St. James’s Palace

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z St James's Palace)
Vchod do St. James's Palace z ulice Pall Mall.

St. James's Palace je jedným z najstarších palácov v Londýne. Nachádza sa na ulici Pall Mall, na sever od St. James’s Parku. Palác bol postavený v rokoch 15311536 kráľom Henrichom VIII., na mieste pôvodnej nemocnice zasvätenej sv. Jakubovi mladšiemu (angl.: St. James the Less). Odtiaľ je odvodený aj názov štvrte St. James's i meno neďalekého parku. Budova bola postavená z červených tehál v tudorovskom štýle.

Od roku 1698, potom ako vyhorel Whitehall Palace, sa St. James's Palace stal hlavným londýnskym sídlom panovníka a administratívnym centrom celej monarchie. Počas Cromwellovej vlády bol palác využívaný ako kasárne a neskôr ho zrekonštruoval kráľ Karol II. Panovníci Hanoverskej dynastie využívali potom palác ako svoje sídlo až do roku 1809, keď bol zničený požiarom. Z pôvodnej stavby sa zachovala iba brána Henricha VIII.

Počas opráv St. James's Palace kráľovská rodina sídlila v Buckingham House (dnešný Buckinghamský palác). Formálne ustanovenie Buckinghamského palácu ako hlavného kráľovského sídla v Londýne bolo prevedené za vlády kráľovny Viktórie.

St. James's je využívaný dodnes, napríklad tu má svoje formálne sídlo kráľovský dvor a akreditujú sa tu zahraniční diplomati. Taktiež je londýnskym sídlom princeznej Anny a Alexandry, princeznej z Kentu. Palác tvorí komplex rôznych budov, okrem iného York House, bývalé sídlo princa Charlesa a jeho dvoch synov princov Williama a Harryho a Clarence House, domov zosnulej Kráľovnej Matky a súčasná rezidencia Princa z Walesu.

Kráľovnina kaplnka (angl.: Queen's Chapel) bola postavená architektom Inigom Jonesom a na rozdiel od paláca je prístupná pre verejnosť. St. James's Palace je taktiež jedným z troch miest, kde máte možnosť vidieť príslušníkov jazdnej stráže.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice londýnskeho metra:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]