Stavný potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stavný potok je potok na hornej Orave, na rozhraní okresov Námestovo a Tvrdošín.[1] Je to pôvodne pravostranný prítok Bielej Oravy, meria 3,6 km a je tokom IV. rádu. Po vybudovaní vodnej nádrže Orava ústi do nej.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Potok pramení v Oravskej Magure, v podcelku Budín[2], na severovýchodnom svahu Magurky (1 107,2 m n. m.) v nadmorskej výške cca 950 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv smerom na sever, zľava priberá prítok zo severného svahu Magurky a stáča sa viac-menej východným smerom. Preteká Volarčiskou dolinou, zľava priberá prítok z južného svahu Starej hory (946,5 m n. m.), sprava dva prítoky zo severovýchodných svahov Ostrého vrchu (990,7 m n. m.) a vstupuje do Oravskej kotliny. Preteká chatovou osadou, stáča sa na severovýchod a tečie popri rekreačnej oblasti Prístav. Na jej okraji ústi v nadmorskej výške 601 m n. m. do Oravskej priehrady.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-19]. Dostupné online.