Tabasco (paprička)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tabasco
Pálivosť 30 000 až 50 000 SHU

Tabasco je taxón (obyčajne hodnotený ako varieta, Skupina alebo kultivar [1]) patriaci do druhu paprika kríčkovitá (Capsicum frutescens). Najznámejší je svojím využitím v omáčke Tabasco a papričkovom octe.

Rastlinka tabaska má typicky kríčkovitý rast. Pre spevnenie je rastlinka pri komerčnom pestovaní pristrihovaná. Kužeľovité plody sú okolo 4 cm dlhé, majú spočiatku bledo žlto-zelenú farbu, ktorá sa mení na žltú a oranžovú, pričom plne zrelá je žiarivo červená. Tabasco má od 30 000 do 50 000 Scovilleho jednotiek (SHU).

Pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Tabasco je pomenované podľa jedného z mexických štátov - Tabasco.

Pestovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Donedávna boli všetky papričky, ktoré sa používali pre omáčku Tabasco, pestované na Avery Island v Louisiane. Dnes sa síce v tejto oblasti ešte stále určité menšie množstvo papričiek pestuje, ale väčšina je vo veľkom pestovaná v strednej a Južnej Amerike, kde je lepšie podnebie a tiež dostupnejšia poľnohospodárska pôda. Je tým tiež zaistená určitá diverzifikácia rizika pre prípad neúrody alebo napadnutia plodiny chorobou. Veľkú časť pestovateľských plôch totiž v 60. rokoch 20. storočia napadol vírus tabakovej mozaiky. V 70. rokoch preto boli vyšľachtené nové rezistentné odrody (Greenleaf Tabasco).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paprička tabasco na českej Wikipédii.