Snow Crash

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Snow Crash
Snow Crash

Autor Neal Stephenson
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania Bantam Books
Dátum 1. vydania originálu jún 1992
ISBN 1. vydania originálu ISBN 0-553-08853-X
Ilustrátor originálneho vydania Bruce Jensen
Literárny žáner science-fiction novela
Chronológia
Nasledujúci diel The Diamond Age

Snow Crash (čes. Sníh) napísal Neal Stephenson ako svoju tretiu novelu publikovanú v roku 1992. Je v šľapajach noviel v štýle cyberpunk takých autorov ako William Gibson a Rudy Rucker. Čo ju však odlišuje od jej predchodcov je satira a čierny humor.

Ako pri iných post-modernistických novelách môže byť neznalý čitateľ tohoto žánru zmätený jeho chaotickou štruktúrou. Obsahuje totiž množstvo odkazov na históriu, lingvistiku, antropológiu, archeológiu, náboženstvo, počítačovú vedu, politiku, geografiu a filozofiu. Ocitnete sa vo svete politicko-ekonomického systému ktorý je radikálne zmenený. Román skúma náboženstvo a jeho sociálnu dôležitosť, vnímanie reality verzus virtuálnej reality a násilie ako prirodzenú vlastnosť ľudstva. Kniha tiež reflektuje román Julian Jaynes' The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind (1976). (Pôvod vedomia v zrútení dvojkomorovej mysle od Juliana Jaynesa)

Stephenson vysvetlil názov románu vo svojej eseji In the Beginning...was the Command Line (Na začiatku bol príkazový riadok) ako vlastný termín pre režim zlyhania konkrétneho software na jednom z prvých počítačov značky Apple Macintosh. O Macintoshi napísal, že keď počítač „spadol“ vytvoril v bitmape čosi, čo sa podobalo statickému šumu televízneho prijímača bez signálu, tzv. sneženiu. Podobné chovanie môže byť pozorované na počítačoch s grafickou kartou po kolízii GPU (jednotky grafického procesoru).

Prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa odohráva na začiatku 21. storočia v Los Angeles, na mieste v minulosti známom ako Spojené štáty. V tejto hypotetickej realite budúcnosti sa federálna vláda Spojených štátov vzdala väčšiny moci v prospech súkromných organizácií a obchodných spoločností. Licenčné dohody, individuálna suverenita a nadvláda kráľovstva automobilov (súbežne s distribúciou drog, násilných zločinov a dopravných zápch). Nájomné armády bojujú za národnú bezpečnosť, zatiaľ čo súkromné bezpečnostné služby udržujú mier na vstupných bránach suverénnych obytných komplexov. Diaľničné spoločnosti súťažia s konkurenciou o používanie svojich ciest a celá pošta je distribuovaná najatými kuriérmi. Zvyšok vládnej autority zostáva len na izolovanom mieste, na ktorom riadi obchod s obrovskou, vývojovo bezvýznamnou, dynamickou spoločnosťou ktorá ich obkolesuje. Väčšina teritória ktorého sa vláda vzdala sa premenila na suverénne enklávy, každá riadená vlastnou veľkou obchodnou spoločnosťou (ako „Veľkolepejší Hong Kong pána Lee“) alebo rozdielnymi rezidenčnými predmestskými enklávami. Toto zriadenie má podobu anarchického kapitalizmu, ktorého tému Stephenson preniesol do svojej nasledujúcej novely z názvom Diamantový vek. Hyperinflácia devalvovala dolárovú bankovku do pozície kde dolárové bankovky v hodnote bilión – Ed Meesesové – su skoro irelevantné a triliónová bankovka – Gipper – je štandardná drobná bankovka. Kvôli fyzickým transakciám ľudia prechádzajú na alternatívnu nehyperinflačnú menu ako Yen alebo „Kongbucks“ (oficiálna mena Veľkolepejšieho Hong Kongu pána Lee).

