Socialistická internacionála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Socialistická internacionála

Štáty kde existuje strana, ktorá je členom SI (slabo červená) alebo vládne (silno červená). K roku 2016.
Základné informácie
Vznik3. jún 1951, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko
MiestoLondýn, Spojené kráľovstvo
Ďalšie informácie
Oblasť pôsobeniaCelosvetovo
Členstvo147
PrezidentJeorjos Papandreu
Webstránkasocialistinternational.org

Socialistická internacionála (SI, angl. Socialist International) je celosvetová organizácia združujúca sociálnodemokratické, demokraticko-socialistické, labouristické, prípadne tiež sociálno liberálne a ľavicovo nacionalistické politické strany a hnutia. Vo svojej súčasnej podobe existuje od roku 1951, kedy bola ustanovená na zjazde vo Frankfurte nad Mohanom.

Ideovo nadväzuje na predvojnovú Druhú internacionálu. Ako mimovládna organizácia má konzultatívny štatút pri OSN.

Od januára 2006 je predsedom SI grécky politik Jeorjos Papandreu.

SI je riadená kongresom, ktorý sa schádza každé tri až štyri roky, a radou, ktorá zahŕňa členské strany a organizácie, ktorá sa schádza dvakrát ročne. Sekretariát Internacionály sídli v Londýne, pri SI existujú výbory a pracovné skupiny, vytvárajúce stanoviská a programy na témy ako migrácia, ľudské práva, Blízky východ, kurdská otázka atď.

Spočiatku boli členskými stranami hlavne strany pôsobiace v európskych krajinách a organizácia mala len niekoľko členov mimo Európu a žiadne zastúpenie v Latinskej Amerike. Hlavný nárast členstva nastal v 90. rokoch 20. storočia. V 80. rokoch vzala Socialistická internacionála pod záštitu Sandinovský front národného oslobodenia, ktorého ľavicová vláda bola v konflikte so Spojenými štátmi, ďalej Stranu nezávislosti Portorika alebo FRELIMO. Štatút pozorovateľskej strany získal napríklad palestínsky Fatah. Po rozpade sovietskeho bloku boli prijaté niektoré ex-komunistické strany. Odmietnutá ale bola napríklad Socialistická strana Srbska (z dôvodu nerešpektovania demokratických princípov fungovania štátu).

Summity[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Socialistická internacionála na českej Wikipédii.