Strandža

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Strandža
(Странджа)
Yıldız Dağları/Istranca
pohorie
Pohľad z vrchu Papija (502 m n. m.)
Štáty Bulharsko Bulharsko,  Turecko Turecko
Región Balkán
Časť Trácky masív
Najvyšší bod Mahya Dağı
 - výška 1 031 m n. m.
 - súradnice 41°47′S 27°36′V / 41,783°S 27,600°V / 41.783; 27.600
Rozloha 10 000 km² (1 000 000 ha)
Wikimedia Commons: Strandzha
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Strandža je pohorie nachádzajúce sa na pomedzí Bulharska a európskej časti Turecka. Nachádza sa v juhovýchodnej časti Balkánskeho polostrova medzi Východotráckou nížinou, Čiernym morom a Burgaskou nížinou. Prírodný park Strandža, založený v roku 1995 v bulharskej časti masívu, je najväčším chráneným územím v Bulharsku na ploche 1 161 km² (približne 1% rozlohy Bulharska).

Najvyšší vrch pohoria je Mahya Dağı (po bulharsky: Махиада, Mahiada) (1 031 m n. m.), ktorý je najvyšším vrchom európskej časti Turecka, kým najvyšší vrch na území Bulharska je Goľamo Gradišče (po bulharsky: Голямо Градище) (710 m n. m.).

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie je tvorené veľkým masívom kryštalinických hornín. Tento masív pokračuje do pohoria Rodopy a tvorí tiež Srbsko-macedónsky masív. Kryštalické horniny vznikli počas hercýnskeho vrásnenia. Sú to hlavne ruly, do ktorých intrudovali karbónsko-permské granitoidy. Neskôr boli prekryté mladšími triasovými a jurskými plytkomorskými usadenými horninami. Tieto boli koncom jury a začiatkom kriedy deformované počas prvých fáz alpínskeho vrásnenia. Sedimentácia následne pokračovala v kriede usadzovaním plytkomorských pieskovcov a vznikom vulkanického oblúku nad zanikajúcim oceánom Neotethys. Tektonicky je Strandža radená do pásma Pontíd[1].

Klíma a vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Klimatické podmienky oblasti sú výrazne ovplyvnené blízkym Čiernym morom. Podnebie je dominantne vlhké kontinentálne v horách a vlhké subtropické na pobreží.

Hlavné rieky oblasti sú Veleka (147 km dlhá) a hraničná rieka Rezovo (112 km dlhá). V pohorí pramenia aj rieky Ďavolska reka a Ropotamo.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Okay, A. I., 2008, Geology of Turkey: A Synopsis. Anschnitt, 21, s. 19-42

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Strandzha na anglickej Wikipédii a Странджа na bulharskej Wikipédii.