Smrečný potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smrečný potok
Smereczek
potok
Štáty Slovensko Slovensko,  Poľsko Poľsko
Regióny Malopoľské vojvodstvo, Prešovský
Okresy Powiat nowosądecki, Stará Ľubovňa
Prameň
 - poloha Barwinek, Beskid Sądecki, Poľsko
 - výška 840 m
Ústie Poprad
 - poloha Ruská Voľa nad Popradom
 - výška 468 m
Dĺžka 7,1 km
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 3-01-03-115, 3-01-03-117
Číslo recipienta 3-01-03-219
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Smrečný potok (poľ. Smereczek) je potok na pomedzí Slovenska a Poľska. Na slovenskom území tečie v severnej časti východného Slovenska, v severovýchodnej časti okresu Stará Ľubovňa.[1] Je to pravostranný prítok Popradu a je vodným tokom IV. rádu s dĺžkou 7,1 km (z toho 2,6 km na území Slovenska, 4,5 km je súčasťou štátnej hranice).

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení na území Poľska v okrese Powiat nowosądecki v gmine Muszyna v geomorfologickom celku Beskid Sądecki na južnom svahu vrchu Barwinek (866 m n. m.) v nadmorskej výške približne 840 m n. m., JJZ od obce Wojkowa, cca 300 m od štátnej hranice.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie na hornom toku severojužným smerom v blízkosti slovenskej hranice (západne od nej), následne sa severne od obce Obručné stáča na západ a ďalej pokračuje ako súčasť štátnej hranice. Zľava priberá potok pretekajúci spomenutou obcou, v blízkosti obce Dubne sprava významný prítok prameniaci na južných svahoch vrchu Stupne (816,8 m n. m.), koryto sa stáča na juhozápad a opäť zľava priberá Veretičkov potok. Následne priberá ľavostranný Kostolný potok, rozdeľuje obce Ruská Voľa nad Popradom na ľavom a Leluchów na pravom brehu a v Ruskej Voli priberá zľava Chotárny potok. Napokon podteká železničnú trať č. 188 a vlieva sa do Popradu.[2]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ľavostranné: iba na Slovensku – potok tečúci cez Obručné, krátky potok prameniaci západne od Obručného v lokalite Staré pole, Veretičkov potok, potok zo severného svahu Ostrého vrchu (898,6 m n. m.), Kostolný potok, Chotárny potok, prítok z lokality Zadná hora
  • Pravostranné: iba v Poľsku – krátky potok vznikajúci južne od kóty 736,1 m n. m. (východne od obce Dubne), potok (3,4 km) z južného svahu vrchu Stupne (816,8 m n. m.), dva prítoky z lokality Boryłów, prítok z juhovýchodného svahu vrchu Kraczonik (934,7 m n. m.), prítok z JJZ svahu Kraczonika z lokality Kapuśnice a krátky prítok prameniaci severne od obce Leluchów

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Popradu sa vlieva západne od obce Ruská Voľa nad Popradom, neďaleko horárne Kurčín, v nadmorskej výške približne 468 m n. m.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-12-24]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-12-24]. Dostupné online.
  3. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2022-12-24]. Dostupné online.