Soľany

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Soľany

Soľany (po chorvátsky Soljani) sú mesto v Chorvátsku. V roku 2001 tu žilo 1 554 obyvateľov, z čoho bolo 72 Slovákov.

Príchod Slovákov do Solian[upraviť | upraviť zdroj]

Slováci prichádzali do Solian z rodného Slovenska, zo stolice novohradskej, gemerskej a zvolenskej. V rámci druhej kolonizácie prichádzali sem aj z Vojvodiny. Sú evanjelici a katolíci. Od roku 1930 sa usádzajú aj v iných obciach: Vrbaňa, Drenovce, Strošince, Komletince. Najviac ich však zostalo v Soľanoch, pretože tu boli veľké dubové lesy, z ktorých sa drevo ťažilo do zahraničia - do Talianska, Rakúska, Francúzska a Anglicka. Vtedajšie úrady hľadali drevorubačov a prichádzali Slováci. Okrem toho zem tu bola lacná: jedno jutro (5 700 m²) sa mohlo kúpiť za 20 zlatých.

Nesmieme zamlčať aj takých, ktorí utekali pred súdnymi orgánmi na Slovensku a útočisko hľadali v tejto oblasti .

Druhá časť Slovákov sa prisťahovala z Vojvodiny (dnešné Srbsko). Ich predkovia sa vo Vojvodine usadzovali pred 200 rokmi a keď počuli, že na juhu je lacná zem, začali sa sťahovať. Posledná domácnosť sa usadila v Soľanoch v roku 1938.

Charakteristické je, že prvá časť patrila rímskokatolíckemu vierovyznaniu a druhá časť evanjelickému. O veľkom počte Slovákov v Soľanoch svedčí názov jednej z tamojších ulíc: „Tótsky kraj". Takto ju Soľančania nazývajú dodnes, žiaľbohu, už je v nej len 5 slovenských domácností.

Na začiatku 20. storočia v bývalo Soľanoch asi 60 domácností Slovákov. Podľa sčítania ľudu bolo v roku 1900 v dedine 196 Slovákov, v roku 1910 269, v roku 1931 292 a v roku 2001 len 72 Slovákov.

Matica slovenská Soľany[upraviť | upraviť zdroj]

Matica slovenská Soľany bola založená 17. októbra 1993; iniciátorom bol Ondrej Pekar. Spevácka skupina začala s prácou v roku 1994. V roku 2003 bola založená detská tanečná skupina. Spevácka a tanečná skupina sa zúčastňujú na podujatiach Zväzu Slovákov v Chorvátskej republike, v Soľanoch a okolitých dedinách. Matica spolupracuje s chorvátskym kultúrno-osvetovým spolkom v Soľanoch a nadviazala i družbu so Slovákmi z Krnče (Slovensko). Vďaka členom Matice slovenskej Soľany sa znovu začalo s vyučovaním slovenského jazyka pre deti slovenskej národnosti (tzv. pestovanie materčiny) na ZŠ Soľany.

Dnes má organizácia 67 aktívnych členov, folklórnu skupinu spevákov, skupinu tanečníkov a v menšom rozsahu detské skupiny. S piesňami a tancami vystupujú v dedine aj v susedných mestách. Každoročne účinkujú na Prehliadke slovenského folklóru v Chorvátsku, organizujú detské zábavy, hostia iné folklórne a divadelné súbory .

V roku 1989 Soľany nadviazali družbu s obcou Krnča v Topoľčianskom okrese na Slovensku. Striedavo sa navštevujú každý rok. Navyše, vo vojnových rokoch poskytli Krnčania útočisko 10 rodinám Slovákov, ktorí niekoľko mesiacov pobudli v ich domácnostiach.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]