Hrozba z temnoty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Supernatural (TV seriál))
Hrozba z temnoty
Žáner horor
dráma
triler

tajomstvo

fantázia

dobrodružstvo

akcia

Tvorca Eric Kripke
Hlavné úlohy Jared Padalecki
Jensen Ackles
Misha Collins
Krajina pôvodu USA USA
Počet sérií 15
Počet epizód 327
Dĺžka epizódy 40 – 45 min.
Pôvodný jazyk Angličtina
Produkcia
Vedúci producenti Eric Kripke
Kim Manners (2005 – 09)
David Nutter
McG
Peter Johnson
Robert Singer
Sera Gamble (2010 – 12)
Jeremy Carver
Režiséri Charles Beeson
J. Miller Tobin
James L. Conway
Mike Rohl
Miller Tobin
Phil Sgriccia
Rachel Talalay
Robert Singer
Steve Boyum
Tim Iacofano
Scenáristi Tony Wharmby
Ben Edlund
Daniel Loflin
John Shiban
Laurence Andries
Matt Witten
Raelle Tucker
Hudba Jay Gruska
Christopher Lennertz
Výrobná spoločnosť Wonderland Sound and Vision
Warner Bros. Televison
Kripke Enterprises
Vysielanie
Pôvodné The WB (2005 – 2006)
The CW (2006 – 2020)
Začiatok vysielania 13. septembra 2005
19. novembra 2020

Hrozba z temnoty (v orig. Supernatural) je americký dramatický seriál zaoberajúci sa nadprirodzenými javmi. Domovskou stanicou seriálu je menšia americká káblová televízia CW, predtým známa ako WB. Vyrába ho Warner Bros. Television v spoločnosti Wonderland Sound and Vision. Hrozba z temnoty je natáčaná vo Vancouveri v Britskej Kolumbii a svetlo sveta uzrela 13. septembra 2005. Pôvodne sa plánovalo natočenie iba troch sérií, ale potupne sa seriál rozšíril až na piatu sériu. Momentálne sa natáča jeho pätnásta séria, ktorá bude mať svoju premiéru v januári 2016. Televízia CW tiež oznámila prípravu spin-off seriálu, ktorý by sa mal odohrávať v Chicagu s novými postavami lovcov a príšer.

Úvod[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál je zameraný hlavne na dvoch bratov – Sama a Deana Winchestra, ktorí cestujú naprieč Amerikou v čiernej Chevrolet Impale 1967 a vyšetrujú najrôznejšie záhady či nevysvetliteľné udalosti, ktoré sú založené na pravdivých legendách z územia Spojených štátov. V seriáli tak máme možnosť vidieť dobre známe nadprirodzené bytosti ako sú upíri, vlkolaci, duchovia a démoni, ale aj Wendiga, Strigu, Ženu v bielom či Meniča.

Tvorcom seriálu je Eric Kripke, medzi ktorého predošlé projekty patrí napr. horor Boogyman. Keďže Hrozba z temnoty sa skladá z mnohých epizód, je pod každým dielom podpísaný iný režisér. Najčastejšie sa réžie ujal Kim Manners, ktorý predtým pracoval na televíznom trháku Akty X. Kim zomrel na rakovinu pľúc počas natáčania štvrtej série v roku 2009. Ďalším častým režisérom je Phil Sgriccia a práve jeho epizódy sa zvyčajne radia medzi tie najlepšie. Samotný Eric zatiaľ režíroval epizódy "What is and What should never be" a "Lucifer Rising". Sera Gamble, Ben Edlund a hlavne Robert Singer sú tiež producentmi a autormi mnohých epizód. Vedúcimi producentmi sú ešte Peter Johnson, McG a David Nutter.

Snahou tvorcov bolo priniesť niečo ako horor na každý týždeň, ale vďaka zmesi drámy, napätia a tajomna odľahčeného množstvom humoru sa počas sledovania jednotlivých epizód bojíte, smejete a plačete zároveň. Práve z tohto dôvodu je show prístupná širokej verejnosti, o čom svedčí aj veková rôznorodosť divákov. Jedným z najdôležitejších aspektov tejto show je súrodenecká láska aj nenávisť medzi bratmi. Sú pripravení zomrieť jeden pre druhého a to dodáva seriálu na dramatickosti. Vzájomné podpichovanie a vtipkovanie je tiež súčasťou ich každodenného žitia na cestách, alebo pri riešení mnohých nevysvetliteľných prípadov. Neodmysliteľnou súčasťou seriálu je aj hudba, ktorá sa perfektne hodí k štýlu života Sama a Deana. Výber hudby do jednotlivých epizód majú na starosti Christopher Lennertz a Jay Gruska. Z obrazovky preto zaznejú tóny starých rockových skupín ako AC/DC, Kansas, Boston, Def Leppard, Blue Öyster Cult a ďalší.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Postavy zo seriálu Hrozba z temnoty

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými postavami seriálu sú Sam a Dean Winchestrovci, ktorých stvárňujú Jared Padalecki a Jensen Ackles. Bratia putujú cez celú krajinu a lovia všetko nadprirodzené, čo im skríži cestu. Zachraňujú nevinných ľudí, riešia ťažké prípady, často balansujú medzi životom a smrťou a niekedy sú obeťami osudu, ktorý sa s nimi neraz zahráva a hádže im polená pod nohy.

Vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľ čo postavy Sama a Deana sú v každej epizóde, počas celého deja sa vyskytujú mnohé vedľajšie postavy. Niektoré z nich sa vracajú a ukazujú aj v iných sériach seriálu, kde sme sa s nimi prvýkrát zoznámili.

Hneď v úvodnej epizóde vystupuje postava otca oboch bratov, Johna Winchestra, ktorého stvárňuje Jeffrey Dean Morgan. Ich otec zmizne a ďalšiu zmienku o ňom nájdeme až v druhej polovici prvej série. Jeho mysteriózny návrat je aj v druhej sérii, ako duša, ktorá sa dostala na slobodu z pekla a pomohol tak svojim synom v boji proti ich dávnemu úhlavnému nepriateľovi. Matka Mary Winchester, ktorú zahrala Samantha Smith, bola na začiatku usmrtená v plameňoch a jej návrat je v podobe ducha, neskôr aj v podobe Samovej halucinácie.

Najhlavnejší démoni, s ktorými sa súrodenci zo začiatku príbehu série stretávajú sú Azazel, ktorého zahral najviac Fredric Lehne, a Meg Masters, v podaní Nicki Lynn Aycox. Pôvodne mal Frederic účinkovať iba v jednej epizóde, ale vďaka obľúbenosti divákov sa vrátil v záverečných epizódach druhej série. Postavu Azazela možno vidieť aj v štvrtej sérii, zahraná v jednej epzóde Christopher B. MacCabeom a Mitch Pileggiom. V záverečnej scéne tejto série sa tento žlto-oký démon ukáže ako posadnutý kňaz, ktorého stvárnil Rob LaBelle. Postava Meg má hneď dvojité účinkovanie. Ako démonka sa vyskytuje v druhej polovici prvej série a na záver uniká počas exorcizmu do neznáma. Ako ľudská bytosť, Meg zomiera hneď po vyhnaní démona z jej tela. Jej návrat je až v štvrtej sérii, kedy predstavuje rozzúrenú dušu, ktorá sa snaží zabiť mladých Winchestrovcov. V piatej sérii sa vráti démonická Meg v podaní Rachel Miner.

Fakt, že sú aj iní lovci ako Winchestrovci, je daný v podobe postavy Bobbyho Singera, ktorého stvárňuje Jim Beaver. Zoznámime sa s ním až v závere prvej série, kedy prichádza na pomoc Samovi a Deanovi pri hľadaní ich otca. Jeho výskyt je v každej sérii, najviac pomáha bratom pri riešení prípadov, keď si nevedia rady a je pre nich veľmi dôležitá osoba v ich živote. Počas druhej série spoznáme ďalšie dve lovkyne, matku Ellen Harvelle, ktorú zahrala Samantha Ferris, a dcéru Jo Harvelle, ktorú zahrala Alona Tal. Ich výskyt je počas série veľmi sporadický, Jo v jednej epizóde spolupracuje s bratmi na prípade, ale potom zmizne. Počas deja sa jej postava ukáže, keď ju nájde posadnutý Sam. Ellen sa objaví v záverečnej časti druhej série. Napriek vyhláseniam, že viac obe herečky nebudú v seriáli účinkovať, sa nakoniec objavili až v piatej sérii. Životnosť postavy Asha, ktorého stvárnil Chad Lindberg, bola krátka a jeho pôsobenie bolo iba v druhej sérii.

Pre tretiu sériu je typická postava Ruby, zo začiatku v podaní Katie Cassidy, démonická čarodejnica, ktorá bratom pomôže sfunkčniť Kolt. Často sa vyskytuje v epizódach a snaží sa pomôcť hlavne Samovi Winchestrovi. Nová postava je aj podobe krásnej britskej zlodejky Belly Talbot, ktorú zahrala Lauren Cohan. Viackrát znepríjemní Winchestrom život, jej pôsobenie je počas celej série, ku koncu však umiera. Démonka Ruby na záver zmizne z ľudského tela, ale vráti sa hneď v štvrtej sérii, stvárnená herečkou Genevieve Cortese. Vyskytuje sa len v niektorých epizódach a na záver tejto série zomiera v rukách oboch Winchestrovcov. Zmienka o démoke, ktorej by sa mali bratia obávať, je Lilith, ktorú si vo finálnej časti zahrala mladá Rachel Pattee. Veľký návrat tejto postavy je v štvrtej sérii, kedy sa stáva obávaným nepriateľom všetkých lovcov. Vyspelejšiu Lilith stvárnila Katherine Boecher.

