Szidi Tobias

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Szidi Tobias
Szidi Tobias v roku 2016
Szidi Tobias v roku 2016
Základné informácie
Rodné meno Sidónia Tobiášová
Narodenie 28. máj 1967 (56 rokov)
Kráľovský Chlmec, ČSSR
Pôsobenie herečka, speváčka
Žáner pop, šansón
Roky pôsob. 1989 – súčasnosť
Webstránka www.sziditobias.cz

Sidónia Tobiášová, známa ako Szidi Tobias (* 28. máj 1967, Kráľovský Chlmec) je slovenská herečka a speváčka maďarského pôvodu.[1] Je bývalou manželkou herca Borisa Zachara.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza zo železničiarskej rodiny. Skôr ako vstúpila do umeleckého sveta, prešla rôznymi povolaniami. Pracovala ako robotníčka v koksovni, v mestskej knižnici i v divadle ako šepkárka. Vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia hosťovala na doskách Činohry SND.

Je členkou súboru bratislavského Divadla Astorka Korzo '90, kde hrala napríklad v inscenácii hry Rudolfa Slobodu Armagedon na Grbe, v Goldoniho komédii Sluha dvoch pánov, v dramatizácii Dostojevského románu Zločin a trest, pod názvom Vražda sekerou v svätom Peterburgu, v Ostrovského dráme Les, v Daumasovej hre Cintorín slonov a v ďalších.

Za stvárnenie hlavnej postavy Evy v televíznom filme Petra Krištúfka Dlhá krátka noc získala na festivale Art Film 2004 v Trenčianskych Tepliciach ocenenie Igric. Za herecký výkon vo filme Pod hladinou získala prémiu Literárneho fondu.

Okrem herectva sa venuje aj spevu. Spolupracuje na hudobných projektoch autorskej dvojice Hapka – Horáček.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Spolupráca na albumoch[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1998 - Žuvačková mafia - Zebra.03, MC, CD, texty Daniel Hevier, spev,: Július Satinský, Peter Lipa, Peter Remiš, Michal Urban, Szidi Tobias, Marek Ťapák, Eva Jurišová, Alex Maďar, Dedo Šimer, Nevychovanci Úprd-u, Hevi Bubble Comics Band (Slniečko) [4], posily albumu: Martin Breznický, Daniela Kubová, Vladimír Mrázko, Jaroslav Patay, Lenka Dvorecká, Fero Petriska)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Szidi Tobias: Zatracujeme dobré herectvo
  2. Milan Tesař. Szidi Tobias natočila vánoční album [online]. Brno: Radio Proglas, 6.12.2011, [cit. 2011-12-24]. Dostupné online.
  3. Szidi Tobias vydala album Sedmoláska, predstaví ho na koncertoch. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2017-05-23. Dostupné online [cit. 2017-06-14].
  4. Hevi.sk, Piesne [online]. [Cit. 2019-06-13]. Dostupné online. Archivované 2012-05-26 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Szidi Tobias

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]