Slon ázijský indický

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slon ázijský indický
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Elephas maximus indicus
Cuvier, 1798
Synonymá
Slon indický
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Slon ázijský indický alebo slon indický (Elephas maximus indicus) je poddruh slona ázijského.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Rozmery[upraviť | upraviť zdroj]

Slon indický váži 2,6 – 5 ton. V délce měří 5,5 – 6,5 m a do výšky 2,5 až 3,5 m. Jeho chvost meria 1,2 až 1,5 m. Slon indický má uši veľké až 41,1 cm.

Vonkajšia stavba tela slona indického[upraviť | upraviť zdroj]

Telo slona indického sa delí na 5 častí: hlavu, trup, dve predné a dve zadné končatiny a chvost. Pre slona je typické, že má na hlave kly, dlhé uši a obrovský chobot. Najviditelnejšie znaky s rozdielmi slona afrického a slona indického sú na hlave. Slon indický má menšie uši ako slon africký, kly majú iba samce a na chobote majú iba jeden, prstík. Na chobote má slon prstíky, ktoré mu slúžia pri oberaní, uchupovaní potravy, umývaní a pití. Slony majú veľmi dobre vyvinutý sluch, už len preto, že majú veľké uši a dokážu počuť zvuk na vzdialenosť až 1 km. Kly, malé alebo obrovské, môžu mať pri tomto druhu iba samce, niekedy ich majú aj samice, ale len veľmi malé. Na hlave má dva vyrástky, ktoré vyzerajú ako kopce. Slon indický má veľmi malé ústa, ale obrovský apetít. V ústach má obrovské stoličky, čo naznačuje, že slon indický má k mamutovi srstnatému bližšie ako iné druhy slonov. Jedna stolička môže merať až 21 cm. Ak by slon indický stratil zub alebo by sa mu skazil, nemohol by jesť a zomrel by od hladu. Trup slona indického je dlhý a mohutný. Má štyri končatiny, na ktorých má po štyroch prstoch. Končatiny slona sú veľké a obrovské, aby sa mohol predierať cez hustý porast .

Vnútorná stavba tela slona indického[upraviť | upraviť zdroj]

Vnútorná stavba tela sa skladá z 5 častí: z kostry, svalov, tráviacej sústavy, dýchacej sústavy a vylučovacej sústavy. Slony majú obrovské telo a to svedčí aj o veľkosti kostry. Slon indický má obrovskú lebku. Z lebky mu vybiehajú von kly. Kly, rovnako ako aj stoličky, sú kosti. Jeho sánka je značne väčšia ako čeľusť. Čeľusť je tvorená hornou sánkou a dolnou sánkou. Na hornej strane lebky má slon indický vyvýšeninu, ktorá tvorí dva kopčeky na hornej strane hlavy. Krk tvorí niekoľko veľkých stavcov. Lopatky tvoria hornú časť jeho predných končatín. Slon indický má menšiu stehnovú kosť na predných končatinách ako na zadných, ale hrúbka zadnej končatiny je menšia ako hrúbka stehnovej kosti na prednej. Hrudný kôš tvorí 21 rebier. Slon indický má 100 000 svalov, čo zaisťuje veľmi vysokú úroveň kontroly a sily.

Sloní kel[upraviť | upraviť zdroj]

Slony používají kly na bitky o samice. Slon sa o ne dobre stará, čísti a leští ich o kôru stromu alebo v zemi vyhľadáva soľ, ktorá mu kly spevňuje.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Slon indický obýva Áziu, a to štáty: India, Nepál, Bangladéš, Bhután, Barma, Thajsko, Malajský polostrov, Vietnam, Kambodža, Laos a Čína.

Biotop[upraviť | upraviť zdroj]

Slon indický žije na pasienkoch, v listnatých, ihličnatých a stále zelených lesoch.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Slon indický je bylinožravý. Živí sa 112 druhmi rôznych rastlín: tráva, vysoká tráva, palma, trstina, alcea setosa, kôrou Acacia polyacantha, bambus, drevo, datľovníky, Careym arborea.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]