Star Trek – Vesmírna stanica D.S. 9

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Star Trek – Vesmírna stanica D.S. 9
Slovenský názov Star Trek – Vesmírna stanica D.S. 9
Originálny názov Star Trek: Deep Space Nine
Žáner sci-fi
Námet Rick Berman
Michael Piller
Titulná pieseň Dennis McCarthy
Krajina USA
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 7
Počet častí 178
Produkcia
Dĺžka časti približne 42 min.
Vysielanie
Pôvodné 1.1.1993
Obsadenie

Star Trek – Vesmírna stanica D.S. 9 (iný názov: Star Trek: Hlboký vesmír deväť, angl. Star Trek: Deep Space Nine, skrátene ST:DS9) je v poradí štvrtý seriál z rodiny Star Trek. Na rozdiel od všetkých ostatných Star Trek seriálov sa DS9 odohráva na stanici a nie na vesmírnej lodi. Posádka síce v tretej sezóne dostane loď USS Defiant – jednu z prvých bojových lodí, ktorými Spojená federácia planét disponuje (no aj tak je Defiant deklarovaný ako eskortné plavidlo). Napriek tomu sa ale väčšina deja odohráva okolo jedného miesta – planéty Bajor.

O nakrúcaní[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál začalo filmové štúdio Paramount vysielať v roku 1993, napriek tomu, že v tom čase sa ešte vysielal seriál Nová Generácia. Seriál vytvorili Rick Berman a Michael Piller.

O stanici[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica Deep Space 9 bola pod názvom Terok Nor používaná počas okupácie Bajoru Cardassiánmi ako zariadenie na spracovanie rudy. Keď sa cardassiánska armáda stiahla a správu stanice prevzala Federácia, dostala aj nové meno - Deep Space 9. Ostala by nezaujímavou pohraničnou základňou, keby onedlho nebola v jej blízkosti objavená prvá stabilná červia diera vedúca do Kvadrantu Gama. Takto sa stala veľmi významným strategickým a obchodným bodom, kde sa stretávali zástupcovia všetkých možných rás.

Prvé dve sezóny prebiehajú pokojným tempom (až na niekoľko pohraničných konfliktov, do ktorých bývajú často zapletení Cardassiáni), no počas tretej dôjde ku kontaktu s Domíniom, ríšou z kvadrantu Gama. Vzhľadom ku zjavnému nebezpečiu Domínia je do tej doby takmer bezbranná stanica ťažko vyzbrojená. Otvorená vojna vypukne na konci piatej sezóny a pokračuje po celú 6. a 7. sezónu. Po boku Federácie sa do nej zapoja Klingóni, zatiaľ čo Cardassiáni (a neskôr aj Breeni) sa pripoja k Domíniu a Romuláni ostávajú pomerne dlhú dobu oficiálne neutrálni, napriek tomu, že dovoľujú lodiam Domínia využívať svoj vesmírny priestor ku transportu zbraní a vojakov.

Posádka[upraviť | upraviť zdroj]

Posádka DS9 je najrozmanitejšia zo všetkých seriálov – aj medzi hlavnými postavami sú také, ktoré nepatria do Hviezdnej flotily, alebo dokonca nie sú ani občanmi Federácie. Ide o miestnu (bajoranskú) prvú dôstojníčku, majorku Kiru Nerys, meňavca Oda, ktorý zastáva post šéfa bezpečnosti na stanici, ferengijského obchodníka a majiteľa baru Quarka a civilistu Jakea – syna komandéra Siska.

Federačnú časť posádky tvorí komandér (neskôr kapitán) Benjamin Sisko, poručík Worf (Klingón), vedecká dôstojníčka Jadzia Dax (Trill; neskôr s novým hostiteľom poradkyňa Ezri Dax), vrchný lekár Julian Bashir a šéfinžinier Miles O'Brien.

Tabu[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľ čo Nová Generácia je až prehnane politicky korektná, DS9 poráža veľa tabu vo vtedajšej americkej televízii. Netvrdí, že všetko sa dá vyriešiť bez násilia, nevyhýba sa zobrazovaniu rasizmu (najmä u Cardassiánov a Bajoranov), zaznie niekoľko sprostých slov a seriál sa tiež otvorenejšie stavia k ľuďom s odlišnou sexuálnou orientáciou.

Prvá ukážka vášnivého bozku dvoch žen v epizóde Rejoined nie je vlastne skutočne lesbická - ide o Trillov, ktorí sa milovali v čase, keď mali hostiteľov opačných pohlaví. V neskorších epizódach z paralelného vesmíru, najmä v epizóde The Emperor's New Cloak, sa ukazujú skutočné homosexuálne vzťahy. Samozrejme seriál ostáva PG („vhodný aj pre mládež“), takže viac ako bozky neuvidíme.

Násilie je prirodzenou súčasťou vojny. No v predchádzajúcich seriáloch boli boje zobrazené ako takmer rytierske, takmer výlučne bolo používané nastavenie phaserov na omráčenie a dôraz sa kládol na diplomaciu. Tu Federácia narazila na protivníkov, s ktorými sa vyjednávať nedá – Borgov a Domínium. Presnejšie na Borgov narazila v Novej Generácii, no až v DS9 sa prejavuje zmena jej uvažovania - napríklad aj v tom, že Federácia začína po prvý raz stavať vesmírne lode oficiálne klasifikované ako vojnové. V epizóde Inquisition sa ukazuje, že aj vo Federácii existuje tajná služba s názvom Sekcia 31, ktorá sa nebojí najrôznejších špinavých praktík.

Vrcholom tohto javu je epizóda In the Pale Moonlight, v ktorej sa kapitán Sisko snaží podvodom získať Romulánske impérium na stranu Federácie vo vojne proti Domíniu. Keď sa to nepodarí, cardassiánsky krajčír a bývalý agent Obsidiánskeho rádu Garak zabije romulánskeho senátora, ktorý Siskov pokus o podvod odhalil a všetko nastraží tak, aby to vyzeralo ako práca Domínia. Romulánske impérium nakoniec skutočne vstúpi do vojny na strane Federácie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]