Smrečianka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smrečianka
rieka
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský
Okres Liptovský Mikuláš
Prameň
 - poloha Žiarske sedlo, Západné Tatry
 - výška 1 670 m
Ústie Váh
 - poloha Okoličné
 - výška 596,6 m
 - súradnice 49°04′14″S 19°38′28″V / 49,070523°S 19,641055°V / 49.070523; 19.641055
Dĺžka 18 km
Rád toku III.
Hydrologické poradie 4-21-02-021
Číslo recipienta 4-21-02-12834, -12855
Poloha ústia
Poloha ústia
Wikimedia Commons: Smrečianka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Smrečianka je riečka na strednom Liptove, na území okresu Liptovský Mikuláš. Je to pravostranný prítok Váhu, meria 18 km a je tokom III. rádu. Je to vysokohorský typ rieky s prudkým spádom na hornom toku a početnými sihoťami na dolnom toku. Najväčšie prietoky dosahuje v obdobiach jarného topenia snehu, kým na konci leta výrazne stráca vodu. Na hornom toku tečie územím TANAP-u.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Západných Tatrách, juhozápadne od Žiarskeho sedla (1 917,1 m n. m.), v nadmorskej výške približne 1 670 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Spočiatku tečie prudkým spádom na juhozápad a vytvára Žiarsku dolinu. Pod Žiarskou chatou priberá významnejší prítok sprava spod Baníkova (2 178,0 m n. m.), ktorý vytvoril Šarafiový vodopád. Ďalej vstupuje na územie ihličnatých lesov, stáča sa na juh a priberá niekoľko prítokov sprava spod Kozích chrbtov i zľava spod Baranca (2 184,6 m n. m.). V priestore medzi Starou Stávkou (1 298,9 m n. m.) a Kečkou (1 529,8 m n. m.) sa opäť stáča na juhozápad, priberá dlhší pravostranný prítok z doliny Lučivník, opúšťa Liptovské Tatry a vstupuje do Liptovskej kotliny. Ďalej tečie rekreačnou oblasťou v ústí Žiarskej doliny a značne rozširuje svoje koryto. Preteká obcami Žiar a Smrečany, tu priberá pravostrannú Vrbičku. Medzi týmito obcami sa na krátkom úseku rozvetvuje na dve ramená, pričom hlavné koryto napája malú vodnú nádrž. Potom už tečie viac-menej južným smerom prevažne odlesnenou kotlinou. Preteká okolo Vitálišoviec na ľavom brehu, kým na pravom brehu obteká zalesnené územie vrchu Háje (746,5 m n. m.). Následne preteká územím mesta Liptovský Mikuláš, najprv sídliskom Podbreziny a potom okrajom Okoličného, kde ústi do Váhu.

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

  • pravostranné: prítok z oblasti Veľkých Závratov, prítok z južného svahu Baníkova, prítok spod Jalovského sedla, prítok spod Kozích chrbtov, prítok z lokality Hladké žľaby, Lučivník, Vrbička, Hubánsky potok
  • ľavostranné: tri prítoky z oblasti Čiernych stien, prítok zo západného svahu Baranca, prítok z juhozápadného svahu Holého vrchu, prítok z oblasti Chujavy

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Smrečianka sa v centrálnej časti Liptovskej kotliny, na katastrálnom území mesta Liptovský Mikuláš (mestská časť Okoličné), vlieva v nadmorskej výške 596,6 m n. m. do Váhu.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Smrečianka