Snowy White

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Snowy White
Snowy White na koncerte v júni 2007

Snowy White na koncerte v júni 2007
Základné informácie
Rodné meno Terence Charles White
Umelecké mená Snowy White
Narodenie 3. marec 1948 (76 rokov)
Barnstaple, Devon, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Pôsobenie od 1973
Žáner rock, hard rock,
progresívny rock, blues rock
Hrá na nástrojoch gitara
Vydavateľstvá Towerbell, White Flames, Repertoire, Hypertension, Cleopatra
Súvisiace
články
Pink Floyd, Thin Lizzy, Mick Taylor
Webstránka www.snowywhite.com

Snowy White (* 3. marec 1948, Barnstaple, Devon, Anglicko, Spojené kráľovstvo), vlastným menom Terence Charles White, je britský rockový gitarista. Je známy ako člen skupiny Thin Lizzy (r. 19791981) a ako sprievodný gitarista kapely Pink Floyd (1977 – 1980). Od roku 1990 sprevádza na koncertoch a podieľa sa na nahrávkach albumov bývalého člena skupiny Pink Floyd, Rogera Watersa.

Whitova skladba „Bird of Paradise“ z jeho debutového albumu White Flames (1983) sa dostala do britskej hitparády Top 10.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

White vyrastal na britskom ostrove Wight. Prvú gitaru dostal od rodičov ako desaťročný. Hrať sa učil sám (je samouk). V roku 1965 sa presťahoval do Štokholmu, kde strávil viac ako rok hraním v triu The Train. O tri roky neskôr si kúpil gitaru Gibson Les Paul. V roku 1970 si našiel prácu štúdiového hudobníka v Londýne. V tomto čase sa zoznámil s Petrom Greenom.

Snowyho Whita odporučil skupine Pink Floyd bývalý manažér speváčky Kate Bush, Hilary Walker. Skupina potrebovala sprievodného gitaristu na pripravované turné In the Flesh (k albumu Animals z roku 1977). White v tejto dobe spolupracoval aj na nahrávke gitarového sóla, ktoré pôvodne malo spájať dve časti skladby „Pigs on the Wing“ k tomuto albumu. Skladba v tejto verzii vyšla neskôr na špeciálnej kazete systému 8-track. Na koncertnom turné White, okrem gitarového sprievodu, hral na basgitaru na začiatku skladby „Sheep“, tiež si zahral aj gitarové sóla v piesni „Have a Cigar“ a v 13. parte kompozície „Shine On You Crazy Diamond“.

Snowy White sa podieľal aj ako gitarista pri nahrávaní sólového projektu Wet Dream (1978) klávesistu skupiny Pink Floyd Ricka Wrighta.

Po tom ako Snowyho videl gitarista skupiny Scott Gorham na vystúpení In the Flesh v New Yorku stal sa White v roku 1979 členom skupiny Thin Lizzy. V období príprav floydovských koncertov The Wall skupina Thin Lizzy nahrávala albumy Chinatown a Renegade, preto bol Snowy White gitaristom sprievodnej koncertnej zostavy iba na vystúpeniach v roku 1980.

K spolupráci so skupinou Pink Floyd sa Snowy White vrátil v roku 1990, kedy ho Roger Waters, pozval na berlínsky koncert The Wall, ktorý sa konal pri príležitosti pádu berlínskeho múru.

V prvej polovici 90. rokov spolupracoval Snowy White aj s Davidom Gilmourom, ktorý hosťoval na Whitovom albume Highway to the Sun z roku 1994. White v tomto čase hral aj s Chrisom Reom a Gary Moorom. Na Whitovej kompilácii Goldtop: Groups & Sessions (1996) vyšla prvýkrát na CD aj kompletná verzia piesne „Pigs on the Wing“ od Pink Floyd s Whitovým gitarovým sólom.

Sólové albumy vydáva Snowy White od roku 1983. Od polovice 90. rokov ich nahráva so svojou kapelou The White Flames.

Na prelome tisícročia hral White znovu s Rogerom Watersom. Zúčastnil sa ako sólový gitarista jeho turné In the Flesh (1999 – 2002). Ďalšia jeho spolupráca s Watersom pokračovala v rokoch 2006 – 2008 počas turné The Dark Side of the Moon Live.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Snowy White na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).