Tadeusz Wiejowski

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tadeusz Wiejowski
Narodenie4. máj 1914
Kołaczyce, Poľsko
Úmrtie1941

Tadeusz Wiejowski (* 4. máj 1914, Kołaczyce – † 1941) bol poľský väzeň v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. Bol prvou osobou, ktorej sa podarilo z tábora utiecť.

Tadeusz Wiejowski bol povolaním obuvník. Do tábora sa dostal 14. júna 1940 v prvom transporte poľských väzňov vypravením z väzenia v Tarnovo. Bolo mu pridelené väzenskej číslo 220. Utiekol 6. augusta 1940 za pomoci poľských civilných pracovníkov, ktorí pracovali v tábore ako elektrikári (Bolesław Bicz, Emil Kowalowski, Stanisław Mrzygłód, Józef Muszyński a Józef Patek – štyri z nich boli členmi poľskej odbojovej organizácie Związek Walki Zbrojnej – slov. Zväz ozbrojeného boja). Wiejowski sa obliekol do oblečenia jedného z nich, vyšiel spolu s nimi a v nákladnom aute sa dostal z dosahu tábora.

Útek vyšiel najavo pri večernom sčítaní väzňov. Bol nariadený trestný apel a väzni na ňom mali stať pokiaľ sa utečenec nenájde. Tento najdlhší apel trval až do 14-tej hodiny nasledujúceho dňa, celkom teda 20 hodín. Zomrel pri ňom poľský Žid Dawid Wongczewski, ktorý sa tak stal zároveň prvou obeťou tábora.

8. augusta boli na základe vyšetrovania táborového Gestapa zatknutí poľskí elektrikári, ktorí sa na Wiejowského úteku podieľali.

Tadeusz Wiejowski sa po úteku skrýval v rodnej obci Kołaczyce. Na jeseň roku 1941 bol však znovu zatknutý a uväznený v obci Jasło. Neskôr bol zastrelený v jednej z miestnych nečinných naftových šácht.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tadeusz Wiejowski na poľskej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]