Svetový deň učiteľov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Svetový deň učiteľov (angl. World Teachers' Day) je sviatok, ktorý si pripomínajú učitelia po celom svete 5. októbra [1].

Svetový deň učiteľov bol vyhlásený organizáciou UNESCO v roku 1994 ako pripomienka Charty učiteľov, odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola podpísaná v ten istý deň v roku 1966.

Na Slovensku je Deň učiteľov, ktorý sa slávi 28. marca ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského.

Podľa UNESCO sa Svetový deň učiteľov má stať v istom zmysle svedectvom, že prínos pedagógov vo vzdelávacom procese a pre rozvoj spoločnosti je dôležitý. Práve to treba v každej spoločnosti viac pochopiť, uznať a doceniť.

Učiteľ popri tom, že odovzdáva znalosti, sa podieľa na výchove novej generácie ľudí. Neblahým javom v ostatných rokoch však je, že sa v mnohých štátoch sveta učitelia stávajú terčom útokov zo strany žiakov či ich rodičov.

Na Slovensku, podobne ako v bývalom Československu, sa sviatkom učiteľov stal deň narodenia českého pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského so slovenskými koreňmi (28.3.1592-15.11.1670), ktorý pripadá na 28. marec. J. A. Komenský sa svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. V mnohom predstihol svoju dobu - presadzoval povinnú školskú dochádzku pre každé dieťa bez ohľadu  na jeho intelekt alebo sociálne pomery, vypracoval systém pedagogiky ako vedy a mnohé jeho vyjadrenia, ako „opakovanie je matkou múdrosti“ či „škola hrou“, zľudoveli.

Deň učiteľov sa v Československu začal oslavovať v roku 1955 rozhodnutím vtedajšej Československej vlády a mal byť morálnym ocenením ich práce.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]