Sučí potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sučí potok je potok na Hornom Pohroní, v severovýchodnej časti okresu Detva.[1] Je to ľavostranný prítok Slatiny, meria 6,3 km a je tokom IV. rádu.

Preteká cez Veporské vrchy, podcelok Sihlianska planina, kde aj pramení - na juhozápadnom úpätí Chocholnice (1 062 m n. m.), v nadmorskej výške cca 890 m n. m., neďaleko osady Bratkovica. Najprv tečie juhozápadným smerom, neďaleko obce Látky sa stáča a na krátkom úseku pokračuje na západ, pričom priberá ľavostranný prítok spod kóty 859,8 m. Ďalej tečie severozápadným smerom, sprava priberá najprv prítok od osady Bratkovica, potom z oblasti Jasienky, následne krátky ľavostranný prítok spod kóty 818,2 m a vytvára oblúk ohnutý na juh. Vzápätí priberá pravostranný prítok z južného svahu Stračieho vrchu (830,9 m n. m.), stáča sa na severoseverozápad a sprava priberá ešte prítok zo západného svahu Stračieho vrchu. Do Slatiny ústi pod tzv. Bratkovským mostom, severovýchodne od Hriňovej, v nadmorskej výške okolo 575 m n. m.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.