Stronghold

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stronghold
Základné informácie
Autor/VývojárFirefly studios
VydavateľFirefly studios
Dátum vydania2001
ŽánerRTS

Pozri aj Videoherný portál

Stronghold je počítačová hra žánru RTS, zasadená do stredovekého Anglicka. Bola vytvorená v roku 2001 spoločnosťou Firefly Studios.

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Herný systém kombinuje výstavbu stredovekého opevnenia s bojovými akciami, ako je obrana hradov alebo ich dobývanie. Hráčsku popularitu si vyslúžila táto séria inovatívnou a ľahko pochopiteľnou výstavbou a potrebou kombinácie rôznych druhov bojových jednotiek.

Vďaka nízkym hardvérovým nárokom, jednoduchému ovládaniu a možnosti hry viac hráčov sa Stronghold hráva súťažne, podobne ako série Starcraft alebo Age of Empires.

V roku 2002 bola vydaná hra Stronghold: Crusader, prenášajúca dej z Anglicka na blízky východ v čase križiackych výprav.

Princíp hry[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč sa ocitá v úlohe vládcu jednoduchého opevnenia. Jeho úlohou je väčšinou vylepšiť opevnenie na určitú úroveň, napríklad budovaním hradieb alebo náboženských budov. Iná možnosť je odraziť útok nepriateľskej armády alebo zničenie nepriateľského hradu vlastnými bojovými jednotkami. Všetky tieto činnosti vyžadujú určité suroviny a peniaze. Pre príjem surovín, ako je drevo alebo kameň, je potrebné postaviť hospodárske budovy a zabezpečiť dostatok pracovníkov na ich chod.

Peňažná politika je vytvorená z obchodu so surovinami a z výberu daní. Na vyberanie daní je potrebné dať obyvateľom rôzne protihodnoty. Tých je dokopy 6:

  • jedlo (je rozdiel, koľko jedla bude pridelovaných a z koľkých druhov je pripravované)
  • dostatok ubytovania
  • náboženstvo
  • pokrytie alkoholom
  • pokrytie "dobrými" a "zlými" budovami. Napríklad záhrady a väzenia.
  • zvláštne udalosti

Peniaze sú potom potrebné na výcvik armády, stavbu náboženských alebo zbrojárskych budov.

Popularita[upraviť | upraviť zdroj]

Popularita klesá alebo stúpa pri uvážení potrieb populácie a je vyjadrovaná v percentách. Výrazné klesanie spôsobuje napríklad nedostatok potravy alebo príliš vysoké dane, zvyšovanie spôsobuje napríklad postavenie hostincov, kostolov alebo zníženie daní. Pri popularite pod 50% sa znižuje počet obyvateľov, pri plnej popularite sa populácia zvyšuje maximálnou rýchlosťou.

Armáda[upraviť | upraviť zdroj]

Vytvorenie a udržiavanie armády vyžaduje peniaze, obyvateľov a výzbroj. Výroba výzbroje je veľmi nákladná a rôznorodá. V závislosti na vyrábaných druhoch zbraní je možné vytvárať len určité druhy jednotiek. Strelecké jednotky majú zvýhodnený dostrel v závislosti od umiestnenia, čo je hlavný dôvod používania hradieb a brán.

Špecializáciou hry sú rôznorodé obranné a útočné vojenské stroje, ako baranidlá, rebríky či katapulty, určené na dobýjanie brán a obranných múrov.