Stredná priemyselná škola elektrotechnická (Bratislava, Karola Adlera 5)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stredná priemyselná škola elektrotechnická Karola Adlera 5


Základné údaje
Rok založenia1968
Zameranieelektrotechnika (Informatické systémy, Počítačové systémy, Priemyselná informatika, Obrazová a zvuková technika)
RiaditeľIng. Daniel Adamko PhD.
Kontaktné údaje
AdresaKarola Adlera 5, Bratislava
Oficiálny webadlerka.sk

Stredná priemyselná škola elektrotechnická Karola Adlera 5 je stredná škola sídliaca na ulici Karola Adlera číslo 5 v Bratislave.

SPŠE sídli na súčasnej adrese od roku 1976. Vznik školy sa datuje do roku 1968, kedy sa rozdelila pôvodná škola na Zochovej ulici. V rokoch 1968 až 1976 bola umiestnená na Palisádach 44. V roku 1976 bola škola presťahovaná do novej budovy 18 - triednej základnej školy v Dúbravke. Nasledovalo prebudovanie, prispôsobenie budovy novým potrebám, dostavba dielní.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Škola vznikla v roku 1968 oddelením od pôvodnej školy na Zochovej ulici. Do roku 1976 bola umiestnená na Palisádach 44. V roku 1976 sa presťahovala do novej budovy v Dúbravke. Pôvodne budova patrila základnej škole a teda bolo potrebné prebudovať ju a prispôsobiť novým potrebám.

Štúdium je 4 – ročné, ukončené maturitou. Školský vzdelávací program: Špecialista IT. Škola poskytuje znalosti a zručnosti v štyroch oblastiach prípravy na povolanie:

  • Informačné systémy
  • Počítačové systémy
  • Priemyselná informatika (automatizácia)
  • Obrazová a zvuková technika (video - audio technik)

Vzdelávanie a príprava zahrňuje hardvér počítača, počítačové siete, operačné systémy, programovanie, elektroniku, elektrotechnické meranie a prácu s médiami.

Vzdelávanie a príprava v prvých dvoch ročníkoch sú založené na širokom základe odborne teoretických a odborne praktických vedomostí a zručností. Vyučujú sa predmety, ktoré poskytnú základné vedomosti zo strojníctva, elektrotechniky, elektroniky, výpočtovej techniky, programovania, informatiky, technickej dokumentácie, matematiky. Je tu aj aplikovaná matematika, praktické cvičenia. Vyučujú sa dva cudzie jazyky (angličtina, nemčina, ruština).

Vo vyšších ročníkoch na ne nadväzujú odborné teoretické a praktické predmety určené na vytvorenie príslušnej odbornosti, teoretických vedomostí, praktických zručností a návykov pre zvolenú oblasť odbornej prípravy a vzdelávania. Dopĺňajú a rozširujú vedomosti z výpočtovej techniky, sieťových technológií, priemyselnej informatiky, riadenia, regulácie, merania, snímania veličín, ako aj poznatky snímania, reprodukcie a spracovania obrazu a zvuku.

Na výučbu slúžia učebne teoretického vyučovania, špeciálne laboratóriá (elektroniky, merania, priemyselnej informatiky, výpočtovej techniky), dielne, Wifi sieť, štúdio zvukové, obrazové, ale aj telocvične, posilňovňa a športový areál.

Práca na projektoch a ich obhajoba sú ťažiskom posledného ročníka. Spracúvajú rôzne témy blízke im a oblasti ich prípravy na povolanie. Pri práci využívajú CAD systémy, simulačné programy pre návrh, výpočty a spracovanie projektu, ktorý tvorí hmotný objekt, program, ich kombinácia, www stránka a podobne. Súčasťou práce je aj technická dokumentácia obsahujúca postup práce, výpočty, výkresy, tabuľky, grafy, merania, kalkulácia nákladov, ale aj scenár, fotografie a podobne, podľa oblasti prípravy na povolanie a druhu projektu. Súčasťou je aj prezentácia. Všetko maturitná komisia komplexne hodnotí.

Je to príprava pre budúce povolanie, pre trh práce, aby absolvent bol pripravený na výkon pozície konštrukčnej, prevádzkovej a po získaní praxe aj riadiacej v širokej škále firiem. Pripravujeme ho aj na vysokoškolské štúdium a na celoživotné vzdelávanie.Študent môže získať certifikát CISCO akadémie, a osvedčenie: §26 – elektrotechnická spôsobilosť, ktoré majú veľký význam pri uplatnení sa na trhu práce.

Na streche je ako piata škola na Slovensku vybudovaná solárna elektráreň s výkonom 19,8 kW, energia vyrobená a dodávaná do siete od apríla 2009 je vyše 13,7 MWh.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Škola Archivované 2012-09-08 na Wayback Machine – adlerka.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]