Vsadením kresťanskej mytológie do deja sa zoznamujeme prvýkrát s postavami anjelov na začiatku štvrtej série a to v podobe Castiela, ktorého stvárňuje Misha Collins. Po jeho záhadnom zmiznutí ku koncu série sa Castiel objavuje hneď v piatej sérii. Vďaka obľúbenosti u divákov sa s postavou Castiela stretávame aj naďalej a od roku 2009 bol tento anjel zaradený medzi hlavné postavy. S príchodom anjelov sa počas deja zoznamujeme aj s inými nebeskými bytosťami. Sú nimi napríklad padlý anjel Anna Milton, ktorú zahrala Julie McNiven. Vystupovala v štvrtej sérii v niektorých epizódach, kde po jej odvedení inými anjelmi sa vráti až v piatej sérii. Postava anjela Uriela, ktorého stvárnil Robert Wisdom, sa objaví iba počas štvrtej série. Prítomnosť Castielovho nadriadeného, anjela Zachariaha v podaní Kurt Fuller je od štvrtej série, kedy párkrát riadne znepríjemní život obom bratom. Najobávanejší padlý anjel, Lucifer, ktorého stvárňuje Mark Pellegrino sa predstavil začiatkom piatej série.

Seriál sa zameriava najmä na bratov Winchestrovcov, ktorí sa často ocitnú v nebezpečenstve a veľakrát balansujú na hrane medzi životom a smrťou. Pre oživenie deja sa v jednotlivých sériách objavia postavy a bytosti, ktoré aj v danej sérii skončia alebo majú svoje pokračovanie do ďalšej série, kde môžu mať svoju podobu alebo predstavujú úplne novú postavu.

Dejové línie[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (1. séria)

Potom, čo sa ich otec stratí počas „poľovačky“, Dean Winchester vystopuje svojho brata Sama na Stanfordskej univerzite a začnú žiť život na ceste v Deanovom čiernom Chevrolete Impala z roku 1967. Ich otec však nie je typický lovec: loví nadprirodzené bytosti, ako sú upíri a duchovia, a vycvičil na to aj svojich synov. Počas cesty Sam a Dean zachraňujú nevinných ľudí, bojujú so stvoreniami a duchmi a zbierajú stopy po otcovom pobyte.

Druhá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (2. séria)

Sam a Dean pokračujú v love démona Azazela. Časť Azazelovho majstrovského plánu je odhalená, keď zhromaždí Sama a ďalších s podobnými psychickými schopnosťami, aby proti sebe bojovali, čo vedie k Samovej smrti. Dean sa dohodne s démonom na križovatke, aby priviedol Sama späť výmenou za jeho dušu, ktorá bude za jeden rok zhromaždená a odvezená do pekla. S pomocou ducha Johna Winchestera Dean zabije Azazela a portál sa uzavrie.

Tretia séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (3. séria)

Sezóna sa zameriava na snahu zachrániť Deana pred jeho dohodou a vystopovať démonov, ktorí boli prepustení z pekla. Bratia sa dozvedia, ktorý démon má Deanovu zmluvu: mocný démon menom Lilith. Bratia spolu s Ruby vystopujú Lilith a pokúsia sa ju zabiť. Lilith nie je schopná zastaviť Sama kvôli jeho záhadným schopnostiam; Deanova zmluva však vyprší a jeho duša je odvezená do pekla.

Štvrtá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (4. séria)

Dean je zachránený z pekla a privedený späť anjelom Pána menom Castiel. Zvyšok sezóny sleduje bratov, ako pracujú s Castielom na zastavení Lilithinho plánu rozbiť 66 pečatí, čo by padlému archanjelovi Luciferovi umožnilo opäť slobodne kráčať po Zemi. Dean utečie a pokúsi sa zastaviť Sam po tom, čo sa dozvedel, že Lilith je v skutočnosti posledná pečať, ale Sam ju aj tak zabije a prelomí Luciferovo väzenie. Ruby odhalí svoju pravú tvár démona lojálneho Luciferovi a Dean ju zabije. Na konci sezóny sa Luciferova klietka otvorí a on utečie z pekla.

Piata séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (5. séria)

Piata sezóna sa točí okolo boja o zastavenie Lucifera a záchranu sveta pred Apokalypsou. Nakoniec Sam vrhne seba a Adama do Klietky, aby Lucifera ešte raz uväznil. Castiel je vzkriesený Bohom a vracia sa do neba, aby obnovil poriadok. Dean sa vracia k svojej starej priateľke Lise, aby žil normálnym životom. Sam je záhadne oslobodený z klietky.

Šiesta séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (6. séria)

Sam a Dean sú nútení pracovať na zajatí príšer Alpha pre Crowleyho. Dean zistí, že Samova duša je stále v klietke, a tak prosí Jazdca Smrť, aby ju získal. Bratia zistia, že Castiel organizoval všetky tieto udalosti zo zákulisia a po celý čas spolupracoval s Crowleym. Castiel pokračuje vo svojom pláne, absorbuje všetky duše z očistca a vyhlási sa za Boha.

