Spievajúca fontána (Košice)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spievajúca fontána
fontána
Pohľad na fontánu z Hlavného námestia
Štát Slovensko Slovensko
Región Košický kraj
Okres Košice I
Mesto Košice
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°43′16″S 21°15′28″V / 48,721145°S 21,257708°V / 48.721145; 21.257708
Vznik 1986
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Wikimedia Commons: Spievajúca fontána (Košice)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Spievajúca fontána (oficiálny názov Dynamická fontána, zaužívaný je aj názov Hrajúca fontána) je fontána na Hlavnej ulici v Košiciach. Nachádza sa medzi košickým štátnym divadlom a Dómom sv. Alžbety. Pri hraní hudby je striekanie vody a farebné osvetlenie fontány regulované na základe hudobných frekvencií hrajúcej hudby. Fontána pozostáva z 22 vodných okruhov, ktoré sú riadené pomocou rôznych kalových čerpadiel. Ich výkon je regulovaný prostredníctvom frekvenčných meničov umiestnených priamo v strojovni. Jej výnimočnosť pozostáva aj v tom, že je najstaršou spievajúcou fontánou v Československu. Postavili ju v roku 1986 a o dvadsať rokov neskôr zrekonštruovali do terajšej podoby na základe návrhu doc. Ing. arch. Juraj Koban, PhD. V repertoári má viac ako 200 piesní, ktoré spríjemňujú obyvateľom mesta i turistom chvíle strávené v metropole východu. Od rána do večera si na hrajúcej fontáne môžete vychutnať kľudnú a relaxačnú hudbu a vo večerných hodinách známe filmové skladby či klasickú hudbu.

Fontána synchrónne reaguje nielen na tóny spomínanej zvonkohry, ale dokonca aj na živú hudbu znejúcu zo Štátneho divadla, čo je záruka nezabudnuteľného zážitku pre všetkých, ktorí zavítajú do centra Košíc. Vo fontáne sa nachádza 750 dýz, ktoré dokážu vystrieknuť vodu až do výšky 35 metrov. Každý z okruhov je riadený samostatne a má priradené presné frekvenčné pásma. Vo večerných hodinách vizuálny zážitok dopĺňa farebné osvetlenie v piatich farbách. Riadi ho počítač, ktorý sa nachádza v nenápadnom presklennom altánku v blízkosti fontány. Hrajúca fontána je tak čarovná, že pri nej často vidieť svadobčanov pri fotení. Prichádzajú do Košíc aj zo širšieho okolia, aby si svoje svadobné momenty zaznamenali pri najkrajšej fontáne v Košiciach.

Riadenie fontány[upraviť | upraviť zdroj]

Fontána pozostáva z 22 vodných okruhov, ktoré sú riadené kalovými čerpadlami umiestnenými pod jej hladinou. Tie sú následne uvádzané do výkonu prostredníctvom frekvenčných meničov, ktoré sa nachádzajú v strojovni. Každý z okruhov má nastavené vlastné frekvenčné pásmo a tak teda fontána dokáže reagovať na hudbu skutočne veľmi dynamicky.

Vo fontáne je umiestnené aj jej osvetlenie, ktoré pozostáva zo štyroch farieb a to konkrétne: Biela/Žltá, Zelená, Červená a Modrá. Svetlá takisto reagujú na hranú skladbu a tak sa pri jej prehrávaní mení intenzita osvetlenia fontány. Zaujímavosťou je aj to, že pri zapnutí osvetlenia fontány fontány sa vypne okolité osvetlenie parku aby sa tak vynikla samotná fontána.

Správcovia fontány[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1986 – 2021: Ing. Jaroslav Jurčík
  • 2021 – súčasnosť: Správa mestskej zelene v Košiciach

