Super Junior

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Super Junior
Stretnutie členov Super Junior na LG Optimus v Kaohsiung, Taiwan v novembri 2011. (Zľava: Ryeowook, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Kyuhyun, Sungmin, Yesung, Shindong)
Stretnutie členov Super Junior na LG Optimus v Kaohsiung, Taiwan v novembri 2011. (Zľava: Ryeowook, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Kyuhyun, Sungmin, Yesung, Shindong)
Základné informácie
Iné názvy: SuJu, SJ
Pôvod Soul, Južná Kórea
Žáner(-re) K-pop, Pop, R&B, Dance-pop, Electropop, Dance, Hip-hop, Bubblegum pop
Pôsobenie 2005-súčasnosť
Vydavateľstvá S.M. Entertainment (Južná Kórea)
Avex Group (Japonsko)
Súvisiace články Super Junior-K.R.Y.
Super Junior-T
Super Junior-M
Super Junior-Happy
SM Town
S.M. The Ballad
M&D
Super Junior Donghae and Eunhyuk
Webstránka superjunior.smtown.com
superjunior-jp.net/index.html
avex.com.tw/superjunior
facebook.com/superjunior
Členovia skupiny
Leeteuk
Heechul
Yesung
Shindong
Sungmin
Eunhyuk
Donghae
Siwon
Ryeowook
Kyuhyun
Bývalí členovia
Hangeng, Kibum, Kangin

Super Junior (inak SuJu, SJ alebo 슈주) je chlapčenská skupina pôvodom z Južnej Kórey (z mesta Soul), ktorá pozostáva z trinástich členov. Hangeng má ako jediný zo SuJu inú národnosť ako kórejskú, a to čínsku. Bol vybraný z troch tisíc uchádzačov pomocou konkurzu organizovaným v Číne spoločnosťou SM Entertainment, rok 2001. Super Junior pôvodne debutoval s dvanástimi členmi – Leeteuk ako líder, ďalej Heechul, Hangeng, Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Ryeowook a Kibum. Kyuhyun bol pridaný do skupiny ako posledný člen v roku 2006. V súčasnosti má SuJu 9 aktívnych členov. Hangeng odišiel zo skupiny v decembri 2009 po podaní žaloby na ich spoločnosť SM Entertainment. Následne v decembri roku 2010 súd vyhral. Kibum je neaktívny od roku 2009 a venuje sa hereckej kariére. Kangin dokončil povinnú dvojročnú vojenskú službu 16. apríla 2012 a vrátil sa späť ku skupine. Rovnako tak sa vrátil aj Heechul, ktorý bol prepustený 30. augusta 2013. Leeteuk nastúpil na vojenskú službu 30. októbra 2012 a Yesung 6. mája 2013.

Za tú krátku dobu, čo sú na scéne, sa stihli rozdeliť do niekoľkých menších podskupín, pričom každá sa sústredí na iný štýl hudby a priťahuje tak rôzne druhy obecenstva. Vďaka svojej obľúbenosti sa tak väčšina z nich začala sústrediť aj na iné smery zábavného priemyslu – ako je herectvo a hosťovanie. Ako skupina dostali celkom trinásť hudobných cien od M.net Asian Music Awards, šestnásť od Golden Disk Awards a sú druhou spievajúcou skupinou, ktorá vyhrala titul "Favorite Artist Korea" na MTV Asia Awards v roku 2008.

