Slovenský kruh Leva XIII.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slovenský kruh Leva XIII. bolo konzervatívne katolícke antiliberálne a monarchistické združenie pôsobiace na Slovensku v rokoch 2005-2011 a nadväzujúce na tradície kontinentálneho konzervativizmu. Medzi zdroje ideovej inšpirácie Kruhu patrila náuka o dvoch mečoch, katolícky pohľad na spoločnosť zanechaný dlhou tradíciou (myslitelia ako svätý Ambróz, svätý Augustín, svätý Tomáš Akvinský a mnohí pápeži - Gregor VII., Bonifác VIII., Gregor XVI.), sociálna náuka katolíckej Cirkvi, antirevolučné a antiliberálne myšlienkové prúdy, ktoré povstali proti buržoáznym revolúciám - Joseph Maria de Maistre, Donoso Cortés, Louis de Bonald; ako aj v menšej miere diela neskorších politických mysliteľov ako sú Carl Schmitt, Eric Voegelin, či Joseph Shumpeter.

Slovenský Kruh Leva XIII. sa venoval viacerým aktivitám najmä publicistického, osvetového, sociálneho, výchovného a rodinného charakteru založených na zásadách vyplývajúcich z tradičnej katolíckej vierouky a kontrarevolučného politické myslenia. Za základ spoločnosti považuje mravne usporiadanú hierarchickú katolícku rodinu ako pilier tradičnej spoločnosti. Nad inštitútom rodiny sa v dobre spravovanej spoločnosti podľa tohto učenia nachádzajú v hierarchickej štruktúre jednotlivé stavy zodpovedajúce sa za plnenie svojich povinností voči Bohu a spoločnosti. Na čele spoločenskej hierarchickej štruktúry má potom podľa názoru predstaviteľov Slovenského kruhu Leva XIII. byť panovník - kráľ podriadený v morálnych otázkach učenie katolíckej Cirkvi reprezentovanej pápežom (ultramontanizmus), resp. miestnym najvyšším predstaviteľom Cirkvi.

Spoločenstvo si do svojho názvu pôvodne zvolilo meno pápeža Leva XIII. pre jeho sociálne encykliky, predovšetkým Libertas, Immortale Dei a Rerum Novarum a ďalšie významné encykliky ako Aeterni Patris, či Graves de communi, aj napriek tomu, že sa nehlásilo k pápežovmu postoju k francúzskej republike.

Slovenský kruh Leva XIII. sa ako prvé myšlienkové a názorové tiež veľmi významným spôsobom angažoval v prospech slúženia tradičného latinského, tzv. tridentského rítu na Slovensku, ktorý pomáhal presadzovať v čase keď bolo jeho obnovenie v slovenských podmienkach. Členovia Slovenského Kruhu Leva XIII. publikovali vo viacerých konzervatívne zameraných periodikách a organizuje viacero prednášok a besied.

Medzi Slovenským kruhom Leva XIII. s občianskym združením Inštitút Leva XIII. neexistuje a ani neexistovalo nikdy žiadne prepojenie. Slovenský Kruh Leva XIII. sa od uvedeného inštitútu dištancoval vyhlásením uverejnením na svojej webovej stránke Sacrum Imperium dňa 25. januára 2010.

Sacrum Imperium[upraviť | upraviť zdroj]

Sacrum Imperiu bol webový projekt Slovenského Kruhu Leva XIII., pôsobiaci ako viacfunkčný informačný a ideový portál a zároveň „tlačový orgán“ Kruhu. Jeho hlavným cieľom bolo sprístupnenie kontrarevolučného myslenia o spoločnosti, propagácia a presadzovanie tradičnej tridentskej liturgie a obhajoba tradičnej katolíckej náuky. Web stránka Sacrum Imperium je naďalej dostupná na internete, ale jej aktualizácia sa ukončila zároveň s ukončením činnosti Slovenského Kruhu Leva XIII.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]