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Koncept[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1984 vtedajší primátor mesta Košíc Ing. Rudolf Schuster inicioval po návšteve v ZSSR v meste Vladimír pri Moskve realizáciu dynamickej fontány. Jej autori čerpali z vynálezu piatich autorov z mesta Voronež z 20.09.1978 s názvom „zariadenie k farebnému dynamickému osvetleniu a riadeniu výšky výstrekov fontán“. V roku 1984 som bol poverený ing. arch. Jánom Rašim - vedúcim 1. ateliéru Stavoprojektu, naprojektovaním areálu Parku medzi divadlom a Dómom s fontánou. Spracoval som niekoľko variantov riešenia, jeden počítal so sochami, jeden riešil zapustenú fontánu s amfiteátrovým sedením okolo vodného telesa a jedným, ktorý do existujúceho telesa požiarnej nádrže vložil nové – železobetónové dno s minimalizáciou stavebných úprav. Táto alternatíva bola odporúčaná na realizáciu.  Autor fontány p. Juraj Koban sa rozhodol som sa postaviť jej koncept na čistej vodnej hre dynamizovanej hudbou zo zdrojov v divadle, v technologickej miestnosti a Urbanovej veži. Koncept predpokladal vytvoriť nové betónové „plávajúce“ dno umožňujúce prístup k telesu fontány - max. hĺbka vody 500mm.

Kompozičné schémy rešpektovali: - osový vzťah k divadlu - novovytvorený vstup do parku od Dómu - zachovanie 4 vzrastlých smrekov a možnosť ich obchádzania popri telese fontány - pôvodný koncept fontány s piatimi kruhovými prvkami – stredný výstrek a prstenec okolo.

Koncom roka 1985 autori fontány z mesta Vladimír pomohli priamo pri vypracovaní projektu a realizácii technologickej časti pracovníkmi VSŽ.

Princíp dynamickej fontány spočíva v prispôsobení pohybu prúdu vody v jednotlivých okruhoch a intenzity jeho farebného osvetlenia k hudobnému signálu. Riadenie fontány zabezpečuje počítačový systém riadenia. Vstupnou informáciou pre uvedený systém je nízkofrekvenčný signál rozdelený do 4 oblastí frekvenčného spektra, ktorým sú priradené základné farby (žltá, modrá, zelená, červená) a vodné okruhy. Osvetľovacie telesá sú pod vodnou hladinou pri tryskách. Intenzita ich svietivosti je regulovaná riadenými tyristorovými meničmi.

Samotný vodný okruh pozostával z čerpadla, spojovacieho potrubia a rozdeľovača s tryskami. Jedno spoločné čerpadlo vody pre všetky technologické okruhy s tým, že jednotlivé vodné okruhy boli regulované špeciálnym  membránovým ventilom s pomocným vodným elektromagnetickým ventilom pre zabezpečenie riadenia výšky a dynamiky výstreku.  Riadenie fontány zabezpečoval mikropočítačový riadiaci systém SAPI-1. Vodu pre trysky zabezpečovalo jedno čerpadlo výkonu 75l/sek, výkon pohonu bol 45kW. Výšky výstrekov boli regulované špeciálnym membránovým ventilom s pomocným vodným ovládaním so spätnou väzbou výšky výstreku. Samotne regulovaných vodných okruhov bolo 11. Počet podvodných svietidiel bolo 40.

Spievajúca dynamická fontána v Košiciach bola uvedená do činnosti 1.5.1986. Testovanie však začalo už mesiac pre jej uvedením do prevádzky.

Fontána využila existujúce teleso fontány a deliace dno vytvorila z monolitických žb rebier a betónových panelov používaných na prekrytie kanálov a kolektorov.

Základným systémovým prvkom bolo použitie uzatváracích ventilov používaných v kotolniach.

Ťažisková membrána bola vyrobená z duše pneumatiky z traktora, ako svetlá boli požité reflektory z automobilu Warburg s 12 V napájaním.

V roku 1987 boli doprojektované časti prekrytia strojovne fontány, šachové figúrky pre šachovnicu v dlažbe, osvetlenie porastov a ozvučenie.

1. mája 1985 bola otvorená južná časť parku medzi Dómom a Divadlom v Košiciach. Andezitová dlažba bola z haldy odpadu na dvore Dopravného podniku mesta Košíc, ktorá vznikla po zaasfaltovaní Starej Spišskej cesty – časť z pôvodného odpadu vybagrovali.

Rekonštrukcia v 1997[upraviť | upraviť zdroj]

Dynamická fontána v Košiciach bola v roku 1997 rekonštruovaná a uvedená do činnosti 1. mája 1997.

Predmetom tejto rekonštrukcie boli úpravy spevnených plôch parku a telesa fontány, úpravy plôch z kamennej žulovej a mramorovej dlažby, náhrada a doplnenie dýz a tzv. lineárnych stien, náhrada oceľového materiálu rozvodov a dýz za nerezové, zmena koncepcie regulovania výstrekov zo systému dvoch čerpadiel na sústavu ponorných čerpadiel s frekvenčnými meničmi, výmena a doplnenie svietidiel. Zároveň bola vymenená celá elektronika. Boli doplnené výstreky pre hry detí na východnom a západnom okraji telesa fontány.

