Suur Munamägi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Suur Munamägi
vrch
Suur Munamägi
Štát Estónsko Estónsko
Pohorie Haanijská vysočina
Nadmorská výška 318 m n. m.
Súradnice 57°42′52″S 27°3′33″V / 57,71444°S 27,05917°V / 57.71444; 27.05917
Poloha v rámci Estónska
Poloha v rámci Estónska
Wikimedia Commons: Suur Munamägi
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Suur Munamägi (lot. Munameģis, lit. sur Munamiagis, rus. Суур Мунамяги; estónske meno znamená „Veľký vajcový vrch“, mená v ostatných jazykoch sú odvodené z estónčiny) je najvyšším vrchom Estónska a tiež všetkých pobaltských štátov. Nadmorská výška jej vrcholu je 318,1 metrov. Leží v Haanijskej vysočine blízkosti dediny Haanja v strednej časti estónskeho kraja Võrumaa, neďaleko lotyšských a ruských hraníc. Okolitá krajina je mierne kopcovitá a zalesnená. Na najvyššom bode je vyhliadková veža, ktorá meria 29,1 metra. Z nadmorskej výšky 346,7 metrov je pri dobrej viditeľnosti výhľad do vzdialenosti 50 km. Blízko vrcholu je prameň, z ktorého vytekajúca voda vytvára v okolí malé jazerá a rybníky.

Rozhľadňa na vrchole[upraviť | upraviť zdroj]

Vyhliadková veža na vrchole

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vyhliadková veža, sprvu len o výške necelých 5 metrov, sa začala stavať v roku 1816 pod vedením Friedricha Georga Wilhelma von Struve. V roku 1870 sa začalo so stavbou novej veže, ktorá merala 8 metrov, ale výhľad z nej bol obmedzený okolitými stromami a plošina veže bola príliš malá pre veľký turistický záujem. Preto bola už toho roku postavená nová veža, ktorá merala 12 metrov a bola tak vyššia ako stromy.

Roku 1925 bola miesto staršej veže postavená nová, 17 metrov vysoká; jej drevená konštrukcia však začala hniť, a tak bolo rozhodnuté o stavbe novej železobetónovej veže. Tá bola vystavaná roku 1939 a jej výška bola 25,7 metrov. V roku 1955 sa veža dočkala generálnej opravy, v roku 1969 potom prístavby ďalšieho poschodia na výšku 29,1 metrov a prestavby schodiska.

V rokoch 2004 a 2005 bola vybudovaná nová kaviareň, spevnené cesty z Haanje na vrchol a vykonaná rekonštrukcia veže, v rámci ktorej bol postavený aj výťah. Výdavky na rekonštrukciu boli cca 10 miliónov estónskych korún. Dňa 24. júla 2005 bola veža znovuotvorená pre verejnosť.

Návšteva rozhľadne[upraviť | upraviť zdroj]

Suur Munamägi a rozhľadňa na nej sú navštevované jednak pre samotný fakt, že ide o najvyššiu horu Estónska a pobaltských štátov, jednak pre výborný výhľad do okolitej krajiny. Z rozhľadne je krásny pohľad na dedinu Haanja, väčšinou je dobre vidieť mesto Võru, pri veľmi dobrej viditeľnosti aj Pskov.

Veža je prístupná po schodoch alebo výťahom. Vstup pre dospelých po schodoch je 2,5 eura, výťahom 4 eurá. Pre obyvateľov obce Haanja, predškolské deti a ťažko postihnutých je vstup zdarma, pre žiakov a študentov 1,5 eura za podmienky, že vyjdú po schodoch, pre seniorov 1,5 eura. Za 1 euro je možné si požičať ďalekohľad. Otváracia doba veže je prispôsobená svetelným podmienkam a meniacej sa návštevnosti v priebehu roka.

Príjazdová cesta[upraviť | upraviť zdroj]

Prístup k vrchu je možný z dediny Haanja (18 km južne od Võru), kde začína turistický chodník na vrchol (asi 15 minút chôdze po miernom zalesnenom svahu). Príjazdová cesta do Haanje vedie pre väčšinu estónskych destinácií cez Võru (z Tallinnu po ceste A202), kde je nutné odbočiť na juh smerom na Haanju a Misso. Pri príchode z Lotyšska po rižskom-pskovskej ceste sa pred Misso odbočuje na sever smerom na Võru, dedina Haanja leží asi na polceste od odbočky do mesta.

Celková príjazdová vzdialenosť z Tallinnu je 270 km, z Rigy 250 km.

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veži sa dá kúpiť poštová známka. Na známke je vyobrazená veža a okolitá krajina. Cena je 5,20 estónskych korún.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Suur Munamägi na českej Wikipédii.