Supergrass

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Supergrass
Zľava doprava: Gaz Coombes, Danny Goffey a Mick Quinn v Roundhouse, Londýn dňa 14. marca 2008
Zľava doprava: Gaz Coombes, Danny Goffey a Mick Quinn v Roundhouse, Londýn dňa 14. marca 2008
Základné informácie
Pôvod Oxford, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) Britpop, Alternatívny rock
Pôsobenie 1993-2010
Vydavateľstvá Parlophone, Capitol, Supergrass Records, Cooking Vinyl
Súvisiace články The Jennifers
Diamond Hoo Ha Men
The Hotrats
dB Band
Webstránka www.supergrass.com
Bývalí členovia
Gaz Coombes
Danny Goffey
Mick Quinn
Rob Coombes

Supergrass bola britská britpopová/alternatívna rocková skupina z Oxfordu. Skladala sa z Gaza Coombesa (gitara, spev), Roba Coombesa (klávesy), Micka Quinna (basová gitara, spev) a Dannyho Goffeya (bicie, sprievodný spev).

Coombes, Quinn a Goffey založili skupinu v roku 1993 v Oxforde a Gazov brat Rob sa k skupine pridal v roku 2002. Skupina v roku 1994 podpísala zmluvu s hudobným vydavateľstvom Parlophone a vydala album I Should Coco, ktorý sa stal najpredávanejším albumom od čias albumu Please Please Me od skupiny The Beatles. Štvrtý singel z albumu s názvom „Alright“ sa stal obrovským svetovým hitom a zaviedol dobrú povesť skupine.

Skupina samostatne vydala dva nadväzujúce albumy, In It for the Money a Supergrass so zvukárom Johnom Cornfieldom. So singlami „Richard III“ a „Moving“ dosiahli úspech v rebríčku UK Singles Chart.

V roku 2002 vydali album Life on Other Planets, ktorý produkoval Tony Hoffer.

V roku 2005 vydala skupina album Road to Rouen spolu s francúzskym zvukárom Pierre-Olivierom Margerandom a postavila si vlastné štúdio v Normandii vo Francúzsku.[1]

Šiesty štúdiový album Diamond Hoo Ha nahraný v štúdiu Hansa Tonstudio v Berlíne s Nickom Launayom bol vnímaný ako návrat k pôvodnej tvorbe. Tesne pred vydaním albumu utrpel Mick Quinn poranenia chrbtice a hlavný singel „Diamond Hoo Ha Man“ bol propagovaný v jeho neprítomnosti s trojčlennou zostavou Diamond Hoo Ha Men. V roku 2008 bolo Parlophone prevzaté pod skupinu Terra Firma a skupina Supergrass sa rozhodla ukončiť kontrakt s vydavateľstvom.

V auguste 2009 skupina podpísala zmluvu s vydavateľstvom Cooking Vinyl a začala pracovať na siedmom štúdiovom albume Release the Drones. Ten ostal nedokončený a dňa 12. apríla 2010 skupina oznámila rozpad, kvôli hudobným a tvorivým rozdielom.[2] Skupina sa rozpadla po štyroch rozlúčkových koncertoch, pričom posledný sa konal v divadle La Cigale v Paríži dňa 11. júna 2010.[3]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Supergrass

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VINEYARD, Jennifer. New Supergrass LP: Born in a Barn, Literally [online]. 10. august 2005, [cit. 2010-08-12]. Dostupné online.
  2. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-04-15]. Dostupné online. Archivované 2010-04-15 z originálu.
  3. BBC - Newsbeat - Supergrass split after 17 years [online]. [Cit. 2011-06-16]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Supergrass

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]