Siedma séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (7. séria)

Potom, čo sa Castiel vyhlási za Boha, nevedomky prepustí Leviatanov, pažravé stvorenia, ktoré sa živia ľudským mäsom. Sam a Dean musia pracovať, aby zastavili Leviatanov a ich vodcu Dicka Romana. Bratia sa dozvedia, že jediný spôsob, ako zabiť Leviatanov, je „kosť spravodlivého smrteľníka umytá v troch krvi padlých“. Dean a Castiel zabijú Dicka, no v dôsledku toho sú odvlečení do očistca, zatiaľ čo Sam zostane sám, aby sa vysporiadal s Crowleym, ktorý sa plánuje dostať k moci.

Ôsma séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (8. séria)

Dvaja bratia začnú boj proti Crowleymu, aby našli Demon Tablet a uväznili všetkých démonov v Pekle. Kevin Tran prekladá tri pokusy, ktoré musia byť dokončené, aby sa Brány pekla definitívne uzavreli, ale hoci Sam dokončil prvé dva, Dean ukončí skúšky skôr, ako sa stihne dokončiť tretia, pretože dokončenie skúšok by Sama zabilo. Castiel je oklamaný anjelom Metatronom, aby vyhnal všetkých anjelov okrem Metatrona na Zem.

Deviata séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (9.séria)

Bratia hľadajú spôsob, ako vrátiť anjelov do neba. Anjel Gadreel zavraždí Kevina Trana a utečie, aby sa pripojil k Metatronovi. Sam vylúči Gadreela, ale táto skúsenosť spôsobí, že sa Sam a Dean rozídu. Castiel začína svoje vlastné pátranie po Metatronovi a verí, že on je kľúčom k zvráteniu vyhnania anjelov. Metatron sa začne pokúšať zjednotiť všetkých anjelov pod svoju vládu, zatiaľ čo Castiel vedie ostatných anjelov proti nemu, aby znovu získal nebo. Castiel porazí Metatrona po tom, čo sa kajúcny Gadreel obetuje. Metatron zabije Deana, čo spôsobí, že sa Dean stane démonom.

Desiata séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (10.séria)

Dean je teraz démon, ktorý pracuje po boku Crowleyho. Medzitým Sam pokračuje v hľadaní Deana. Po tom, čo Dean odmietne splniť Crowleyho príkaz a zahanbí ho pred svojimi démonickými nasledovníkmi, Crowley dá Samovi polohu svojho brata. Sam a Castiel liečia Deana pomocou posvätenej ľudskej krvi. Do hry vstupuje nová tajomná čarodejnica, ktorá je odhalená ako Crowleyho matka Rowena. Veľkým zameraním sezóny je Deanova snaha prekonať Kainovu značku a nechať ju odstrániť, ak je to možné. Nová nádej na zbavenie sa Deanovej značky prichádza, keď Charlie objaví Knihu prekliatych.

Jedenásta séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (11.séria)

V jedenástej sezóne sa Sam a Dean zaoberajú vydaním Amara / Temnoty. Keď nič nefunguje, aby sa zbavilo temnoty, Amara tvrdí, že Boh sa musí zjaviť sám, aby videl, ako ničí všetko, čo stvoril a čo miluje. Chuck sa vracia a hovorí Metatronovi, že je Boh. Amara a Chuck sa uzmieria a odídu zo Zeme, ale nie skôr, ako Amara povie Deanovi, že mu dá to, čo si najviac želá za to, že jej pomohol: opätovné stretnutie s jeho matkou.

Dvanásta séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (12.séria)

Lucifer robí z prezidenta Spojených štátov svoje ľudské plavidlo. Prezident otehotnie svoju asistentku Kelly Kline a Kelly porodí Nephilim, zatiaľ čo Crowley sa obetuje, aby zabil Lucifera. Crowley a Castiel zomierajú pri pokuse zabiť Lucifera, zatiaľ čo Mary a Lucifer sú vtiahnutí do trhliny vytvorenej narodením Nephilim. Sam je šokovaná, keď vidí, ako Jack Nephilim vyrástol na tínedžera.

Trinásta séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (13.séria)

Dean a Sam sú ponechaní, aby „vychovali“ Jacka. Sam je ochotný dať chlapcovi šancu, zatiaľ čo Dean je znepokojený kvôli jeho dedičstvu. Keď Jack stojí na strane Mary a ľudí proti anjelom, Winchesterovci a Castiel zbierajú ingrediencie pre kúzlo, ktoré otvorí bránu do pekla, zatiaľ čo Lucifer sa pokúša znovu ustanoviť kráľa nebies. Dean zabije Lucifera, no sezóna končí tým, že Michael prevezme kontrolu nad Deanovým telom.

