Smolinský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Smolinský potok[1] je potok na Záhorí, preteká územím okresov Skalica a Senica. Je to pravostranný prítok Myjavy, má dĺžku 9,5 km a je tokom IV. rádu.

Pramení v Chvojnickej pahorkatine, v podcelku Unínska pahorkatina[2], južne od obce Petrova Ves v nadmorskej výške okolo 221 m n. m. Najprv tečie juhozápadným smerom, zľava priberá krátky prítok spod kóty 242,0 m a napája Smolínsky rybník. Potom sa stáča na juhojuhozápad, preteká obcou Smolinské, tu priberá sprava prítok z oblasti V jazerách a ďalej tečie viac juhozápadným smerom. Pokračuje v Borskej nížine, v časti Myjavská niva, okrajom obce Čáry, z ľavej strany priberá Čársku Kopánku a stáča sa na západ. Napokon sa stáča k svojmu ústiu na juh a severne od obce Kuklov ústi v nadmorskej výške cca 161 m n. m. do Myjavy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.