Super Mario Bros.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Super Mario Bros.

Logo hry
Základné informácie
Autor/VývojárŠigeru Mijamoto
VydavateľNintendo
DistribútorSK: Triangle Group International (TGI)[1]
SériaSuper Mario
Dátum vydaniaJaponsko 13. september 1985
USA 15. október 1985
Európa 15. máj 1987
Austrália 1. júl 1987
Slovensko 1993[2]
ŽánerArkáda
MódSingleplayer, multiplayer
PlatformaNintendo Entertainment System

Pozri aj Videoherný portál

Super Mario Bros. je japonská arkádová videohra vyrobená spoločnosťou Nintendo pre ich konzolu Nintendo Entertainment System. Vyšla v roku 1985. Dizajnérmi hry boli Šigeru Mijamoto a Takaši Tezuka, zvukové efekty vytvoril Kodži Kondo.

Ide o jednu z najpopulárnejších a najznámejších hier na svete. Už po svojom vydaní sa tešila obrovskej popularite a pomáhala predávať konzolu Nintendo Entertainment System, ku ktorej bývala pribalená.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hubové kráľovstvo (angl. Mushroom Kingdom) bolo napadnuté armádou Koopa korytnačiek pod vedením zlého draka Bowsera. Ten uniesol vládnucu princeznú Peach a je na hrdinskom inštalatérovi Mariovi, aby prešiel cez nebezpečné krajiny, porazil Bowsera v jeho hrade a Peach zachránil.

Hra[upraviť | upraviť zdroj]

Hra je rozdelená na 8 svetov, pričom každý svet je zložený zo 4 levelov. Levely majú 4 rôzne, graficky odlišné scenérie, ktoré sa počas hry striedajú: pozemný svet kráľovstva, podzemie, podvodný svet a Bowserove hrady. Mario (alebo jeho brat Luigi v prípade hry dvoch hráčov) musí prejsť každý level vyhýbajúc sa nebezpečným prekážkam a nepriateľom, pričom zbiera mince a bonusové predmety, ktoré mu dávajú rôzne superschopnosti.

V hre existujú 4 druhy zbierateľných predmetov: mince (ktoré zvyšujú hráčove skóre), červené huby (ktoré zväčšia Mariovu veľkosť a umožnia mu byť raz zranený nepriateľom bez toho, aby prehral level), kvetiny (ktoré Mariovi umožňujú strieľať ohnivé gule) a zelené huby (extra život).

Levely sú prejdené buď tak, že Mario vyskočí na vlajkový stožiar na ich konci, alebo v prípade každého štvrtého levelu tak, že Mario musí poraziť Bowsera v jeho hrade. Avšak každý Bowser, okrem posledného, je iba napodobeninou (čo sa dá odhaliť ak ich Mario porazí triafaním ohnivých gúľ). Na konci prvých siedmych hradov Mario stretne Toada, drobného obyvateľa Hubového kráľovstva, ktorý sa mu poďakuje za záchranu, ale informuje Maria o tom, že princezná je v inom hrade.

Ak Mario spadne do jamy, alebo sa zraní dotykom s nejakým nepriateľom či ohnivou prekážkou, hráč stratí jeden život a level sa reštartuje. Každý hráč začína hru s 3 životmi, po ktorých strate sa reštartuje celá hra, ale hráči majú možnosť získať viac životov zbieraním vzácnych zelených húb. Druhým spôsobom získania extra života je nazbieranie 100 mincí.

Režim hry dvoch hráčov funguje tak, že prvý hráč ovláda Maria a druhý ovláda Luigiho, pričom hráči sa v leveloch postupne striedajú (nie je možná súčasná hra dvoch postáv naraz).

Verzie[upraviť | upraviť zdroj]

V nasledujúcich desaťročiach bola hra viackrát znovu vydaná na mnohých iných konzolách Nintenda, buď ako port, alebo ako graficky vylepšený remake (napríklad v kompilácii "Super Mario All-Stars" pre Super Nintendo Entertainment System).

V roku 1987 tiež vyšla Game & Watch "Super Mario Bros." konzola, ale ide o inú, drasticky zjednodušenú hru s rovnakým motívom.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nintendo NES - zabava pro celou rodinu!. ABC, 1993, roč. 38, čís. 6.
  2. Nintendo NES - zabava pro celou rodinu!. ABC, 1993, roč. 38, čís. 6.