Štrnásta séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (14.séria)

Michael začína experimentovať s príšerami, vďaka čomu sú imúnne voči ich bývalým slabostiam. Dean, Sam, Castiel a Jack sa rozhodnú zlikvidovať Michaela a jeho armádu príšer raz a navždy, ale Michael opäť ovládne Deana a vypustí svoje príšery na mesto. Boh sa vracia a hovorí chlapcom, že musia použiť zbraň, ktorú zostrojil, aby zabili Jacka, ale Sam a Dean odmietnu. Boh, nahnevaný na ich vzdor, udrie Jacka a vypustí každého pomstychtivého ducha z pekla späť na Zem.

Pätnásta séria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Supernatural (15.séria)

Boj Sama, Deana a Castiela proti Bohu, ktorý manipuluje udalosti v ich životoch vrátane ich rodiny, priateľov a spojencov. Boh, nahnevaný ich rozhodnutím bojovať proti nemu, odštartuje koniec všetkého vo stvorení.

Epizódy[upraviť | upraviť zdroj]

Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Zoznam častí seriálu Hrozba z temnoty

Séria Časti Pôvodne vysielané Vysielanie na Slovensku
Premiéra série USA Finále série USA Premiéra série Slovensko Finále série Slovensko Stanica USA Stanica Slovensko
1 22 13. september 2005 4. máj 2006 24. november 2007 9. február 2008 - Markíza
2 22 28. september 2006 17. máj 2007 17.február 2008 27. august 2008
3 16 4. október 2007 15. máj 2008 16. október 2012 12. november 2012
4 22 18. september 2008 14. máj 2009 11. marec 2013 11. apríl 2013
5 22 10. september 2009 13. máj 2010 11. apríl 2013 14. máj 2013
6 22 24. september 2010 20. máj 2011 2015 2015
7 23 24. september 2011 18. máj 2012 - -
8 23 3. október 2012 15. máj 2013 - -
9 23 8. oktober 2013 20. máj 2014
10 23 7. oktober 2014 20. máj 2015
11 23 7. oktober 2015 25. máj 2016
12 23 13. oktober 2016 18. máj 2017
13 23 12. oktober 2017 17. máj 2018
14 20 11. október 2018 25. apríl 2019
15 20 10. oktober 2019 19. november 2020

Prvky zo seriálu[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľ čo sa miesta a dejová línia menia každým dielom, existuje aj zopár vecí, ktoré sa vyskytujú pravidelne.

Impala[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi poznávacie znamenia seriálu Supernatural bezpochyby patrí čierne nalakovaný veterán Chevrolet Impala ´67. Auto, všeobecne známe iba ako Impala, ktoré sa vyznačuje špecifickým tvarom karosérie, slúži bratom Winchestrovým ako spoľahlivý dopravný prostriedok, v ktorom cestujú naprieč celými Spojenými štátmi. Pýši sa osemvalcovým motorom a štvordverovou kostrou s koženými sedadlami, má zabudované rádio a kazetový prehrávač, z ktorého sa za jazdy veľmi často ozýva klasický rock patriaci do Deanovej hudebnej zbierky. V kufri má zabudovaný tajný priestor, ktorý ukrýva najrôznejšie druhy zbraní a predmetov, ktoré bratia využívajú v boji proti zlu.

Prvýkrát sa Impala objavuje už v pilotnej časti seriálu a už od počiatku je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Pôvodným majiteľom vozidla bol John Winchester, ktorý ho daroval staršiemu synovi niekedy pred svojim zmiznutím v Jerichu. Dean na Impalu nedá dopustiť a často o nej hovorí ako o skutočnej živej osobe, preto niet divu, že ju chráni skoro rovnakou mierou ako svoju rodinu. Navyše predstavuje jeho najcennejší majetok. Na konci 1. série bola Impala skoro zničená, keď do nej v plnej rýchlosti narazil nákladný voz, ale v epizóde "Bloodlust" ju môžeme vďaka Deanovi vidieť kompletne opravenú a v celej svojej kráse. Impala sa medzi fanúšikmi seriálu teší značnej obľube a je dôverne prezývaná "Metallicar". (Názov vznikol spojením dvoch slov – Metallica, čo odkazuje na slávnu hudobnú skupinu a Deanov hudobný vkus, a car, anglicky auto. Teda niečo ako "auto prehrávajúce Metallicu")

My tvrdíme, že je to moderná americká westernovka - dvaja pištoľníci, ktorí jazdia do mesta, bojujú so záporákmi, pobozkajú dievča a odchádzajú preč do západu slnka. A od začiatku sme si hovorili, že ak budeme mať kovbojov, potrebujú verného koňa.
– Eric Kripke o rozhodovaní dosadenia Impaly do seriálu

Kolt[upraviť | upraviť zdroj]

