Tchaj-jüan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Taiyuan)
Štart rakety Čchang Čeng 3B z kozmodrómu Tchaj-jüan

Tchaj-jüan (čín. 太原卫星发射中心; pchin-jin: Taiyuan Weixing Fashe Zhongxin) je čínsky kozmodróm, postavený v horách severnej Číny v roku 1966, odkiaľ prvé družice leteli v roku 1988. Používa sa pre neho medzinárodná skratka TY. Je umiestnený v pohorí Lü-liang-šan, provincii Šan-si, v blízkosti mesta Jü-kchou.

Pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny čínsky názov kozmodrómu je v slovenskom prepise Tchaj-jüan wej-sing fa-še čung-sin, v anglickom Taiyuan Weixing Fashe Zhongxin. Oficiálna anglická verzia názvu je Taiyuan Satellite Launch Center.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Základňa pôvodne slúžila na skúšky štartov rakiet stredného doletu. Kozmodróm bol vybudovaný kvôli vypúšťaniu satelitov na polárnu dráhu. Prvýkrát odtiaľ vyletela raketa CZ-4A dňa 6. septembra 1988. Lietali odtiaľ rakety rôznych typov, pre kozmonautiku boli určené napr. Čchang Čeng (skratka CZ) a Kchai Tchuo-če (KT).

Kozmodróm dnes spolu s ostatnými patrí čínskej národnej kozmickej agentúre CNSA. V roku 2004 bola odtiaľ vypustené satelity Probe-2 (čínsky Tan-Ce) s pomocou čínskej rakety Dlhý pochod 2C/SM, čo bol výsledok uzavretej spolupráce Číny s ESA. V období rokov 1988-2008 sa tu uskutočnilo 29 štartov rakiet so satelitmi.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 38° 50' 55,32” s.š., 111° 36' 28,52” v.d.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kosmodrom Tchaj-jüan na českej Wikipédii.