SuJu sú známi nielen pre svoju mladosť, ale aj pre energiu a humor, ktoré do hudobného sveta prinášajú. Preto sa tiež často stávajú hosťami rôznych show, aby obecenstvo pobavili. Vďaka priateľstvu a tímovej práci sa im tak dostáva úspechu – je známe, že už pred ich debutom (ako im odporučili v SM Entertainment) spolu bývali v jednom apartmáne, aby sa lepšie spoznali. Heechul sa potom priznal, že keby to nebolo pre nich, Super Junior by opustil a venoval by sa radšej iba hereckej kariére.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Super Junior 05 oficiálne debutovali 6. októbra 2005 v SBS programe Popular songs so songom "TWINS (Knock Out)". Ich debut prilákal aj mnoho fanúšikov z Číny a Japonska. Full štúdiový album bol vydaný o mesiac neskôr a skončil na 3. mieste v mesačnom MIAK K-pop charte. V marci roku 2006 začalo SM Entertainment naberať nových členov pre ďalšiu SuJu generáciu. Ale plány sa zmenili po tom, čo spoločnosť prijala 13. člena, Kyuhyuna, (máj 2006) a zastavila tak budúce generácie SJ. Skupina odobrala príponu "05" a bola tak oficiálne uvedená ako Super Junior. Obrovský úspech zaznamenali ďalšie leto so singlom "U" – bol tak ich najväčším hitom vo všetkých chartoch až do vydania "Sorry, Sorry" v marci 2009.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Umelecké meno Rodné meno Dátum narodenia Podskupina Pozícia v Super Junior Aktivita
Leeteuk Park Jung-soo 01. 07. 1983 Super Junior-T, Super Junior-Happy Leader, spevák, rapper Aktívny
Heechul Kim Hee-chul 10. 07. 1983 Super Junior-T Spevák, rapper Aktívny
Hankyung (Hangeng) Han Geng (韓庚) 09. 02. 1984 Super Junior-M Spevák, hlavný tanečník Odchod zo skupiny

v roku 2009

Yesung Kim Jong Woon 24. 08. 1984 Super Junior-K.R.Y., Super Junior-Happy Hlavný spevák Dočasne neaktívny od mája 2013

(vojenská služba)

Kangin Kim Young-woon 17. 01. 1985 Super Junior-T, Super Junior-Happy Spevák Aktívny
Shindong Shin Dong Hee 28. 09. 1985 Super Junior-T, Super Junior-Happy Vedúci rapper, vedúci tanečník, sub-spevák Aktívny
Sungmin Lee Sung-min 01. 01. 1986 Super Junior-T, Supeer Junior-Happy, SJ-M Vedúci spevák, vedúci tanečník Aktívny
Eunhyuk Lee Hyuk-jae 04. 04. 1986 Super Junior-T, Super Junior-Happy, SJ-M Hlavný tanečník, hlavný rapper, spevák Aktívny
Donghae Lee Dong Hae 15. 10. 1986 Super Junior-M Vedúci spevák, hlavný tanečník, rapper Aktívny
Siwon Choi Si-won 10. 02. 1987 Super Junior-M Spevák Aktívny
Ryeowook Kim Ryeo-wook 21. 06. 1987 Super Junior-K.R.Y., Super Junior-M Hlavný spevák Aktívny
Kibum Kim Ki-bum 21. 08. 1987 - Vedúci rapper, spevák Neaktívny

od roku 2009

Kyuhyun Cho Kyu-hyun 03. 02. 1988 Super Junior-K.R.Y., Super Junior-M Hlavný spevák, vedúci tanečník, maknae Aktívny

Členovia podskupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Umelecké meno Rodné meno Dátum narodenia Podskupina Pozícia v podskupine Aktivita
Zhou Mi Zhou Mi (周觅) 19. 04. 1986 Super Junior-M Spevák Aktívny
Henry Henry Lau (劉憲華) 11. 10. 1989 Super Junior-M Hlavný tanečník, vedúci rapper, spevák, maknae Aktívny

Podskupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Super Junior - K.R.Y.[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá podskupina Super Junior - K.R.Y. (Kyuhyun, Ryeowook, Yesung) debutovala v novembri 2006, keď naspievala hlavnú pesničku ku kórejskej dráme Hyena s názvom "The One I Love" na televíznom programe KBS. Špecializuje sa na trúchlivé pesničky, R&B – štýl balady.

Super Junior-T[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšia podskupina, Super Junior-T, sa objavila vo februári roku 2007 – ich prvým singlom sa stal "Rokkugo", dva dni na to s ním debutovala na Popular Songs. Členovia sú Leeteuk (leader), Heechul, Shindong, Eunhyuk, Kangin a Sungmin. Pretože chceli s novou podskupinou zoznámiť aj ďalších potenciálnych fanúšikov, tak s pomocou známej ženskej komediálnej dvojice Moeyan (majú talent pre skríženie vtipu s tancom a spevom) v Japonsku zaspievali Rokkugo na jap. verzií, "ROCK & GO".

