Stanley David Griggs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanley David Griggs
Astronaut NASA
Stanley David Griggs
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie7. september 1937
Portland, Oregon, USA
Úmrtie17. jún 1989 (51 rokov)
Earle, Arkansas, USA
Predchádzajúce zamestnanietestovací pilot
Hodnosťadmirál US Navy
Čas vo vesmíre6 dní 23 hodín 55 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-51-D
Znaky misiíDiscovery

Stanley David Griggs (* 7. september 1937, Portland, Oregon, USA – † 17. jún 1989, Earle, Arkansas) bol americký astronaut z letov s raketoplánom, vedúci pracovník NASA.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval vojenskú leteckú akadémiu (AU.S. Naval Academy) v roku 1962 s titulom inžiniera. V roku 1970 ukončil štúdium na Univerzite Georga Washingtona, odbor administratívne riadenie a manažérske inžinierstvo. Stal sa vedúcim oddelenia tréningových operácií s raketoplánom v Johnsonovom kozmickom stredisku NASA v Houstone v Texase. Oženil sa a mal dve deti.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Na obežnú dráhu sa dostal vo svojich 47 rokoch ako 161. kozmonaut Zeme. Bolo to na palube raketoplánu Discovery s misiou STS-51-D, spoločne so šiestimi ďalšími kozmonautami, medzi ktorými bol aj senátor Jake Garn, ďalej Karol Bobko, Donald Williams, Margaret Seddonová, Jeffrey Hoffman a technik firmy McDonnell Douglas Charles Walker. Štartovali na Floride z mysu Canaveral. Na orbite vypustili družicu Anik C-1 (známa pod názvom Telesat 9) a Leasat 3. Druhá družica však po vypustení nezačala fungovať aj napriek mnohým pokusom ju opraviť. Každý taký nezdar ovplyvnil finančný výťažok letu, let teda z tohto pohľadu nepatril medzi úspešné.

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

V NASA zostal aj po svojom lete. Zomrel štyri roky po ňom vo svojich 51 rokoch blízko Earkle, Arkansas (havária Harvard AT-6D)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. [s.l.] : Práce, 1982.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]