Super Jamato (trieda lodí)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Super Jamato (jap. 超大和型戦艦) bola nikdy nepostavená trieda bojových lodí Japonska. Názov vychádza z predchádzajúcej triedy Jamato.

Dizajnovo vychádzala z triedy Jamato. Hlavné delostrelectvo pozostávalo z 508 mm (20 palcových) hlavní v troch dvojhlavňových vežiach. Štandardný výtlak mal dosiahnuť 70 000 ton, maximálna rýchlosť 27 uzlov, rovnako ako Jamato, čo však bolo menej ako najnovšie postavené plavidlá bojových lodí. Pancierovanie bolo najmasívnejšie aké sa dovtedy postavilo. 508 mm hlavné delostrelectvo nemalo na svete obdobu (na lodiach) s hmotnosťou vystrelenej protipancierovej strely 4 000 libier (Jamato so 460 mm 3 200 libier, USS Iowa so 406 mm 2 700 libier).

Pred rokom 1942 boli plánované dve jednotky, projekt 798 a 799. Išlo vlastne o šiestu a siedmu jednotku triedy Jamato. Ani jeden projekt sa však nerozbehol, zostali len vo fáze príprav a plánovania, prípadne vytvárania dokumentácie. Po bitke o Midway boli všetkým projektom okrem lietadlových lodí, torpédoborcov a ponoriek pridelené malé priority výstavby. Super Jamato sa nezdal byť taký progresívny ako rýchlejšie Super krížniky typ A, ktoré boli taktiež projektované pred rokom 1942 ale taktiež nikdy neuskutočnené.

Oproti Jamatu mali mať jednotky Super Jamát šesť (oproti deviatim) hlavní hlavného delostrelectva, aj keď rýchlosť streľby sa tým pravdepodobne radikálne znížila. K redukcii sa pristúpilo hlavne kvôli zníženiu hmotnosti.

Pretože väčšina japonských prístavov bola príliš plytká už jednotky triedy Jamato boli širšie len aby sa znížil ponor, čím sa však zhoršila hydrodynamika a boli poznamenané nižšou maximálnou rýchlosťou plavidiel. Pri Super Jamatách sa šírka musela ešte zväčšiť a pre zachovanie rýchlosti aspoň na úrovni triedy Jamato by museli byť výrazné posilnené pohonné jednotky, v opačnom prípade by to znamenalo zníženie maximálnej rýchlosti.

Konkurencia[upraviť | upraviť zdroj]

Trieda Super Jamato bola nasledovníkom japonských snáh stavať lode ktoré mali väčšiu palebnú silu ako porovnateľné lode protivníka, ktoré mohli byť vyrábané vo väčších množstvách. Japonci taktiež vychádzali z presvedčenia, že Spojené štáty nebudú stavať väčšie plavidlá ako trieda Iowa (z dôvodu obmedzení Panamského prieplavového pásma)

Ak by Japonsko, USA a Veľká Británia postavili všetky plánované jednotky Japonsko by malo len štyri Jamatá (Šinano prestavané na lietadlovú loď) a dve Super Jamatá, oproti 17 novým americkým jednotkám (triedy North Carolina, South Dakota, Iowa a Montana) a 9 britským jednotkám (triedy King George V a Lion). Americké a britské lode mali navyše technologickú prevahu, lepšie delostrelectvo, radary, a rýchlosť. Naproti tomu by s najväčšou pravdepodobnosťou neboli všetky americké a britské jednotky nasadené proti Japonsku.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hansgeorg Jentshura, Dieter Jung and Peter Mickel, Warships of the Imperial Japanese Navy 1869–1945, Arms & Armour Press, 1977.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Super Yamato class battleship na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Bojové lode: Trieda Super Jamato
Predchádzajúca trieda: Trieda Jamato Nasledujúca trieda: nebola
Projekt 798 · Projekt 799