Sudcovský talár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Talár sudcov Medzinárodného súdneho dvora

Sudcovský talár je úradný odev, ktorý nosia sudcovia na súdnom pojednávaní na občianskom odeve. Talár má symbolizovať nestrannosť sudcu počas pojednávania a zdôrazňovať význam a vážnosť funkcie sudcu. Zväčša je ušitý z čiernej látky (v mnohých krajinách sa používa i červená farba), ktorá má znamenať odriekanie a zdržanlivosť, či verejnú moc.

Odev sudcu je diferencovaný od iných účastníkov súdneho pojednávania, aby sudcu odlíšil od verejnosti a otvorene vyjadril autoritu svojho úradu.

Počas súdneho pojednávania nosia v niektorých krajinách talár i ďalší predstavitelia práva a to advokáti (čierny talár s modrým lemom), či prokurátori(čierny talár s rubínovo-červeným lemom). Ich úradné oblečenie je zvyčajne viac prosté od oblečenia sudcu, poprípade ho nemajú vôbec, ako napríklad v Spojených štátoch amerických. V česko-slovenských dejinách advokáti nosili talár od roku 1904 do roku 1948. Úradný odev im bol odobraný v súvislosti so "zľudovením súdnictva" a paralelou so socialistickým režimom. Talár ostal len sudcom a štátnym zástupcom. Talár bol vrátený advokátom až v roku 2006 po novele zákona Ministerstva spravodlivosti SR. Česko prijalo podobný zákon, no s menšími problémami v roku 2009.

Tradície v odievaní sudcov[upraviť | upraviť zdroj]

V západnej a strednej Európe bol sudca v priebehu vekov zástupcom moci. Často jeho funkcia vychádzala zo šľachtického titulu, a tak sa spojila s týmto povolaním vážnosť, ktorá je symbolizovaná vo forme tradícií, odievania sudcov a v budovaní pojednávacích miestností.

Tradície súdneho pojednávania sa líšia v závislosti od kultúrnych a spoločenských pomerov jednotlivých krajín sveta. Takmer v každej krajine sudca zastáva významné miesto v pojednávacej miestnosti. Myslíme tým vyvýšené miesto, poprípade súdny stôl za ktorý zasadá poväčšine sudca alebo súdny senát.

V niektorých krajinách, najmä v Britskom spoločenstve národov sudcovia nosia dodnes biele parochne. Dlhá parochňa často spojená so sudcami je teraz využívaná hlavne pre slávnostné príležitosti, hoci to bola štandardnou súčasťou odevu v minulých storočiach. Parochne sa vo Veľkej Británii stále využívajú hlavne v trestných pojednávaniach, aby obžalovaný ťažšie spoznal pravú totožnosť sudcu. Americkí sudcovia upustili od parochní, ktoré vo veľkej miere symbolizovali v čase vzniku USA znepriatelené Anglicko. Dnes používajú čierny talár zvaný "Court dress". Typickou pomôckou amerických sudcov je drevené kladivko "gavel".

Angličania hovoria, že človek v talári sa nesmie dopustiť ničoho, čo by ho kompromitovalo ako džentlmena.

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Talár okresných, krajských a sudcov Špecializovaného trestného súdu i Najvyššieho súdu SR[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sudcovský talár je zhotovený z čiernej odľahčenej vlnenej látky alebo zo zmesovej látky. Na ozdobu sa používa fialový zamat.
  2. Sudcovský talár sa skladá z dvoch častí, a to z dlhého voľného plášťa a z peleríny.
  3. Predný diel plášťa je hladký, so zvislými, mierne zošikmenými, úzkymi dvojvýstupkovými vreckami. Plášť je jednoradový, so skrytým zapínaním na štyri gombíky. Ľavý predný okraj plášťa je spracovaný na podložke so štyrmi vyšitými gombíkovými dierkami. Zadný diel je hladký, na spodnom okraji mierne rozšírený, so stredovým švom, na ktorý nadväzuje jednostranný podložený rázporok. Dĺžka rázporka je 38 cm až 42 cm, podľa dĺžky sudcovského talára. Stredový švík zadného dielu okraja, bočné a náplecníkové švíky sú prešité strojom v šírke 5 cm až 6 cm od okraja. Dolný okraj je dvakrát založený a strojom prešitý v šírke 2,5 cm. Plášť má podšívku do polovice predného a zadného dielu. Bočné vrecká sú zhotovené z rovnakej látky ako podšívka.
  4. Rukávy sudcovského talára sú hlavicové, dvojšvíkové a podložené podšívkou. Dolný okraj rukávov je zakončený čiernou manžetou so šírkou 16 cm z čierneho hodvábneho moaré. Manžeta je v hornej časti voľná, olemovaná fialovým zamatom.
  5. Súčasťou talárového plášťa je pelerína pevne spojená s plášťom v priekrčníku a pod šálovým golierom. Dĺžka peleríny je 5 cm nad pásom. Pelerína pozostáva z troch častí, a to zo zadného dielu bez stredového švíku a z dvoch predných dielov. Dolný okraj peleríny je ozdobený 7 cm širokou légou (pruhom lemu) z fialového zamatu. V postranných švíkoch peleríny v šírke légy je zapracovaný protizáhyb podšívky (moaré). Celá pelerína je podložená podšívkou.
  6. Golier sudcovského talára je šálový a jeho dĺžka je rovnaká ako dĺžka peleríny. Stredom zadného dielu goliera prechádza švík. Šírka preloženia v najširšej časti goliera je 7 cm, v strede zadného goliera 5 cm. Golier je potiahnutý fialovým zamatom.
  7. Sudcovský talár sa vyhotovuje vo veľkosti prispôsobenej postave sudcu.

Rovnaký talár používa i Česko.

Talár sudcov Ústavného súdu SR[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti talár pozostával z voľného plášťa a peleríny. Plášť bol čiernej farby a smeroval až k členkom. Pelerína bola tvorená z kráľovskej modrej farby a končila sa na úrovni pásu. Čierny hermelín bol použitý na lem a golier sudcovského rúcha, avšak pre vyhotovenie taláru pre predsedu súdu bol požitý biely hermelín. Tento talár nahradil v roku 2000 nový strih, ktorý sa používa dodnes.

V súčasnosti sa používa elegantný čierny talár, ktorý pozostáva z dlhého čierneho plášťa po členky. Na dotvorenie bol použitý červený lem na rukávoch a zároveň golier, ktorý smeruje od kľúčnych kostí, pričom sa smerom k ramenám rozširuje a pokrýva takmer celé plecia. Predseda súdu používa okrem iného i zlatú reťaz.

Talár sudcov Ústavného súdu ČSFR[upraviť | upraviť zdroj]

Talár bol používaný od roku 1990 do roku 1992. Pozostával z čierneho plášťa s dlhými rukávmi siahajúceho až k členkom a peleríny, ktorá bola zdobená fialovým golierom, ktorý začínal v oblasti kľúčnych kostí a zakrýval plecia sudcu. Na tento golier sa po celom obvode zo spodnej strany pripájal šedo-modrý hermelín. Následne pokračovala čierna pelerína, ktorá sa končila v častiach hrudníka. Zospodu pelerínu lemoval fialový pás látky a ukončoval hermelín rovnakej farby.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externý odkaz[upraviť | upraviť zdroj]

Podrobne vypracovaná stránka s množstvom sudcovských talárov s fotodokumentáciou (v angličtine)[nefunkčný odkaz]