Stanislav Zoch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanislav Zoch
slovenský pedagóg, publicista, osvetový pracovník
Narodenie30. január 1852
Jasenová, Rakúske cisárstvo
Úmrtie27. november 1911 (59 rokov)
Banská Bystrica, Rakúsko-Uhorsko
Národnosťslovenská
RodičiaCtiboh Zoch,
ManželkaZuzana, rod. Lacková (* 1852 - † 1878), druhá manželka Paulína Leutstachová (* 1856 - † 1918)
DetiAnna, Samuel Zoch, Gustáv Zoch, Elena a Marta
Náhrobný kameň Stanislava Zocha v banskobystrickom evanjelickom cintoríne
Stanislav Zoch

Stanislav Zoch (* 30. január 1852, Jasenová – † 27. november 1911, Banská Bystrica) bol slovenský pedagóg, publicista, osvetový pracovník. Pseudonym: Cerovan.

Jeho otec bol Ctiboh Zoch, matka Anna rod. Zochová, bratia Ivan Branislav Zoch, Cyril Zoch, Pavol Peter Zoch a synovia Samuel Zoch a Gustáv Zoch.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na Prvom slovenskom gymnáziu v Revúcej, kupecký učeň v Ružomberku, neskôr opäť gymnaziálny študent v Revúcej. V roku 1871 – 1874 učiteľ na evanjelickej ľudovej škole v Ponikách, 1874 – 1908 v Banskej Hodruši a v Cerove, 1909 – 1911 pokladník filiálky Zvolenskej ľudovej banky v Banskej Bystrici. Agilný nár., ľudovýchovný a osvetový pracovník; v učiteľskej praxi realizoval výchovu v národnom duchu, organizoval ochotnícke divadlo. Zriadil cirkevnú školskú knižnicu v Cerove. V miestach pôsobísk podporoval hospodársky pokrok, bol uznávaný ovocinár a včelár. Literárne a publicisticky činný, skladal pohrebné verše, písal pedagogické príspevky, propagoval školské knižnice. Upozorňoval na staré tlače a archeologické pamiatky. Autor početných hospodárskych článkov. Vyznamenaný na hospodárskej výstave v Bratislave.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]