Kolt bol spolu s trinástimi originálnymi nábojmi vyrobený v roku 1835 pre lovca Samuelom Coltom. Legenda vraví, že táto zbraň je schopná zabiť čokoľvek, vrátane nadprirodzených bytostí, ktoré sú imúnne voči ostatným zbraniam. Taktiež slúži ako kľúč na otvorenie Diablovej brány. Šesť nábojov už bolo použitých predtým, ako skončila v rukách lovca Daniela Elkinsa. Zatiaľ čo bratia vyšetrujú jeho záhadnú smrť, stretnú sa so skupinou upírov, ktorá tento Kolt od Elkinsa vzala. Neskôr ho vymenili s Johnom Winchesterom za rukojemníčku, ale v epizóde "In My Time of Dying", sa John rozhodol predať Kolt Azazelovi, aby tak zachránil Deanovi život po takmer smrteľne ťažkej havárii. Na konci druhej série je posledný náboj použitý na zabitie Azazela a zbraň sa zdá byť už zbytočná. Bobby sa ho snaží opraviť, ale bezúspešne, dokým sa neobjaví Ruby, ktorá mu pomôže aj vo výrobe nových nábojov. V epizóde "Bedtime Stories" zabije Sam s funkčným Koltom Crossroad démonku. V závere túto zbraň ukradne Bela a v snahe o záchranu svojho života chce Kolt odovzdať Lilith.

Ide o Colt Patterson, prvý revolver, ktorý Samuel Colt vyrobil a začal produkovať asi tak v rokoch 1836 – 1847. Na Kolte v seriáli sa nachádza latinský nápis – non timebo mala – v preklade I’ll fear no evil (Nebojím sa žiadneho zla).

Bobbyho vrakovisko[upraviť | upraviť zdroj]

Vlastníkom a prevádzkovateľom tohoto vrakoviska, s ktorým sa po prvýkrát stretávame v epizóde "Devil´s Trap" a kde svojho času prebývala aj Impala, je Bobby Singer. Toto miesto istú dobu, kedy boli prenasledovaní démonkou Meg, slúžilo mladým Winchestrovcom ako útočište.

Od epizódy "Born under a bad sign" býva Bobby v Lawrence Country, v Južnej Dakote. Z epizódy "Dream a little dream of me" je nám poskytnutý pohľad do Bobbyho pôvodného domu a vyjde najavo, že keď ešte nebol lovcom, vyzeral exteriér aj interiér domu omnoho útulnejšie a veselšie. Miesto, ktoré bolo prestavané na vrakovisko, bolo pôvodne pole. Takto všetko vyzeralo do doby, dokým Bobbyho manželka tragicky nezomrela. Od tej chvíle prestal vdovec dbať o domácnosť a zaplnil dom obrovským množstvom najrôznejších pascí a kníh o okultizme. Dokonca sa rozhodol predať veľkú časť svojho pozemku a na malom kúsku pôdy, ktorý si ponechal, si zriadil vrakovisko a stal sa lovcom.

V štvrtej sérii, epizóde "Are you there God? It´s me, Dean Winchester", sa spolu s bratmi dozvedáme, že sa v Bobbyho novom dome nachádza špeciálny antidémonský kryt. Steny krytu sú zo železa a pokryté soľou, na podlahe aj na strope je nakreslených veľké množstvo diablových pascí. Miestnosť je kompletne neprístupná nie len démonom, ale tiež duchom a mnoho ďalším nadprirodzeným bytostiam. Tento úkryt používajú Bobby a Winchestrovci vo chvíľach, kedy potrebujú v pokoji premýšľať a plánovať, pretože absolútna ochrana pred démonmi je v takýchto prípadoch neoceniteľná.

Roadhouse[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát je nám tento motorest predstavený v epizóde "Everybody loves a clown" a jeho majiteľkou je Ellen Harvelle. Ellen má dcéru Jo, ktorá tu pracuje ako barmanka. To, že je motorest vyhľadávaný prevažne lovcami nie je náhoda, lebo samotná rodina Harvellových má loveckú minulosť a mnoho skúseností s démonm a inými nadprirodzenými silami. Ellenin manžel William Anthony Harvelle bol veľmi dobrým priateľom Johna Winchestra. Neskôr sa ukáže, že ten, kto nesie zodpovednosť za smrť Williama, je práve John. Túto skutočnosť Ellen veľmi ťažko znáša. Medzi stálych obyvateľov motorestu sa neradí iba Ellen so svojou dcérou, ale tiež Ash, podivín a génius v jednej osobe.

V závere druhej série, v epizóde All hell breaks loose, Part 1, sa k motorestu, po naliehavom rozhovore s Ashom, vydáva Dean spolu s Bobbym, ale keď dorazia na miesto, čaká ich miesto motorestu iba jeho zhorené trosky. Za skazou motorestu nestojí nikdo iný, než samotný Azazel, presnejšie jeho prívrženci. V nadväzujúcej epizóde All hell breaks loose, Part 2 vychádza najavo, že Ellen útok na Roadhouse prežila, nakoľko v tej dobe bola v meste na nákupoch. Ostatní lovci vrátane Asha však také šťastie nemali a uhoreli.

