Speakon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neutrik Speakon

Speakon (písané aj SpeakON) je typ konektora, slúžiaci na výkonové prepojenie zosilňovača s reproduktorovou sústavou, najčastejšie v oblasti profesionálneho ozvučenia. Na trh bol uvedený firmou Neutrik v roku 1987 v reakcii na nové európske normy, znemožňujúce používanie nechránených kolíkových zástrčiek („banánik“) na prepájanie ozvučovacieho reťazca.[1]

Konektory boli od začiatku navrhované pre použitie v profesionálnom ozvučení, sú masívne, obsahujú mechanický zámok zabraňujúci nechcenému rozpojeniu, je vylúčený krátkodobý skrat medzi pólmi pri spájaní a rozpájaní, majú nízky prechodový odpor a znášajú dlhodobé prúdové zaťaženie v rádoch desiatok ampérov, čo umožňuje dodávať do reproduktorovej sústavy s bežnou impedanciou (4 alebo 8 Ω) výkon v rádoch jednotiek kW, prúd až 50 A.

Vyrábajú sa 2-pólové, 4-pólové a 8-pólové varianty, zásuvka („samica“) obvykle v pevnej verzii pre umiestnenie na panel, zástrčka („samec“) ako ukončenie prepojovacieho kábla. Viacpólové verzie umožňujú nezávislé napájanie jednotlivých sekcií delenej výhybky reproduktorovej sústavy (bi/tri-wiring, bi/tri-amping) prostredníctvom jediného prepojovacieho kábla.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Matt McKay. What Is a SpeakON Connector? [online]. eHow.com, 10.7.2010, [cit. 2011-04-27]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]