Smrek omorikový

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smrek omorikový
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Picea omorika
(Pančić) Purk.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Smrek omorikový[1][2] (iné názvy: omorika[2], smrek omorika[3], smrek balkánsky[4]; neformálne balkánsky smrek; lat. Picea omorika) je strom z rodu smrek (Picea) čeľade borovicovité (Pineaceae).

Pochádza z bývalej Juhoslávie, kde rástol pôvodne len na malom areáli na toku rieky Driny. V Srbsku je zákonom chránený. V súčasnosti sa hojne pestuje.

Dorastá do výšky 30-50 metrov, jeho koruna je nápadne štíhla a konáre krátke. Dolné vetvy sú sklopené. Púčiky má červenohnedé a bez živice. Ihlice sú nápadne sploštené s dĺžkou 5-20 mm, na lícovej strane lesklé a tmavozelené, na rubovej strane s dvoma nápadnými bielymi pásikmi. Vetvičku obrastajú husto a poliehavo. Samičie šištičky sú purpurové, samčie svetločervené. Šišky vyrastajú po 2-5 a majú fialovopurpurovú až modrastú farbu. V dospelosti sú škoricovo hnedé, s dĺžkou do 6 cm. Semená majú 8 mm dlhé krídla.[chýba zdroj]

Detail konárika

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MIČIETA, Karol; ZAHRADNÍKOVÁ, Eva; HRABOVSKÝ, Michal; ŠČEVKOVÁ, Jana. Fylogenéza a morfogenéza cievnatých rastlín. Prvé. vyd. V Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2018. 339 s. ISBN 978-80-223-4403-6. S. 85.
  2. a b ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 353.
  3. NOVACKÝ, J. M. Slovenská botanická nomenklatúra. 1954. S. 15
  4. Smrek balkánsky (omorikový) | Picea omorika [online]. dreviny.sk, [cit. 2023-03-08]. Dostupné online.