Metaverse, fráza vytvorená Stephensonom ako nástupca Internetu, predstavuje jeho víziu ako by sa mohol Internet založený na virtuálnej realite vyvinúť v blízkej budúcnosti. Pripomína MMO (Masívna mnoho užívateľská online hra), kde Metaversum je zaľudnený užívateľmi kontrolovanými avatarmi ako aj systémovými deamon-mi, kontrolujúcimi chod Metaverzu. Aj napriek tomu že sú verejné prístupové body do Metaverzu v Realite, ich používanie so sebou nesie spoločenské stigma medzi obyvateľstvom Metaverza, sčasti kvôli samotnej úbohej vizuálnej reprezentácii, avatarov vo veľmi nízkej zobrazovacej kvalite. Metaverzum na dvojitú funkčnosť: vstup do vyhradených oblastí ako napríklad Black Sun, exkluzívny klub Metaverzu, tzv. technologickú elitu, ktorá je často demonštrovaná sofistikovaným vzhľadom a motorikou avatara.

Zhrnutie zápletky a hlavné témy[upraviť | upraviť zdroj]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku románu hlavný hrdina, Hiro Protagonist (v českom preklade vtipne pomenovaný ako Umi Neywitz), objaví meno novej pseudodrogy "Sneh" ponúkanej v extravagantných nočných kluboch Metaverza. Hirovovi priatelia a spriaznený heckeri upadnu pod vplyv drogy, na ktorej je unikátne, že droga pôsobí aj vo fyzickom svete. Hiro použije svoje počítačove znalosti a schopnosti šermu k odhaleniu záhady "Snehu"; sledovanie jeho osudu vezme čitateľa na prechádzku sumerskou kultúrou, plne liberalizovanou spoločnosťou a virtuálnou meta-spoločnosťou sponzorovanou finančnou, spoločenskou a intelektuálnou elitou. Keď je podstata "Snehu" rozkódovaná, Hiro nájde samo replikovateľné reťazce informácii, ktoré môžu ovplyvniť objekty k rovnakému chovaniu a čo viac, môžu byť vysielané skrz rozličné média. Táto skutočnosť len utvrdí zvolený spôsob jeho cesty životom.

Podrobný príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Hrdina a Protagonista ktorých príbehy kniha sleduje je príhodne pomenovaný ako Hrdina Protagonista (Hiro je očividne homonymum hrdinu ako takého), na ktorého vizitke nájdeme „posledný haker“ a "najlepší šermiar na svete". Keď Hiro stratí prácu rozvážača pizze pre firmu Mafia stretne mladé dievča z prezývkou „Y.T.“ (skratka pre „Yours Truly“ – úprimne Tvoja), pracujúcou ako skateboard poslíček. Stanú sa partnermi v Spravodajskej tajnej organizácii vyhľadávacej dôležité data s cieľom predať ich ziskovým organizáciám tzv. CIC, ktoré vznikli z CIA, po páde americkej vlády.

Pár sa čoskoro dozvie o novej nebezpečnej droge nazvanej „sneh“, ktorá je počítačovým vírusom schopným infikovať mozgy nevarovaných hakerov v Metaverze, taktiež aj vedomie pozmeňujúcim vírusom v realite. Je šírená sieťou Svätodušných kostolov cez ich vlastnú infraštruktúru a sieť veriacich. Ako sa Hiro a Y.T. dostávajú hlbšie (alebo sa skôr potápajú), objavia viac súvislostí a spojitostí Snehu a sumerskej kultúry, monopolového magnáta pre výrobu optického vlákna "L. Bob Rife" a jeho obrovskej lode s názvom „Čln“ plnej utečencov hovoriacich nezrozumiteľným jazykom. Obaja sú konfrontovaní v Metaverze i realite jedným z Rifových prisluhovačov „Havranom“, aleutským harpunárom, ktorého motocyklová sajdkára obsahuje nukleárne zbrane aktivujúce sa v prípade jeho smrti. Ten nezabudol na spôsob, akým američania riešili japonskú inváziu na Aleutianské ostrovy (pozri Vojnová výprava na Aleutianské ostrovy v Druhá svetová vojna) alebo nukleárne testy na Amchitka).