Svinka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Svinka pozri Svinka (rozlišovacia stránka).
Svinka
Rieka
Most cez Svinku pri Obišovciach
Štát Slovensko Slovensko
Región Šariš
Okresy Levoča, Prešov, Košice-okolie
Obce Široké, Fričovce, Hendrichovce, Bertotovce, Chmiňany, Chminianska Nová Ves, Kojatice, Rokycany, Bzenov, Janov, Radatice, Obišovce, Kysak
Prítoky
 - pravostranné Krížovianka, Kvačiansky potok
Prameň Branisko
 - poloha Smrekovica
 - výška 1 000 m
Ústie Hornád
 - poloha Kysak
 - výška 245 m
 - súradnice 48°51′31″S 21°13′40″V / 48,858634°S 21,227818°V / 48.858634; 21.227818
Dĺžka 50,8 km
Povodie 344,56 km² (34 456 ha)
Prietok
 - priemerný 1,90 /s
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-32-03-1532
Povodie Povodie Váhu
Poloha ústia
Poloha ústia
Wikimedia Commons: Svinka (Hornád tributary)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Svinka je rieka na východe Slovenska.[1] Má dĺžku 50,8 km, plochu povodia 344,56 km², je tokom V. rádu a priemerná lesnatosť povodia je približne 40 %. Je to ľavostranný prítok Hornádu, vzniká sútokom Malej Svinky a Veľkej Svinky. Podľa novšej klasifikácie sa pojem Veľká Svinka nepoužíva a Malá Svinka je prítokom Svinky.

(Veľká) Svinka[upraviť | upraviť zdroj]

Veľká Svinka pramení v pohorí Branisko[2] v masíve Smrekovice (1 199,9 m n. m.) v nadmorskej výške cca 1 000 m n. m. Najprv tečie na juh, priberá sprava Dolný potok, preteká popri priesmyku Branisko a stáča sa na juhovýchod. V Branisku priberá ešte niekoľko menších prítokov a vstupuje do Šarišskej vrchoviny. Veľkým oblúkom obteká obec Široké, priberá zľava potok z Krajnej doliny a dvojitým oblúkom sa dostáva k obci Fričovce. Tu zľava priberá najprv Kanný potok a potom Kopytovský potok a tečie ďalej na východ cez Hendrichovce (kde zľava priberá Štefanovský potok a Lazný jarok). Medzi obcami Hendrichovce a Bertotovce vytvára dve väčšie sihote, v Bertotovciach priberá ľavostranný Hermanovský potok a stáča sa na juhovýchod. Meandruje, preteká okrajom obcí Chmiňany a Chminianska Nová Ves, kde sprava priberá Krížovianku, tok sa vzpriamuje a tečie opäť východným smerom. Zľava ďalej priberá Daletický potok (347,1 m n. m.) a pri Kojaticiach sa spája s Malou Svinkou, pritekajúcou zľava.

Malá Svinka[upraviť | upraviť zdroj]

Malá Svinka pramení v pohorí Bachureň pod vrchom Žliabky (1 028,0 m n. m.) v nadmorskej výške cca 910 m n. m. Tečie východným smerom popri obci Renčišov, tu sprava priberá Renčišovský potok a stáča sa na juhovýchod. Z ľavej strany priberá potok Strem a ďalej tečie cez obce Uzovské Pekľany (kde opúšťa Bachureň a vteká do Šarišskej vrchoviny), Jarovnice a Lažany. Tu začína silno meandrovať, preteká popri obci Svinia a napokon sa pri Kojaticiach spája s Veľkou Svinkou.

Svinka[upraviť | upraviť zdroj]

Od Kojatíc už rieka tečie pod názvom Svinka, preteká na juh popri Šarišských Lužiankach a Kojatickej Doline až k Rokycanom, kde z pravej strany priberá najprv Brežiansky potok (305,0 m n. m.) a následne Kvačiansky potok a ďalej tečie na juhovýchod okrajom Bzenova. Priberá sprava Hlboký potok, tečie cez obce Janov a Radatice, kde priberá Chujavu zľava, výraznejšie meandruje, priberá pravostranný Ľubovec a zarezáva sa do okraja Čiernej hory. Napokon tečie popri Obišovciach a pri Kysaku v nadmorskej výške približne 245 m n. m. sa vlieva do Hornádu.[3] Je to vrchovinovo-nížinný typ rieky s častými jarnými záplavami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-12-10]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-12-10]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-12-10]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Svinka