Jednoducho sa nehodí do seriálu, ktorého dej sa odohráva na cestách. Takže… spáľte ho!.
– Eric Kripke o rozhodnutí zničenia Roadhouse

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

S narastajúcou popularitou vznikajú zaujímavé knihy, časopisy a rôzne druhy tovaru inšpirovaného seriálom, ktoré potešia nejedného fanúšika.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Deanove telefónne číslo na mobil bolo istý čas funkčné a tak si niektorí fanúšikovia mohli vypočuť odkaz nahratý Jensenom Acklesom, ktorý znel: Tu Dean Winchester, pokiaľ je to naliehavé, zanechajte odkaz, pokiaľ voláte kvôli 11-2-83, pošli svoje súradnice. V epizóde Hell House stránka, na ktorej sa Sam dozvedel o "pekelnom dome" je www.hellhoundslair.com. Táto stránka skutočne existuje a bola vytvorená producentmi seriálu. Fanúšikovia na stránke uverejňujú svoje vlastné strašidelné príbehy a fotografie, ale pod podmienkou, že si nebudú nárokovať na odmenu ak sa niektorými príbehmi budú inšpirovať producenti seriálu. Epizóda Dead In The Water bola natočená pri Bontzenovom jazere, ktoré leží len pár minút od domu Nicholasa Knighta, autora knihy Supernatural: The Official Companion Season 1.

Tovar[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál má k dispozícii obrovské množstvo tovaru ako napríklad kalendáre, tričká, hrnčeky, náramky, retiazky, dočasné tetovania a plagáty. Stránka www.cinequest.com vypustila do obehu ručne maľované zmenšené busty hlavných hrdinov seriálu a aj niektorých bytostí. Spoločnosť Inkworks vydala špeciálne výmenné kartičky so supernatural tématikou a tiež podpisové karty hercov aj s autogramami. V roku 2010 spoločnosť Watertower Music vydala album Supernatural: Original Television Soundtrack, ktorý obsahuje 18 originálnych skladieb od prvej do piatej série a zložili ich skladatelia Christopher Lennertz a Jay Gurska. Informácie o mytológii a výrobe seriálu boli vydané ako sprievodné príručky do šiestej sére, ktoré napísal Nicholas Knight a publikovala ich spoločnosť Books Titan. Ďalšie publikácie, ktoré sú späté so seriálom sú elektronické knihy, sprievodcovia, ktoré obsahujú príklady, obrázky a detailné opisy nadprirodzených bytostí s ktorými sa Winchestrovci na svojej ceste stretli. V roku 2007 vyšiel oficiálny Supernatural magazín, od spoločnosti Titan Magazines, ktorý obsahoval veľké množstvo informácii o natáčaní nadchádzajúcich epizód a exkluzívne rozhovory s hercami.

Komiks a Anime[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál bol transformovaný do kreslenej podoby a dosiaľ vyšli štyri čísla, ktoré obsahujú šesť častí príbehu publikované spoločnosťou Wildstorm pod záštitou DC Comics. V prvom čísle s názvom Supernatural: Origins nahliadneme do životov Johna, Sama a Deana Winchestra po osudnej noci, kedy zomrela Mary Winchester. John sa snaží zistiť, aké monštrum mu zabilo manželku a matku jeho detí a vydáva sa tak po temnej ceste vedúcej čoraz hlbšie do nadprirodzeného sveta. Začína sa jeho mučivá púť lovca začiatočníka spolu s jeho dvoma synmi aby sa konečne dozvedel bolestivú pravdu. Druhé číslo Supernatural: Rising Son ukazuje ako bratia začínajú spoznávať nadprirodzený svet spoločne s Johnom a ako sa Dean snaží ísť v otcových šľapajach. John nevládze uniesť všetko to bremeno na svojich pleciach a tak sa rozhodne zaučiť svojho staršieho syna do tajomstva lovu, ale to najväčšie tajomstvo si necháva pre seba. V treťom čísle Supernatural: Beginning´s End sme svedkami rastúcej hádky medzi Samom a Johnom, ktorá rozhodla o tom, že mladší syn nakoniec odišiel na univerzitu s túžbou po normálnom živote. Dean naďalej ostáva so svojim otcom a snaží sa mu pomôcť v jeho pláne. Štvrté číslo Supernatural: Caledonia nás oboznamuje so Samovou cestou na Stanford, na ktorej spomína na krásnu Emmou s ktorou zažíva svoj prvý normálny vzťah. Nevyhne sa však halucináciám ktoré ho začínajú trápiť a ani nadprirodzeným bytostiam ktoré ho obklopovali.

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Publikované knihy inšpirované seriálom, ktoré je možné zakúpiť aj na Slovensku v anglickom jazyku.