Super Junior-M[upraviť | upraviť zdroj]

Super Junior-M, ako tretia SuJu podskupina, prišla neskôr – v októbri roku 2007. SM Entertainment ich predstavila ako skupinu slúžiacu nielen k utuženiu dobrých vzťahov so susednou Čínou. Kým ich vytvorenie spôsobilo krátky spor medzi fanúšikmi a manažmentom, zaznamenali fenomenálny úspech na strane čínskeho obyvateľstva – mali tak možnosť usporiadať viac ako dva kompletne vypredané koncerty v Hong Kongu a stali sa tými, o ktorých sa najviac hovorilo. Súčasne sa tak stali hudobnou skupinou č. 1 v podpisovaní zmlúv s Čínou. Špecializujú sa na čínsky spievané piesne a kórejske prerábky songov Super Junior.

Členmi SuJu-M sú: Hangeng (líder, pred tým ako odišiel), Siwon, Kyuhyun, Donghae, Ryeowook a ZhouMi s Henrym – tí dvaja poslední ako jediní nie sú členmi pôvodných SuJu. Hangeng bol po svojom odchode nahradený Sungminom a Eunhyukom.

Super Junior-Happy[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže skoro polovica členov momentálne nemohla byť v Kórei prítomná a chcelo sa zabrániť zmiznutiu SuJu z kórejských hudobných rebríčkov, bola toho istého roku vytvorená ďalšia a (zatiaľ) posledná podskupina. Skladá sa z piatich členov zo SuJu-T + Yesunga, nesie názov Super Junior-Happy. Dňa 5. júna 2008 vydali svoj prvý singel "Cooking? Cooking!".

Donghae & Eunhyuk[upraviť | upraviť zdroj]

Donghae a Eunhyuk vytvorili podskupinu v roku 2011 a sú najnovšou a zároveň najmenšou podskupinou Super Junior. Toto duo vydalo svoj prvý singel s názvom "떴다 오빠 (Oppa, Oppa)" dňa 16. decembra 2011 cez rôzne kórejské hudobné portály ako Melon, Bugs, Mnet a ďalšie. V ten istý deň odohrali svoje prvé debutové vystúpenie na Music Bank. V priebehu ďalších týždňov podskupina vystupovala s "Oppa, Oppa" v rôznych show ako M!Countdown, Inkigayo, Music Core a Music Bank. Singel obsahuje dve piesne - "Oppa, Oppa" a "First Love". 19. júna 2013 vydalo duo svoj druhý japonský singel s názvom "I Wanna Dance".

Umenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Super Junior do dnešného dňa vydali celkom osem štúdiových albumov - SuperJunior05 (TWINS), Don't Don, Sorry, Sorry; Bonamana, Mr. Simple, Sexy, Free & Single, Mamacita ayaya a Magic, ktorý sa skladá z dvoch časti Devil {obsahuje 10 piesni} a Magic {obsahuje 4 piesne}. Sú oceňovaní hlavne pre svoju hlasovú harmonizáciu, pre umenie spojiť rozsahy hlasov jednotlivých členov → Leeteuk, Heechul, Hangeng, Sungmin, Eunhyuk, Donghae a Ryeowook sú tenoristi, kým Yesung, Kangin a Siwon barytonisti a Shindong, Kibum a Kyuhyun spievajú basom. Za hlavných spevákov sa považujú Yesung, Sungmin, Ryeowook a Kyuhyun a ako hlavní rapperi Shindong, Eunhyuk a Kibum (niekedy ich podporuje Heechul a Donghae). Rappové texty k piesňam píše Eunhyuk.

