Slávka Sudorová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slávka Sudorová
Základné informácie
Popis umelca slovenská speváčka a tanečnica
Narodenie 18. apríl 1972 (52 rokov)
Martin
Pôsobenie v Poľsku, Srbsku a na Slovensku
Žáner muzikál, pop

Slávka Sudorová (* 18. apríl 1972, Martin) je slovenská speváčka a tanečnica.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Základnú školu a prvé 3 ročníky gymnázia absolvovala v Turčianskych Tepliciach. Maturovala na v gymnáziu v Banskej Štiavnici. V rokoch 1992 – 1997 študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, odbor slovenský jazyk a dejepis.

Učiteľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1990 – 1992 učila v materskej škole, v rokoch 1999 – 2003 na základnej škole a od roku 2003 na Pedagogickej a sociálnej akadémii a na Obchodnej akadémii v Turčianskych Tepliciach. V roku 2007 získala doktorát z pedagogiky.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobné vzdelanie získala v Základnej umeleckej škole v Turčianskych Tepliciach (7 rokov klavír a 4 roky spev). V čase keď učila v materskej škole navštevovala muzikálový kurz v Bratislave. Absolvovala množstvo súťaží, z ktorých najvýznamnejšie boli tieto: v roku 1988 celoslovenská súťaž Bystrické zvony, kde získala cenu mládeže a v roku 1994 1. miesto za krátku interpretovanú pieseň. V tom istom roku získala 1. miesto v speváckej súťaži Zlatá črievička v Partizánskom a v roku 1998 sa zúčastnila medzinárodného festivalu v Splite, kde obsadila 1. miesto za vlastnú tvorbu. Koncertovala so skupinou Liquid boogie roll v Poľsku, Srbsku a na Slovensku. Pravidelne vystupuje na rôznych spoločenských akciách a akciách organizovaných hlavným mestom (napr. Teplické dni), ktoré príležitostne z času an čas aj sama moderuje. Spolupracovala s orchestrom Gustava Broma a Karolom Wágnerom.

V roku 1999 vydala svoj debutový album s názvom Nezabudni zabudnúť. Hudbu zložil Pavol Chodelka a autorom textov je Jozef Urban. Videoklip k skladbe „Zombie“, ktorý režíroval Ivan Kočner, odvysielala Slovenská_televízia. V roku 2002 jej vyšiel v poradí druhý album s názvom O Tebe. Hudbu opäť zložil Pavol Chodelka a autormi textov bola samotná speváčka a Peter Cingel.

Tanec[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem spevu sa Slávka Sudorová venuje brušnému tancu a s tanečnou skupinou Amirah vystupuje na spoločenských akciách po celom Slovensku.