Svetová sionistická organizácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Theodor Herzl na balkóne v Bazileji, kde práve prebieha ním zvolaný prvý svetový sionistický kongres v roku 1897

Svetová sionistická organizácia (hebr. : ההסתדרות הציונית העולמית) bola založená ako Sionistická organizácia (hebr. : ההסתדרות הציונית) v roku 1897 na Prvom sionistickom kongrese, ktorý sa konal 29.31. augusta v Bazileji, vo Švajčiarsku. Sionistická organizácia slúžila ako zastrešujúca organizácia pre sionistické hnutia, ktoré mali za cieľ vytvoriť židovský štát v oblastiach známych ako Palestína. Theodor Herzl, ktorý s Maxom Nordanuom zorganizoval prvý kongres, neskôr poznamenal do svojho denníka:

Keby som mal zhrnúť Bazilejský kongres do jedinej vety – budem dávať pozor, aby som ju nevyslovil verejne –, znela by: V Bazileji som založil Židovský štát. Keby som to povedal dnes nahlas, odpovedal by mi všeobecný smiech. Možno o päť rokov, ale určite o päťdesiat to bude vedieť každý.
Theodor Herzl, 3. september 1897[1]

Keď bola o 51 rokov neskôr, 14. mája 1948 vyhlásená nezávislosť Izraelského štátu, veľa z jeho nových administratívnych inštitúcií už existovalo, keďže vznikli počas pravidelných sionistických kongresov v uplynulých dekádach. Niektoré z týchto inštitúcií pretrvali dodnes.

V januári 1960 sa názov organizácie zmenil na Svetovú sionistickú organizáciu. Sídlo má v Jeruzaleme.

Členstvo a delegácie[upraviť | upraviť zdroj]

Členstvo v Svetovej sionistickej organizácii bolo otvorené pre všetkých Židov a právo hlasovať pre delegátov na kongrese bolo zabezpečené nákupom šekelu. Jednotlivé delegácie z celého sveta a s rôznou politickou príslušnosťou a náboženskými tradíciami sa na kongrese zoskupovali skôr podľa ideológie než podľa krajiny pôvodu.

Prezidenti[upraviť | upraviť zdroj]

Predsedovia[upraviť | upraviť zdroj]

Sesterské organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Financie Svetovej sionistickej organizácie spravovala Židovská koloniálna banka (Jewish Colonial Trust), ktorá bola založená v Bazileji roku 1899 so sídlom v Londýne. Nákup pozemkov zaisťoval Židovský národný fond, založený roku 1901. Keren ha-jesod („Zakladací fond“), založený roku 1920 v Londýne bola nadácia, ktorá slúžila pred založením Izraelu, na podporu aktivít sionistov a jišuvu, prostredníctvom spoločností ako boli Palestine Electric Company, Palestine Potash Company a Anglo-palestínska banka.[2]

Svetový sionistický kongres[upraviť | upraviť zdroj]

Svetový sionistický kongres (hebr. : הקונגרס הציוני העולמי), známy aj ako „Parlament židovského ľudu“ je najvýznamnejšie demokratické zhromaždenie Židov na svete. Volí svojich zástupcov a rozhoduje o plánoch Svetovej sionistickej organizácie a Židovskej agentúry. Každý Žid, ktorý má viac ako osemnásť rokov a je členom sionistickej asociácie má právo hlasovať.

Od roku 1897 do roku 1901 sa konal sionistický kongres každoročne. V rokoch 1903-1913 a 1921-1939 každý druhý rok a od roku 1946 sa kongres konal každé dva roky v rôznych európskych mestách. Cieľom delegátov bolo vybudovať infraštruktúru pre židovstvo (jišuv) v Palestíne. Od druhej svetovej vojny, po založení Izraela sa kongresy konajú každých štyri alebo päť rokov v Jeruzaleme. V súčasnosti je najväčšou frakciou na kongrese koalícia zložená z Kadimy, Strany práce-Merec, Merkaz (reprezentuje konzervatívny judaizmus) a ARZA (reprezentuje reformný judaizmus).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GILBERT, Martin. Izrael: Dějiny. Praha : BB Art, 2002. ISBN 80-7257-740-9. S. 32. (po česky)
  2. Keren Hajesod [online]. Holocaust.cz, [cit. 2013-02-11]. Dostupné online. Archivované 2009-02-15 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]