Tanec[upraviť | upraviť zdroj]

Je pravda, že ešte pred svojím debutom SuJu vystúpili s hip hopovým tanečným predstavením, vďaka ktorému demonštrovali skvelú tanečnú synchronizáciu. Niektorí členovia sa tiež zúčastnili rôznych "battle", teda tanečných súťaží. Ich tanečný štýl je široko označovaný ako "street dancing", obsahujúci prvky hip hopu ako je popping, Waving, sliding a liquid dancing. Väčšina ich piesní vyžaduje profesionálne pohyby dobrých tanečníkov - ako ich kráľ je označovaný Eunhyuk, v závese za ním Donghae, potom Shindong, Hangeng a Sungmin: týchto päť tiež najčastejšie vystupuje sólovo alebo vpredu skupiny. K tancovaniu sa okrem iného hodí poznať pohyby z bojových umení - v tých sú zbehlí Hangeng so Sungminom.

Štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Čo sa týka zovňajšku, je všeobecne známe, že SuJu oplývajú hneď niekoľkými rôznymi štýlmi a často ich menia. Tak napríklad - keď vydali prvý singel (už spomínaný) "TWINS (Knock Out)", tak to vyzeralo, že sa vydajú cestou rap/rock alebo podobne. Potom ale prišli na scénu s "Miracle" ako roztomilí chlapci vo svetlom oblečení, nasledovalo "U", kde sa väčšina z nich odfarbila načierno a oblečenie nabralo drsnejší nádych. A potom už len nasledoval "Don't Don", kde definitívne nastala "punk fashion" éra (tmavé líčenie, tetovanie, odfarbené vlasy, atď.).

Pri ich comebacku v roku 2009 sa ukázalo, že sa "chlapci zmenili v mužov". V "Sorry, Sorry" spojili živé tempo so štýlovým oblečením (saká, frak, kravaty, okuliare, rukavice, ...) Vrátili sa späť k prírodnej farbe vlasov a ku krátkym zostrihom. O pár mesiacov neskôr sa pri nahrávaní klipu k "It's You" priklonili k nenútenému vzhľadu, ktorý však stále pôsobil "sviežo".

Turné a koncerty[upraviť | upraviť zdroj]

Stretnutie členov Super Junior na LG Optimus v Kaohsiung, Taiwan v novembri 2011. (Zľava: Leeteuk, Ryeowook, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Kyuhyun, Sungmin, Yesung, Shindong)

Hlavné turné

  • 2008 – 09: 1. Asia Tour - "Super Show"
  • 2009 – 10: 2. Asia Tour - "Super Show 2"
  • 2010 – 11: 3. Asia Tour - "Super Show 3"
  • 2011 – 12: Super Junior World Tour - "Super Show 4"
  • 2013: Super Junior World Tour - "Super Show 5"

Turné podskupín

  • 2010 – 11: 1. koncert Super Junior K.R.Y.
  • 2012 – 13: Special Winter Concert Super Junior K.R.Y.

Pridružené turné

  • 2007: SMTown Live '07 Summer Concert
  • 2008 – 09: SMTown Live '08
  • 2010 – 11: SMTown Live '10 World Tour
  • 2012 – 13: SMTown Live '12 World Tour

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Kórejská diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy

  • 2005: Super Junior05 (TWINS)
  • 2007: Don't Don
  • 2009: Sorry, Sorry
  • 2010: Bonamana
  • 2011: Mr. Simple
  • 2012: Sexy, Free & Single

Single

  • 2005: Show Me Your Love (feat.TVXQ)
  • 2006: U
  • 2007: Super Junior-T - Rokkugo
  • 2009: Sorry, Sorry
  • 2009: It's You
  • 2010: No Other
  • 2011: A-CHA
  • 2012: Sexy, Free & Single
  • 2012: Spy

Koncertné albumy

  • 2008: Super Show Tour Concert Album
  • 2009: Super Show 2 Tour Concert Album
  • 2011: Super Show 3 Tour Concert Album
  • 2012: Super Show 4 Tour Concert Album

Japonská diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy

  • 2013: Hero

Single

  • 2011: 美人 (Bonamana)
  • 2011: Mr. Simple
  • 2012: Opera
  • 2012: Sexy, Free & Single

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]