Sanskrit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Staré indoárijské jazyky)
Sanskrit
(संस्कृतम् saṃskṛtam)
ŠtátyIndia, Nepál
RegiónIndický polostrov
Počet hovoriacich49 736 plynule hovoriacich (indické sčítanie, 1991)
KlasifikáciaIndoeurópske jazyky
PísmoDévanágarí, niekoľko ďal­ších Bráhmí písiem a latinka
Postavenie
Úradný jazykIndia India
Regulátoržiadny
Jazykové kódy
ISO 639-1sa
ISO 639-2san
ISO 639-3san
Wikipédia
Adresasa.wikipedia.org
Pozri aj: JazykZoznam jazykov

Sanskrit alebo sanskrt (iné slovenské názvy pozri nižšie; v sanskrite: sanskr(i)tam – podrobnosti pozri nižšie) je najstarší známy indoárijský jazyk. Delí sa na védčinu (védsky sanskrit) a klasický sanskrit (sanskrit v užšom zmysle).

Iné slovenské názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné slovenské názvy sú: stará indoárijčina alebo stará indičtina; ak sa védčina považuje za samostatný jazyk, tak názov znie aj: staré indoárijské jazyky alebo staré indické jazyky.

Sanskritský názov[upraviť | upraviť zdroj]

Sanskritský kmeň názvu znie संस्कृत – t. j. v prepise sanskrta alebo v inom (menej vhodnom) prepise sanskrita. Sanskritský nominatív názvu znie sanskr(i)tam (je to podstatné meno stredného rodu). Hindský názov sa rovnako píše, ale vyslovuje sa sanskrt alebo sanskrit, pričom v tomto prípade je prepis s -i- naopak vhodnejší než prepis bez -i-.

Názov jazyka znel pôvodne (v nominatíve) sanskr(i)tá vák (doslova: kultivovaná reč, rituálne čistá reč; správna reč; dokonalá reč; posvätná reč). Z toho vidno, že dnešný názov vznikol odvodením od prídavného mena sanskr(i)ta (nominatív stredného rodu znie: sanskr(i)tam). Toto prídavné meno znamená: (dobre) zhotovený; dokonalý; pravidelný; pripravený, hotový; čistý, zasvätený; kultivovaný, vypracovaný, starostlivý.[1][2][3]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Sanskrit je hlavným posvätným jazykom hinduizmu a maháhány, filozofickým jazykom hinduizmu, džinizmu, budhizmu a sikhizmu. Bol to aj literárny jazyk, ktorý bol používaný ako lingua franca v južnej Ázii. Vyvinul sa z praindoiránčiny, ktorá sa vyvinula z praindoeurópčiny. Dnes je sanskrit ešte úradným jazykom v indickom štáte Uttarákhand. Ako jeden z najstarších indoeurópskych jazykov ktorý má písomnú formu, Sanskrit má dôležitú úlohu pri štúdiu indoeurópskych jazykov.[4]

Ako „kultivovaná/posvätná/správna reč“ (pozri kapitolu Sanskritský názov) bol sanskrit jazykom určeným na náboženské a učené témy, v starovekej Indii; jazyk, ktorým bežne hovorili ľudia, bol naopak označovaný ako prákrit (sanskritský kmeň: prákr(i)ta = „prirodzený, nevyumelkovaný, normálny, bežný“).[5]

Sanskrit sa delí na[6]:

  • védčina (védsky sanskrit)
  • klasický sanskrit (sanskrit v užšom zmysle)

Védčina[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: védčina

Klasický sanskrit[upraviť | upraviť zdroj]

Text z Nového zákona (Jn 3,16) z roku 1863 v sanskritskom preklade Biblie vytlačenom v písme Grantha

Klasický sanskrit sa používa už 2500 rokov až dodnes v dielach najrozličnejších žánrov, pričom slúži ako prameň obohacovania indických jazykov. Kodifikoval ho v 5. stor. pred Kr. gramatik Pánini. Niektorí jazykovedci (najmä v 19. stor.) ho stotožňovali s indoeurópskym prajazykom (praindoeurópčina) a nazývali „matka všetkých jazykov“. Tento názor bol však mylný.

Sanskrit je jazykom jednej z veľkých svetových literatúr - indickej literatúry. Známym sanskritským textom je napríklad Mahábhárata.

Sanskrit je dnes liturgickým jazykom hinduizmu, budhizmu a džinizmu, ako aj jedným z 22 úradných jazykov Indie. V Indii a juhovýchodnej Ázii má sanskrit podobnú úlohu ako gréčtina a latinčina v Európe, je ním písaná významná časť indickej filozofie a hinduistickej tradície. Sanskrit sa často používa aj dnes – napr. v terminológii jogy a iných indických vedách.

Vokalizmus sanskritu sa vyznačuje zmenou PIE e, o, a na a. Sanskrit má osem pádov, v súčasnosti sa zapisuje najčastejšie zľava doprava pomocou písma dévanágarí, ktoré má 34 spoluhlások a 12 samohlások.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LEPSCHY, Giulio, ed. History of Linguistics Volume I (The Eastern Traditions of Linguistics). Oxon; New York : Routledge, 2014. ISBN 978-1-317-89531-2. S. 25.
  2. HUET, Gérard. Sanskrit Heritage Dictionary [online]. REV. 2017-01-22, [cit. 2017-02-03]. Dostupné online. (Pozn.: Slovo reč má kmeň vác-, nominatív vák)
  3. http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/scans/MWScan/2014/web/webtc/servepdf.php?page=1120
  4. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sanskrit na anglickej Wikipédii.
  5. Southworth, Franklin (2005). Linguistic archaeology of South Asia (PDF). London: RoutledgeCurzon. p. 87. ISBN 978-0-203-41291-6.
  6. Sanskrit. In: Brockhaus - die Enzyklopädie Digital. [CD-ROM] Mannheim: Bibliogr. Inst. und Brockhaus, 2003. ISBN 3-7653-9377-0