinou lokalizované do slovenského jazyka.

Zoznam niektorých slobodných viacplatformových programov podľa kategórií[upraviť | upraviť zdroj]

Webové prehliadače[upraviť | upraviť zdroj]

Mozilla Firefox[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je mnohokrát ocenený grafický multiplatformový prehliadač web stránok vyvíjaný stovkami dobrovoľníkov a po stránke organizačnej, právnej a finančnej zastrešený Mozilla Foundation. Prehliadač je šírený bezplatne (pod licenciami MPL, GPL a LGPL). Na rozdiel od Mozilla Suite, s ktorým používa spoločné jadro, je Firefox určený čisto na prehliadanie web stránok so zjednodušeným uživateľským rozhraním bez vstavanej podpory pošty a ďalších modulov prítomných v Mozilla Suite. Verzia 1.0 Firefoxu bola vydaná 9. novembra 2004.

Medzi populárne vlastnosti Firefoxu patrí rýchla inštalácia, vstavané blokovanie vyskakovacích (pop-up) okien, možnosť otvárania viacerých stránok v jednom okne (tabbed browsing), vstavané okienko pre vyhľadávanie, automatická aktualizácia, posilnená bezpečnosť, systém rozširovania pomocou modulov s doplňujúcimi funkciami (extensions), vstavaný systém RSS, ktorý umožňuje čítať si najnovšie titulky správ a zistiť aktualizácie obľúbených stránok.

Mozilla Browser[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v článkoch: Mozilla Suite a SeaMonkey
Logo SeaMonkey
Logo SeaMonkey

Webový prehliadač Mozilla Browser je súčasťou programového balíka Mozilla Suite. Vývoj tohto balíka je však ukončený a nahradil ho balík SeaMonkey. Prehliadač je založený na renderovacom engine Gecko, čo je robustný, otvorený, portabilný a štandardizovaný engine plne kompatibilný so štandardmi HTML, XHTML a CSS.

Prednosťami tohto prehliadača je možnosť prehliadania v záložkách, blokovanie vyskakujúcich okien, prepracovaný správca záložiek, vyhľadávanie priamo z riadku s URL.

Poštové klienty[upraviť | upraviť zdroj]

Mozilla Thunderbird[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird je slobodný multiplatformový poštový klient, ktorého vývoj zastrešuje Mozilla Foundation. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí podpora POP a IMAP, LDAP dopĺňania adries, možnosť písania e-mailov v HTML formáte, RSS/Atom diskusie, automatická aktualizácia, filtrovanie nevyžiadanej pošty (Spamu) a Phishingu, možnosť dopĺňať rozšírenia a kontrola pravopisu.

Programy na interaktívnu komunikáciu[upraviť | upraviť zdroj]

Pidgin[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Pidgin
Pidgin
Pidgin

Pidgin je klient pre interaktívnu komunikáciu, ktorý umožňuje komunikáciu cez veľké množstvo systémov pre interaktívnu komunikáciu ako ICQ, MSN Messenger či Yahoo! Messenger. Je šírený pod licenciou GNU GPL.

Výhodami tohto programu je možnosť prihlásiť sa pod viacerými kontami naraz, automatické prepínanie stavov pri nečinnosti, možnosť vkladať rozšírenia a kontrola slovenského pravopisu.

SIM[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Simple Instant Messenger
SIM
SIM

Simple Instant Messenger je slobodný softvér, ktorý umožňuje komunikáciu cez niekoľko systémov pre interaktívnu komunikáciu ako ICQ, MSN Messenger či Yahoo! Messenger.

Miranda IM[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Miranda IM
Miranda IM
Miranda IM

Miranda IM je rýchly klient podporujúci mnoho IM protokolov (ICQ, XMPP, MSN, IRC a ďalšie). Podporuje pluginy, ktorými je možné doplniť množstvo funkcií.

Oficialne je vydavana iba verzia pre Windows, existuje ale neoficialna verzia pre Linux, preto je mozne povazovat ju za multiplatformovu.

