Sultán bin Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sultán bin Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd
سلطان بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود
saudskoarabský astronaut
Sultán bin Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd
Št. príslušnosťSaudská Arábia
Narodenie27. jún 1956 (67 rokov)
Rijád, Saudská Arábia
Predchádzajúce zamestnaniebojový pilot
Hodnosťplukovník Leteckých síl Saudskej Arábie
Čas vo vesmíre7 dní 1 hodina 38 minút
Kozmonaut od1984
MisieSTS-51-G
Znaky misií
Kozmonaut do1985

Sultán bin Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd (arab. سلطان بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود, * 27. jún 1956, Rijád, Saudská Arábia) je saudskoarabský princ a prvý kozmonaut, keď v roku 1985 absolvoval let na americkom raketopláne.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Sultán bin Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd je synovcom saudskoarabského kráľa. Je absolventom University of Denver v USA. V rokoch 1982-1984 bol zamestnaný na ministerstve informácií v Saudskej Arábii, potom bol krátko v Saudskoarabskom olympijskom informačnom výbore v Los Angeles, v roku 1984 sa stal členom vedenia saudskoarabskej televízie. Toho istého roku ho prijali do tímu pripravujúcich sa kozmonautov v NASA, podrobil sa výcviku, absolvoval let a z tímu NASA v roku 1986 odišiel.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Zúčastnil sa misie piateho letu raketoplánu Discovery v júni 1985. Let trval 7 dní, počas neho posádka vypustila na obežnú dráhu Zeme tri družice: Morelos 1, Arabsat 1B a Telstar 3. Štart bol z rampy 39 na Cape Canaveral Air Force Station. Ál Saúd mal za úlohu snímkovať Arabský polostrov s cieľom objaviť nové náleziská ropy a zemného plynu. Sedemčlennej posádke velil kpt. Daniel Brandenstein, ďalej leteli John Creighton, Steven Nagel, John Fabian, Shannon Lucidová a francúzsky kozmonaut Patrick Baudru. Raketoplán po splnenej misii pristál na základni Edwards v Kalifornii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]