Spolok architektov Slovenska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spolok architektov Slovenska (SAS) sa konštituoval ako dobrovoľné, spoločenské, kultúrno-umelecké združenie architektov a priaznivcov architektúry. Jeho prvoradým cieľom je popularizovať architektúru, rozširovať architektonickú osvetu vo verejnosti a podieľať sa na tvorbe celistvej architektonickej kultúry. Pred novembrom 1989 Zväz architektov Slovenska.

Činnosť spolku[upraviť | upraviť zdroj]

Spolok architektov Slovenska zastáva dôležitý stupeň v kultúrno-spoločenskom dianí v oblasti architektúry. Rôzne prezentácie, prednášky, diskusie, vernisáže alebo výstavy, dokonca zahraničné zájazdy, môžu poskytnúť, predovšetkým začínajúcemu architektovi, mnoho kontaktov a informácií dôležitých pre tvorbu. V galérii spolku možno prezentovať aj svoje konkrétne dielo alebo zoznámiť sa s tvorbou popredných slovenských a zahraničných architektov. Preto je možné popri tvorivej práci architekta, pôsobením v tejto organizácii ako člen, dosiahnuť výrazne širší rozhľad a vedomie. Vzájomné zdieľanie informácií a výmeny skúseností sú už iba doplnkom príjemnej atmosféry v spoločnosti odbornej verejnosti.

Spolok má prezidenta, troch viceprezidentov (pre západné, stredné a východné Slovensko), prezídium, revíznu komisiu, a regionálne rady (pre západné, stredné a východné Slovensko)

Prezidenti spolku :

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Cena Dušana Jurkoviča[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Cena Dušana Jurkoviča

Spolok architektov Slovenska udeľuje Cenu Dušana Jurkoviča od roku 1991 autorovi alebo autorskému kolektívu za realizované architektonické alebo urbanistické dielo, ktoré prispieva k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej alebo urbanistickej tvorby na Slovensku. Cena Dušana Jurkoviča je najvyšším ocenením, ktoré udeľuje Spolok architektov Slovenska za realizované dielo v oblasti architektúry. Cena je udeľovaná každoročne, udeľujú sa aj nominácie a môže byť udelená aj in memoriam. Dušan Jurkovič bol v roku 1946 zvolený za čestného predsedu Spolku architektov Slovenska a je jeho patrónom tak ako je aj patrónom slovenskej modernej architektúry.

Cena Emila Belluša[upraviť | upraviť zdroj]

Cenu udeľuje SAS a Fond výtvarných umení za prínos pre slovenskú architektúru za významné celoživotné dielo. Oceňuje sa architektonická tvorba, pedagogická a vedecko-výskumná činnosť. [2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ing. arch. Štefan Šlachta na osobnosti.sk
  2. Cena Emila Belluša 2007 Archivované 2015-04-02 na Wayback Machine na registerkultury.gov.sk/

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]