Swap na celkový výnos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Swap na celkový výnos (iné názvy: swap všetkých výnosov, swap celkových výnosov, angl. total return swap - skr. TRS alebo total rate of return swap - skr. TRORS) je druh kreditného derivátu.

Swap všetkých výnosov je obvykle nefinancovaný kreditný derivát. Niekedy môže subjekt A nakupujúci riziko zložiť v subjekte B nakupujúcom zaistenie svoje aktívum ako kolaterál (aktívum, zvyčajne s vysokou bonitou, ktoré zaisťuje plnenie úverových záväzkov subjektom A). V takomto prípade ide o financovaný kreditný derivát. Vlastnosť, ktorou sa odlišuje od CDS je, že pri swape všetkých výnosov sa subjekt predávajúci riziko zaisťuje aj proti zníženiu trhovej ceny referenčného nástroja, nielen proti úverovej udalosti.

Charakteristika TRS:

1) Subjekt B bude subjektu A platiť periodické platby z peňažných tokov plynúcich z referenčného nástroja a zo zvýšenia reálnej hodnoty referenčného nástroja.

2) V tie isté dni bude subjekt B platiť platby zo všetkých peňažných tokov plynúcich z hypotetického nástroja (napr. LIBOR + x bázických bodov) a čiastku vzťahujúcu sa na pokles reálnej hodnoty referenčného nástroja.

3) Platby môžu byť realizované netto spôsobom. Ak dôjde k úverovej udalosti, platnosť TRS je zvyčajne ukončená, pričom sa realizuje príslušná platba.

4) Subjekt B tak previedol na subjekt A riziko úverové i trhové spojené s referenčným nástrojom po dobu trvania kontraktu alebo do úverovej udalosti.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri v článku kreditný derivát