Strelkový mys

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 34° 50′ 00″ j.š., 20° 00′ 09.15″ v.d.

Označenie najjužnejšieho miesta Afriky a rozhraní dvoch oceánov - Indického a Atlantického.
Maják na Strelkovom myse

Strelkový mys (angl. Cape Agulhas, afrik. Kaap Agulhas) je najjužnejšie miesto afrického kontinentu (34° 50′ j. š.). Poludník, ktorý ním prechádza (20° 00′ v. d.), zároveň predstavuje pomyselnú hranicu medzi Atlantickým a Indickým oceánom.

Je to nevýrazný skalnatý úsek pobrežia, vzdialený vzdušnou čiarou 170 km juhovýchodne od Kapského Mesta. Za búrlivého zimného počasia je sužovaný mohutnými vlnami, pričom more v okolí Strelkového mysu patrí k najčastejším miestam výskytu tzv. obrích vĺn (angl. Freak wave). Stojí tu maják, postavený v roku 1848, a označenie najjužnejšieho miesta Afriky. Oblasť mysu je od 1. marca 1999 chránená ako Národný park Agulhas. Hlavným dôvodom ochrany je výskyt mnohých endemických druhov rastlín.

Od Strelkového mysu sa smerom k Antarktíde ešte 250 km tiahne kontinentálny šelf, na ktorom dosahuje hĺbka mora maximálne 100 m. Oblasťou prebieha od severovýchodu k juhozápadu z Indického do Atlantického oceánu prúd Strelkového mysu, ktorý sa pri Myse dobrej nadeje stretáva s prúdom Benguelským. Tunajšie vody sú bohatým loviskom rýb.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]