Socha bánhidského Turula

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Socha bánhidského Turula

Socha bánhidského Turula v Bánhide v Maďarsku je najväčší pomník dravého vtáka v Európe. Pomník stojí na skale v nadmorskej výške 340 m n. m. a bol postavený pri príležitosti osláv milénia v roku 1907. Sochu navrhol s zhotovil sám autor Gyula Donáth a vyrobili ju v továrni Zellerin.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Celková výška sochy od nôh po vrch krídel je 20 metrov a 34 centimetrov; rozpätie krídiel je 14 metrov a 38 centimetrov. Zaujímavosťou je, že do dutiny pazúra stredného prsta sa zmestí viac ako 5 litrov vody.

Legenda[upraviť | upraviť zdroj]

Svätopluk I.

V Uhorskej kronike píše autor Šimon z Kézy o slávnej bitke medzi Svätoplukom a Arpádom takto: „Árpád, zabezpečujúci vlasť pre Maďarov, zvíťazil nad Svätoplukom v rozhodujúcej bitke pri Bánhide, v Komáromskej stolici. Maďari od rieky Hung (Uh) mámili Svätopluka rozličnými darmi, prostredníctvom svojich poslov vyzvedali, a keď zistili, že jeho vojsko nie je dostatočne silné, pri rieke Rákos (Potok Által), neďaleko Bánhidy, pri meste, ktorého zrúcaniny dodnes môžeme vidieť, náhle napadli, celým vojskom na hlavu porazili, a tak začali vládnuť nad vyššie spomínanými národmi Panónie“ [chýba zdroj]

V Bánhide je príslovie o bitke: „Červený kantár, biely kôň, stratil som (sem) kraj, bože môj!

Bitka pri Bánhide[upraviť | upraviť zdroj]

Veľa stredovekých kroník spomína túto bitku, ale ich historická pravda je v mnohých prípadoch sporná. Povesti majú síce reálny základ, ale nie každú ich časť možno faktami aj dokázať. To sa vzťahuje aj na povesť o bánhidskej bitke. Svätopluk, vystupujúci v povesti, zomrel už pred príchodom Maďarov, resp. pred ich usadením sa, čiže nemohol byť vodcom moravsko-slovanského vojska v bitke pri Bánhide.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]