Steven Holl

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Steven Holl
americký architekt
Steven Holl v roku 2008 v Múzeu moderného umenia v Helsinkách (Kiasma)
Steven Holl v roku 2008 v Múzeu moderného umenia v Helsinkách (Kiasma)
Dielo
Významné stavbyKiasma, Simmons Hall
Osobné informácie
Narodenie9. december 1947 (76 rokov)
 Bremerton, Washington
Odkazy
Spolupracuj na Commons Steven Holl
(multimediálne súbory na commons)

Steven Holl (* 9. december 1947, Bremerton, Washington, USA) je americký architekt.

Steven Holl študoval na Washingtonskej univerzite v Ríme a na Architectural Association v Londýne (1976). Kariéru začal v Kalifornii a v roku 1976 otvoril vlastnú kanceláriu v New Yorku. Vyučoval na Washingtonskej univerzite, na Syrakúzskej univerzite a od roku 1981 pôsobí na Kolumbijskej univerzite.

Pohľad na Hollovu architektonickú tvorbu[upraviť | upraviť zdroj]

Hollove stavby odrážajú jeho fascináciu vedeckými fenoménmi a hrou so svetlom a jeho odrazmi. Pomocou týchto elementov vytvára pôsobivé vizuálne zážitky. Jeden z najviac typických aspektov Hollovej predstavy o tom, čím by architektúra dneška mala byť, je fenomén spojeného zážitku. „Napríklad, ak zdvihnete svoju ruku a budete sa pozerať cez zasklené dvere tak, že v nich uvidíte odraz budovy naproti ulice, nepozeráte sa na svoju ruku, nepozeráte sa na sklené dvere a nepozeráte sa na budovu oproti vám.“ Holl ďalej vysvetľuje „To čo zažívate zložením všetkých vrstiev, je práve ten spojený zážitok, ktorým architektúra v konečnom dôsledku je. Cítim, že ak tento obraz odprezentujeme v počítačovej grafike, nedosiahneme podstatu zážitku z architektúry.“ [chýba zdroj]

Významné stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Loisium
Simmons Hall, MIT

Nedávne práce[upraviť | upraviť zdroj]

Rozšírenie Cranbrookovho vedeckého inštitútu (Bloomfield Hills, štát Michigan 1996 – 1999). Steven Holl, nositeľ medaily Alvara Aalta z roku 1998 nedávno dokončil Bellevue Art Museum v Bellevue v štáte Washington a rozšírenie Collage of Architecture And Landscape Architecture (University of Minnesota). Tiež pracuje na rozšírení a obnove Nelson Atkins Museum Of Art v Kansas City v Missoury a na Fondation Pinault v Ile Seguin. K ďalším súčasným činnostiam sa radia Knut Hamsun Museum (Kamar, Nórsko), budova umenia a histórie umenia Iowskej univerzity (Iowa City, Iowa) a Fakulta architektúry na Cornellovej univerzite v Ithaca (New York, 2004).

Významné ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Francúzska Grande Médaille d’Or (1997), nasledovne medaila Alvara Aalta z roku 1998. V roku 2001 ho magazín Time menoval najlepším americkým architektom. V roku 2002 ho Smithsonian Institution Cooper – Hewitt ocenil cenou National Design Award in Architecture. Taktiež získal cenu Čestný člen kráľovského inštitútu britských architektov (2003). Roku 2007 získal za projekt Školy umenia a dejín umenia univerzity v Iowe ocenenie AIA 2007 Institute Honor Award.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Steven Holl na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

  • Jodidio, P.: Architecture now. Kolín nad Rínom, Taschen 2002.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Steven Holl