Stonôžky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Stonožky)
Stonôžky
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Chilopoda
Latreille, 1817
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Stonôžky (lat. Chilopoda) je trieda podkmeňa hryzadlovcov, viacnôžok (Myriapoda).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Stonôžky majú štíhle, vždy viac-menej sploštené telo, ktoré sa skladá z hlavy a takmer rovnakých somitov trupu (ich počet sa pohybuje od 15 do 177). Kutikula nikdy neobsahuje väčší podiel CaCO3 a je pomerne mäkká.

Na hlave sú nitkovité tykadlá, oči (ktoré môžu chýbať), mandibuly a dva páry maxíl. Na spracúvaní potravy sa podieľa "nôžka" maxily - je to vlastne skrátený endopodit príslušnej končatiny hlavy, homologický s hmatadlom (palpus) u Hexapoda. Súčasťou ústneho ústrojenstva sú aj klieštikovité maxillipedy prvého‚ hrudného somitu, ktorý väčšinou zrastá s hlavou (v odbornej literatúre môžu byť nazývané aj forcipuly). Maxillipedy majú jedovú žľazu - stonôžky sú predátormi, i keď mnohé druhy sú skôr saprofágne.

‚Hrudná' a ‚brušková' časť trupu nie je odlíšená nikdy ani v náznakoch. Všetky ostatné somity majú po jednom páre skoro rovnakých kráčavých nôh. Výnimkou sú posledné dva somity: propygidium (genitálny segment) a pygidium s anusom. Na propygidiu sú kratučké kopulačné nôžky, ktoré môžu byť len rudimentálne, bradavičkovité, alebo úplne redukované (Scolopendromorpha).

Posledný pár normálne vyvinutých nôh sú obyčajne nohy vlečné. Vzdušnice tvoria dosť rozvetvený a integrovaný systém, ktorý už pripomína vzdušnice hmyzu. Stavba jednotlivých orgánových sústav v podstate zodpovedá všeobecnej charakteristike Tracheata a Arthropoda.

Vývin je typická anaméria alebo epiméria.

Taxonómia[upraviť | upraviť zdroj]

Trieda má štyri rady s vyše 2 800 druhmi, u nás ich žije asi 80. Je to málo preskúmaná trieda, čo platí pre všetky viacnôžky (Myriapoda).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Stonôžky
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Stonôžky