Strana Veľkého Rumunska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Strana Veľkého Rumunska (rum. Partidul România Mare), skrátene PRM, je krajne nacionalistická rumunská politická strana založená v roku 1991. Jej predsedom je Corneliu Vadim Tudor.

Popularita PRM bola v 90. rokoch na vzostupe. V rokoch 19941996 bola strana vo vláde a od roku 1996 v opozícii. V roku 2000 získala vo voľbách druhý najvyšší počet hlasov. Odvtedy však jej podpora klesá: v roku 2008 získala vo voľbách do poslaneckej snemovne iba 3,2 % hlasov a do senátu iba 3,6% hlasov. Ani do jednej z komôr rumunského parlamentu sa teda nedostala. Pri voľbách v novembri 2007 sa strane podarilo získať piatich zástupcov v Európskom parlamente.

Zatiaľ čo v zahraničí je strana vnímaná ako pravicovo-extrémistická, v Rumunsku je považovaná za ľavicovo-extrémistickú. Dôvodom je stranícka ideológia komunizmu a nacionalizmu prevzatá z Ceauşescovej éry. Za nepriateľov rozvoja Rumunska strana označuje menšiny (hlavne Maďarov a Rómov) a homosexuálov. Predstavitelia strany tiež v minulosti popierali holokaust alebo aspoň rumunskú účasť na ňom.