Kancelárske balíky[upraviť | upraviť zdroj]

OpenOffice.org[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: OpenOffice.org
Open Office logo
Open Office logo

OpenOffice.org (OOo) je balík kancelárskych aplikácií, obsahujúci textovy procesor Writer, tabuľkovy procesor Calc, kresliaci nástroj Draw, program na tvorbu prezentácií Impress, databázový program Base a program na úpravu matematických rovníc Math. Je to slobodný softvér publikovaný pod licenciou LGPL alebo SISSL

Výhodami tohto kancelárskeho balíka je dobrá kompatibilita s Microsoft Office, kontrola pravopisu, podpora otvorených formátov, záznam a programovanie makier, export do PDF.

DTP[upraviť | upraviť zdroj]

Scribus[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Scribus
Scribus Icon
Scribus Icon

Scribus je program na návrh a výrobu tlačovín ako sú noviny, letáky alebo knihy. Ponúka profesionálne funkcie a precíznu prácu pri umiestňovaní prvkov na stránke. Podporuje farebný model CMYK, vytvára „press-ready“ PDF dokumenty, umožňuje EPS a PDF import/export a vytvorenie farebných separácií ako aj správu ICC profilov a import a export formátu SVG a postscriptovú tlač.

Programy na prehrávanie videa a zvuku[upraviť | upraviť zdroj]

VLC media player[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: VLC media player
VLC media player
VLC media player

VLC Media Player je prehrávač multimediálnych súborov (audio a video), ktorý dokáže nielen prehrávať ale i konvertovať mnoho formátov ako MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MKV, DivX, mp3, ogg, ASF, MOV, DVD, VCD... Okrem toho podporuje mnoho streamových protokolov a dokáže video nielen prehrávať, ale i vysielať po sieti.

Songbird[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Songbird
Logo Songbird
Logo Songbird

Songbird je prehrávač pre platformy Windows Mac OS X a Linux. Dokáže prhrávať MP3, AAC, ogg, FLAC, WMA, a ďalšie. Medzi ďalšie výhody patrí slovenská lokalizácia, skinovateľný vzhľad, zabudovaný webový prehliadač a vyhľadávače, schopnosť prehrávania priamo zo stránky, schopnosť vytvárať mixy a mnoho ďalších možností.

MPlayer[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: MPlayer
MPlayer
MPlayer

MPlayer je prehrávač audio a video súborov. Prehrávač sa spúšťa z príkazového riadka s možnosťou konfigurovania pomocou parametrov. Je tiež možné stiahnuť grafické prostredie (pod MS Windows zatiaľ iba skúšobné). Prednosťou programu je spúšťanie súborov bez nutnosti inštalovať kodeky, prehrávanie neúplných alebo poškodených súborov a nízke hardvérové nároky.

wxMusic[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: wxMusic

wxMusic je prehrávač audio súborov, prehrávajúci formáty mp3, ogg, APE, MPC, FLAC, mp2, wav, aiff a wma (iba vo windows). Bol navrhnutý pomocou nástroja wxWidget pre vývoj multiplatformových aplikácií. Medzi najväčšie výhody patrí česká lokalizácia, rýchle spúšťanie aplikácie, prelýnanie (crossfading) pre plynulé prehrávanie, 16 pásmový ekvalizér, SQL databáza, dávkové spracovanie tagov a mnoho ďalších zaujímavých funkcií.

SnackAmp[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: SnackAmp

SnackAmp je prehrávač audio súborov, prehrávajúci formáty mp3, Ogg/Vorbis, Wav a streamové MP3 a OGG. Hlavnými výhodami sú normalizácia zvuku, nízke hardwarové nároky, v operačnom systéme Windows ikony v systémovej oblasti, možnosť nastavenia priesvitnosti a ďalšie funkcie.

Zinf[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zinf

Zinf je prehrávač audio súborov postavený na báze FreeA*p audio playeru, ktorého vývoj bol ukončený. Je určený pre platformy Windows a Linux. Prehráva formáty MP3, Ogg/Vorbis, WAV a audio CD. Má zabudovaný webový prehliadač a download manažér.

