Spravodajská agentúra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spravodajská agentúra (iné názvy: tlačová a informačná agentúra, informačná agentúra, tlačová agentúra, tlačová kancelária, telegrafná agentúra) je inštitúcia zabezpečujúca redakciám tlače, rozhlasu a televízie, ale aj iným záujemcom platený informačný servis.

Spravodajské agentúry môžu byť:

Môžu ale aj byť kontrolované autoritatívnym či totalitným štátom, ako napr. v Číne, alebo ZSSR, jeho satelitoch a v niektorých z ich nástupníckych štátov. Spravidla potom ale neslúžia na spravodajstvo a informácie ale na propagandu štátnych režimov.

Spravodajské agentúry pripravujú informácie „tvrdého faktu“ tak, aby boli k dispozícii ostatným médiám bez nutnosti ďalších (väčších) úprav.

Predávajú a distribuujú ich potom vo veľkom, dnes elektronicky cez dátové spojenia alebo cez internet. Prv sa tak dialo pomocou ďalekopisu, ktorý nahradil bývalý telegraf, ktorý zas nahradil ešte starších kuriérov a poštu a rozhodne prispel k rozmachu kvalitného spravodajstva a žurnalistiky.

V profesionálnych organizáciách je obvyklé predplatné týchto služieb. Ale aj jednotlivci, väčšinou profesionáli, využívajú služby predplatného, spravidla tematicky vybraného spravodajstva.

Spravodajské agentúry na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Prvou slovenskou spravodajskou agentúrou na Slovensku bola Slovenská tlačová kancelária založená 1919 v Žiline, ktorá sa neskôr zlúčila s ČTK (Česká tisková kancelář, v slovenčine: Česká tlačová kancelária) a ako jej pobočka v Bratislave bola činná do roku 1939. Od roku 1951 pôsobilo v Bratislave Oblastné riaditeľstvo ČTK pre Slovensko (od 1968 skratka ČSTK). R. 1992 rozdelením ČTK vznikla Česko-slovenská tlačová kancelária Slovenskej republiky (samostatné vysielanie od 1. 1. 1993), od 1993 ako Tlačová agentúra SR – Slovakia, od 2008 Tlačová agentúra SR (TASR). Od roku 1997 pôsobí na Slovensku aj Slovenská tlačová agentúra, a. s. (SITA).[1]

Medzinárodné agentúry[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi významné medzinárodné agentúry patrí:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Agentúra [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2022-12-08]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/agentura

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]