Synapsidy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Synapsida)
Synapsidy

Lystrosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Synapsida
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Archaeothyris, jedna z najstarších známych synapsíd.
Cotylorhynchus (vzadu), Ophiacodon a Varanops.
Moschops.

Synapsidy (muž. alebo žen. rod)[1][2][3] alebo [ak nezahŕňajú cicavce, tak aj:] cicavcovité plazy [4][5] (lat. Synapsida; väčšinou sú synonymá aj názvy zverojaštery a teriomorfné praplazy - pozri vysvetlenie v článku zverojaštery) sú taxón (obyčajne trieda) blanovcov (Amniota). Zahŕňa blanovce najviac príbuzné s cicavcami (a prípadne zahŕňa aj samotné cicavce).

Ojedinele sa synapsidy (ak zahŕňajú aj cicavce) označujú aj ako cicavce (Mammalia) v (naj)širšom zmysle. [6]

Vzťah k cicavcom[upraviť | upraviť zdroj]

V niektorých (novších) deleniach synapsidy zahŕňajú aj cicavce. V iných deleniach cicavce nezahŕňajú a zahŕňajú teda len tzv. cicavcovité plazy, čo je iný (aj formálny) názov pre synapsidy definované tak, že nezahŕňajú cicavce; cicavce sa vyvinuli z cicavcovitých plazov. Inak povedané: Synapsidy v širšom zmysle pozostávajú z cicavicovitých plazov (čiže synapsíd v užšom zmysle) a cicavcov.

Vzťah k plazom[upraviť | upraviť zdroj]

Či sa synapsidy považujú za plazy, závisí od zvolenej definície pojmu plazy (Reptilia) - pozri vysvetlenie v článku plazy. Pri pohľade na jednotlivé definície plazov možno skonštatovať toto: Pokiaľ ide o 5 dnes najčastejších definícií plazov, podľa štyroch definícií synapsidy nepatria medzi plazy a podľa jednej definície (tzv. tradičnej definície) patria medzi plazy len synapsidy bez cicavcov (čiže tzv. cicavcovité plazy). Pokiaľ ide o ostatné - čiže dnes už zriedkavé - definície, vo viacerých z nich synapsidy patria pod plazy, napr. ak sa plazy chápu len ako iný názov pre blanovce alebo iný názov pre blanovce a veľkú časť vyhynutých obojživelníkov.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na jednu stranu lebky synapsidov. Vyznačené otvory sú (zľava doprava): nozdra, očnica a spánkový otvor. Typická pre synapsidy je práve prítomnosť jedného spánkového otvoru.

Synapsidy sa vyznačujú jedným spánkovým otvorom spánkovým otvorom v dolnej časti lebky (diapsidy majú naopak väčšinou dva spánkové otvory alebo jeden v hornej časti lebky). Synapsidy majú tiež sklon k diferencovaniu chrupu.

Najstaršie synapsidy sú známe z vrchného karbónu. Najväčší rozmach dosiahli počas permu a začiatkom triasu, vo forme cicavcov aj v treťohorách a štvrtohorách.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná systematika (stav cca. 2016) je takáto [7][8][9][10][11][12]:

trieda synapsidy (Synapsida):

Poznámky:

  • Vzťahy medzi taxónmi Caseasauria, Varanopidae, Ophiacodontidae a Sphenacomorpha sú sporné. Napríklad Benson 2012 (a podľa neho aj napr. Benton 2015) Caseasauria zaradil do jednej (nepomenovanej) skupiny spolu so Sphenacomorpha, kým starší autori a aj Brocklehurst et al. 2016 Caseasauria zaraďujú ako sesterský taxón všetkých ostatných synapsíd (a takto je to uvedené aj vyššie v tu zvolenom systéme).
  • pelykosaury/chrbtoštítovcotvaré (Pelycosauria) = všetky synapidy okrem terapsíd
  • Haptodontiformes = Sphenacomorpha + Ianthodon


Staršie sa (ako je už uvedené aj vyššie) všetky synapsidy okrem terapsíd označovali ako pelykosaury a okrem toho sa do synapsíd niekedy zahrňovali aj mesosaury [14] (=mnohozubcotvaré; lat. Mesosauria; dnes sa zaraďujú v systéme mimo synapsíd). Z toho potom vyplýval veľmi jednoduchý systém synapsíd [15][16]:

(pod)trieda synapsidy (Synapsida):

Poznámka: V súčasných systémoch synapsidy (presnejšie terapsidy, resp. cynodonty) často zahŕňajú aj cicavce. V hlavnom systéme používanom v tejto wikipédii sa cicavce nezaraďujú pod synapsidy, ale tradične, t.j. ako samostatná trieda mimo synapsíd.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NORMAN, David; SIBBICK, John. Dinosaury. 1. vyd. Bratislava : Fortuna Print, 1993. 80 s. ISBN 80-7153-064-6. (preklad: M. Thurzo)
  2. Trias - začiatky dinosaurov (2.) [online]. paleogeoweb.blogspot.com, [cit. 2018-06-20]. Dostupné online.
  3. MAYR, Ernst. Čo je to evolúcia : [aktuálny pohľad na evolučnú biológiu]. 1. vyd. Bratislava : Kalligram, 2004. 411 s. ISBN 80-7149-662-6.
  4. HOLEC, P. Dinosaury malé hlavy, veľké telá, prečo vyhynuli?, (?)2004 [1]
  5. savcovití plazi. In: Malá československá encyklopedie 5. S. 534
  6. ROSYPAL, Stanislav. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha : Scientia, 2003. 797 s. ISBN 80-7183-268-5. S. 534 (autorom kapitoly je J. Zrzavý).
  7. Neil Brocklehurst, Robert Reisz, Vincent Fernandez, and Jörg Fröbisch (2016). "A Re-Description of 'Mycterosaurus' smithae, an Early Permian Eothyridid, and Its Impact on the Phylogeny of Pelycosaurian-Grade Synapsids". PLoS ONE [2]
  8. SCHINDLER, F. The basal Sphenacodontia – systematic revision and evolutionary implications. DISSERTATION zur Erlangung des akademischen Grades doctor rerum naturalium (Dr. rer. nat.), 2015 [3] Archivované 2018-04-11 na Wayback Machine
  9. BENTON, M. J. Vertebrate palaeontology. Fourth edition, 2015 ISBN 978-1-118-40755-4 S. 133 a Appendix
  10. Mikko's Phylogeny Archive [online]. helsinki.fi, [cit. 2018-06-22]. Dostupné online. (Poznámka: Autor má v hlavnom delení chybne pridelený názov Eupelycosauria)
  11. Benson 2012 (schéma) [online]. pterosaurheresies.files.wordpress.com, [cit. 2018-06-22]. Dostupné online.
  12. Synapsida [online]. tolweb.org, [cit. 2018-06-22]. Dostupné online.
  13. FORD, D. P., BENSON R. B. J. The phylogeny of early amniotes and the affinities of Parareptilia and Varanopidae. January 2020. Nature Ecology & Evolution [4]
  14. lepsiageografia.sk, [cit. 2018-06-22]. Dostupné online. Archivované 2018-06-22 z originálu.
  15. MATOUŠEK, Branislav; TRNKA, A. Prehľad systému chordátov. Acta Facultatis paedagogicae Universitatis Tyrnaviensis : Series B - rerum naturalium (Trnava: Trnavská univerzita), 1997, čís. 1, s. 41-54. ISBN 80-88774-29-2.
  16. savcovití plazi. In: Malá československá encyklopedie 5 Pom – S. Praha: Academia, 1987. S. 534

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Synapsidy
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Synapsidy