Stĺp Najsvätejšej Trojice (Rusovce)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48° 05′ 24″ s. š., 17° 14′ 66″ v. d.

Stĺp Najsvätejšej Trojice
Detail hlavice stĺpa

Stĺp Najsvätejšej Trojice je jednou z viacerých historických pamiatok drobnej architektúry nachádzajúcich sa v mestskej časti Bratislavy Rusovciach v okrese Bratislava V.

Pochádza z roku 1748. V rokoch 1950 - 1960 bolo súsošie poškodené a časti sôch boli zničené. Po reštaurovaní a doplnení chýbajúcich častí v rokoch 1998 - 2004 bol stĺp znova osadený na verejnom priestranstve v centrálnej časti Rusoviec na trávnatom páse popri hlavnej miestnej komunikácii.

Stĺp je tvorený konvexno-konkávnym podstavcom a na ňom umiestneným štvorhraným, dohora sa zužujúcim telesom stĺpa. Na jeho rozšírenej hlavici je umiestnené súsošie Najsvätejšej Trojice tvoriace sochou Boha Otca držiaceho v náručí ukrižovaného Ježiša Krista. Boh Otec má na hlave tiaru, ktorá nahradila pôvodnú holubicu - symbol Ducha Svätého. Na rohoch podstavca sa nachádzajú plastiky sv. Márie Madgalény, patrónky obce i farského kostola, sv. Floriána, patróna hasičov, sv. Rocha, patróna roľníkov a sedliakov a ochrancu pred morovou nákazou a socha sv. Jána Nepomuckého, patróna spovedníkov. Podstavec je na každej strane doplnený erbami. Ide o erb Rusoviec, a erby troch rodov, ktorým v minulosti patrilo rusovecké panstvo - Zichyovcov, Henckelovcov a poslednej majiteľky Štefánie Lónyayovej.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Juraj Hradský, Jozef Mallinerits, Rusovce, Oroszvár, Karlburg, Vydavateľstvo PT Marenčin, Bratislava, 2007