Názov Autor Rok vydania Vydavateľstvo ISBN
Witch's Canyon Jeff Mariotte 2007 Harper ISBN 9781845769468
Nevermore Keith R.A. DeCandido 2008 Titan Books ISBN 9781845769451
Bone Key Keith R.A. DeCandido 2008 Titan Books ISBN 9781845769475
Heart of the Dragon Keith R.A. DeCandido 2010 Titan Books ISBN 9781848566002
The Unholy Cause Joe Schreiber 2010 Titan Books ISBN 9781848565289
War of the Sons Rebecca Dessertine and David Reed 2010 Titan Books ISBN 9781848566019
One Year Gone Rebecca Dessertine 2011 Titan Books ISBN 0-85768-099-4
Coyote's Kiss Christa Faust 2011 Titan Books ISBN 0-85768-100-1
Night Terror John Passarella 2011 Titan Books ISBN 0-85768-101-X
Rite of Passage John Passarella 2012 Titan Books ISBN 1781161119
Fresh Meat Alice Henderson 2013 Titan Books ISBN 1781161127
Carved in Flesh Tim Waggoner 2013 Titan Books ISBN 9781781161135

Hrozba z temnoty medzinárodne[upraviť | upraviť zdroj]

Krajina Vysielané pod názvom Televízna stanica
Argentína Argentína Supernatural (Originálna verzia) Sobrenatural (Španielska verzia) Warner Channel
Telefé
Arménsko Arménsko Գերբնական Arménska verejná televízia
Austrália Austrália Supernatural Channel TEN
Belgicko Belgicko Supernatural VT4
Plug TV (francúzsky)
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina Supernatural - not airing any longer in Bosnia OBN
Brazília Brazília Supernatural (Originálna verzia) \ Sobrenatural (Portugalská verzia) Warner Channel a neskôr SBT
Bulharsko Bulharsko Supernatural \ Свръхестествено Nova Televizia
Česko Česko Lovci duchů Prima TV
Čile Čile Supernatural Warner Channel
RedTV
Dánsko Dánsko Supernatural 3+
Dominikánska republika Dominikánska republika Sobrenatural TeleAntillas
Dubaj Dubaj Supernatural Dubai One
Ekvádor Ekvádor Supernatural Warner Channel
Filipíny Filipíny Supernatural AXN
Fínsko Fínsko Supernatural Sub
Francúzsko Francúzsko Supernatural TF6
M6
Grécko Grécko Supernatural Star Channel
Holandsko Holandsko Supernatural NET 5
Hongkong Hongkong 狙魔人 TVB Pearl
AXN
Chorvátsko Chorvátsko Lovci na natprirodno HRT
India India Supernatural AXN (3. séria)
Indonézia Indonézia Supernatural Trans 7
Írsko Írsko Supernatural TV3
Island Island Supernatural Stöð 2 Extra
Taliansko Taliansko Supernatural Rai Due
FOX
Steel
Izrael Izrael על טבעי AXN
yes stars 2
Japonsko Japonsko スーパーナチュラル Nippon Television
Jordánsko Jordánsko Supernatural One TV
Južná Afrika Južná Afrika Supernatural ActionX
SABC 3
Kanada Kanada Supernatural Citytv a Space (anglicky)
Ztélé (francúzsky)
The CW
Kolumbia Kolumbia Supernatural Warner Channel
CityTv
Kostarika Kostarika Supernatural Warner Channel
Kuvajt Kuvajt Supernatural One TV
Libanon Libanon Supernatural One TV
Maďarsko Maďarsko Odaát RTL Klub
Malajzia Malajzia Supernatural TV3
AXN
Mexiko Mexiko Supernatural Warner Channel
Nemecko Nemecko Supernatural Premiere
Pro7
Nórsko Nórsko Supernatural TV Norge
Nový Zéland Nový Zéland Supernatural TV2 (TVNZ)
Pakistan Pakistan Supernatural AXN (3. séria)
Palestína Palestínske autonómne územia Supernatural One TV
Panama Panama Supernatural Warner Channel
RPC Channel 4
Peru Peru Supernatural Warner Channel
Poľsko Poľsko Nie z tego świata TVN 1. séria
TVN Siedem 2. séria
Portugalsko Portugalsko Sobrenatural RTP2
AXN
Rumunsko Rumunsko Supernatural: Aventuri in Lumea Intunericului PRO TV
Rusko Rusko Sverchestestvennoe (Сверхъестественное) REN TV
Saudská Arábia Saudská Arábia Supernatural One TV
Singapur Singapur Supernatural MediaCorp TV Channel 5
AXN
Slovensko Slovensko Hrozba z temnoty TV Markíza
Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty Supernatural One TV
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo Supernatural ITV1
ITV2
USA Spojené štáty americké Supernatural The WB
The CW
Srbsko Srbsko Natprirodno TV Avala
Srí Lanka Srí Lanka Supernatural AXN (3. séria)
Sýria Sýria Supernatural One TV
Španielsko Španielsko Sobrenatural AXN
TVE
Švédsko Švédsko Supernatural SVT
Taiwan Taiwan 超自然檔案 AXN
Thajsko Thajsko ล่าปริศนาเหนือโลก! AXN
Turecko Turecko Supernatural TNT
Ukrajina Ukrajina Надприроднє 1+1
Venezuela Venezuela Supernatural Warner Channel

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]