Výška  výstrekov vodného stĺpca každého z okruhov je regulovaná zmenou otáčavej rýchlosti príslušného čerpadlá zmenou hodnoty a frekvencie napájacieho napätia frekvenčným meničom.

Na rozdiel od Pražského variantu, kde sú čerpadlá inštalované v samostatnom objekte, variant v Košiciach z technických príčin (nedostatok priestoru pre inštalovanie čerpadiel) je realizovaný ponornými čerpadlami.

Technologická časť má 25 samostatných vodných okruhov.

Napájanie príslušných ponorných čerpadiel je frekvenčnými meničmi výkonu 3kW, 4kW, 5,5kW a 7,5kW.

Počet svietidiel je 163.

Celkový inštalovaný výkon je 130kW

Rekonštrukcia v 2023[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je spievajúca fontána vypnutá a prebieha na nej rekonštrukcia. Jej otvorenie sa plánuje na jeseň 2023.[1]

Zvonkohra[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasťou fontány je aj zvonkohra pozostáva z 22 zvonov, symbolov rovnakého počtu mestských častí, ktoré spolu vážia skoro 1,35 tony a sú usporiadané do tvaru strapca.[2] Zvonkohru navrhli dvaja významní košickí architekti – Peter Sceranka a Juraj Koban. Zvony sa odlievali vo zvonárskej dielni Tomášková-Dytrychová v Brodku u Přerova.[3]

V roku 2022 prešla zvonkohra generálnou opravou riadenia.[4]

Repertoár[upraviť | upraviť zdroj]

Názov skladby Vianočný repertoár Jarný, letný a jesenný repertoár Autor melódie v midi
Popoluška – hlavná melódia Áno Nie Igor Dohovič
Búvaj dieťa krásne Áno Nie Igor Dohovič
Jingle Bells Áno Nie Igor Dohovič
Tichá noc Áno Nie Igor Dohovič
Narodil sa Kristus pán Áno Nie Igor Dohovič
Adeste Fideles Áno Nie Igor Dohovič
Shchedryk – Carols of the Bells Áno Áno Igor Dohovič
Koly jasna zvizda Áno Nie Igor Dohovič
Mennybol Áno Nie Igor Dohovič
Senzus – Macejko Nie Áno Igor Dohovič
Piráti z Karibiku – hlavná melódia Nie Áno Igor Dohovič
Harry Potter Hedwig's Theme Áno Áno Igor Dohovič
Na Košickej Turni Áno Áno Igor Dohovič
Maťko a Kubko Nie Áno Igor Dohovič
A ja taká čarna Nie Áno Igor Dohovič
Ludwig van Beethoven – Óda na radosť Áno Áno Igor Dohovič
Ludwig van Beethoven – Pre elišku Áno Áno Igor Dohovič

Rozpis "Jarný, letný a jesenný repertoár"[upraviť | upraviť zdroj]

Čas Skladba
12:00 Ludwig van Beethoven – Pre Elišku
13:00 Senzus – Macejko
14:00 Piráti z Karibiku – hlavná melódia
15:00 Maťko a Kubko
16:00 Harry Potter - Hedwig's Theme
17:00 Na Košickej Turni
18:00 A ja taká čarna
19:00 Ludwig van Beethoven – Óda na radosť
20:00 Shchedryk – Carols of the bells
21:00 Ludwig van Beethoven – Pre Elišku

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TASR. Rekonštrukcia Spievajúcej fontány sa začala, potrvá desať mesiacov. Korzár (Košice: Petit Press), 2023-02-23. Dostupné online [cit. 2023-03-28].
  2. Tri najkrajšie fontány v našom meste - Košice:Dnes, 9.11.2016 - Dostupné online
  3. TASR. Košická zvonkohra sa opäť rozozvučí takmer po štyroch rokoch [online]. Košice: tasr.sk, 2022-12-14, [cit. 2023-03-28]. Dostupné online.
  4. VARGOVÁ, Jana. Unikátnu fontánu po 36 rokoch čaká veľká rekonštrukcia. Pravda (Bratislava: OUR MEDIA SR), 2022-10-05. Dostupné online [cit. 2023-03-28]. ISSN 1336-197X.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]