Rastrové grafické editory[upraviť | upraviť zdroj]

GIMP[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: GIMP
Gimp Icon
Gimp Icon

Gimp je rastrový grafický editor porovnateľný s profesionálnymi grafickými editorom ako Adobe Photoshop. Program obsahuje 48 štandardných kresliacich nástrojov, podporu farebných modelov RGB, HSV, CMYK a palety farieb pre WWW stránky, nástroj na výber spojitých časti obrázka s názvom „Magic Wand“, inteligentný nástroj na orezávanie častí obrázka, podporu vrstiev, vyše 150 filtrov a efektov, podporu skriptovania.

Vektorové grafické editory[upraviť | upraviť zdroj]

Inkscape[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Inkscape
Inkspace Icon
Inkspace Icon

Inkscape je vektorový grafický editor. Schopnosťami je porovnateľný s konkurenčnými nástrojmi Illustrator, Freehand, CorelDRAW alebo Xara Xtreme. Hlavnou výhodou je však natívna podpora škálovateľnej vektorovej grafiky vo formáte SVG. Medzi schopnosti programu patria tvary, cesty, text, značky, klonovanie, priehľadnosť, zmena veľkosti, farevné prechody, vzorky a zoskupovanie. Inkscape tiež podporuje Creative Commons meta-data, editovanie uzlov, vrstvy, komplexné operácie s krivkami, trasovanie bitových máp, text na krivke a priame editovanie XML. Dokáže importovať formáty JPEG, PNG, TIFF a mnoho ďalších rastrových a vektorových formátov.

Grafické 3D modelovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Blender 3D[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Blender 3D

Blender 3D je program na modelovanie a vykresľovanie 3D počítačovej grafiky a animácií, podobný programom ako Maya či 3D Studio Max.

Programy na úpravu zvuku[upraviť | upraviť zdroj]

Audacity[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Audacity
Audacity Icon
Audacity Icon

Audacity je ľahko ovládateľný zvukový editor a rekordér pre Windows, Mac OS X, GNU/Linux a ďalšie operačné systémy. Audacity môžete použiť na priame nahrávanie zvuku, prevod nahrávok z pások a dosiek do digitálneho záznamu alebo na CD, editovanie zvukových súborov vo formátoch Ogg Vorbis, MP3 a WAV, strihanie, rozdeľovanie a zlučovanie nahrávok, zmenu rýchlosti a ladenie nahrávok a mnoho ďalších vecí

Programovacie jazyky[upraviť | upraviť zdroj]

NetBeans[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: NetBeans

Prostredie na vytváranie programov v Jave.

Code::Blocks[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Code::Blocks

Prostredie na tvorbu programov v C++. Má všetky vlastnosti plnohodnotného editora, dokáže dokonca importovať projekty MSVC a DEV-C++.

Free Pascal[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Free Pascal

Free Pascal je kompilátor a prostredie jazyka Pascal. Umožňuje program kompilovať pre viaceré platformy a operačné systémy.

Lazarus[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Lazarus

IDE prostredie podobné Delphi. Obsahuje kompilátor jazyka Pascal i Delphi. Umožňuje program kompilovať pre viaceré platformy a operačné systémy.

WYSIWYG editory na tvorbu webových stránok[upraviť | upraviť zdroj]

NVU[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: NVU

NVU je WYSIWYG editor na tvorbu www stránok. Jeho najväčšími prednosťami je možnosť rozšírení, kontrola slovenského pravopisu, upload stránok cez FTP, integrovaný editor CSS a podpora PHP. Tento projekt sa však už ďalej nevyvíja. Obsahuje niekoľko závažných chýb, ktoré sú však odstránené v programe KompoZer, ktorý je pokračovateľom projektu NVU.

Amaya[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Amaya

Amaya je prehliadač a WYSIWYG editor na tvorbu www stránok priamo od organizácie W3C, ktorá tvorí webové štandardy. Jeho najväčšími prednosťami je podpora jazyka MathMl na vkladanie rovníc, podpora vektorových obrázkov SVG a ďalších štandardov ako RDF, XLink a XPointer.

Mozilla Composer[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mozilla Composer

Mozilla Composer je HTML editor. Je súčasťou balíka Mozilla Suite a SeaMonkey.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]